27 / 04 / 2024

mahfuz hisseli mirasçı

mahfuz hisseli mirasçı

Yasal mirasçıların bir kısmına, miras bırakanın tasarruflarıyla ortadan kaldırılamayan, dokunulamayan bir miras hakkı tanınıyor. Peki, mahfuz hisse nedir?

Mirasçılıktan çıkarma!

Mirastan ıskatta denilen mirasçılıktan çıkarma, murisin kanunda sayılan sebeplerden birinin bulunması halinde mahfuz hisseli bir mirasçısını ölüme bağlı bir tasarrufla mirasının dışında bırakması anlamına geliyor...

Mirastan ıskat dilekçe örneği!

Mirastan ıskat dilekçe örneği ile mirasbırakan mahfuz hisseli mirasçısını mirasından çıkarabiliyor. Aynı şekilde bu duruma itiraz edebilmek için de mirasçının mirastan iskatın iptali talebi ile bir dilekçe ile mahkemeye başvurması gerekiyor...

Miras sahiplerine tapuda yeni düzenleme geliyor

Miras kalan ve kardeşler arasında paylaştırılan dükkan ve gayrimenkul tapuları için yürürlükteki yer alan uygulamalarda değişiklik yapıldı. Yapılan yeni düzenleme kapsamında hisseli tapu devri için noter onayı şartı yürürlükten kaldırıldı. İşte haberin ayrıntıları...

Hisseli tapusu olan herkesi kapsıyor: Miras kalan gayrimenkulün devri için yeni düzenleme

Hisseli tapusu olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçiyor. Bu kapsamda hissedarlar kardeş ise taşınmazın devri için noter onayı aranmayacak. İşte detaylar...

Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Miras kalanlar aman dikkat, yeni tapu düzenlemesi geldi!

Milyonlarca kişiyi kapsayan hisseli tapuda yeni düzenleme gündeme geldi. Peki, miras sahiplerini ilgilendiren yeni düzenlemenin detayları neler? İşte detaylar...

Miras hisseli tapusu olanlar aman dikkat! Eviniz, arsanız, tarlanız buhar olabilir! Tapuyu müstakile çevirmek için...

Miras yoluyla paylaşılan gayrimenkuller, hisseli tapu olarak kaydediliyor. Hisseli tapuların, sorunsuz ve tek bir sahibe ait müstakil tapulara dönüşümü, büyük bir önem taşırken bazı koşulları gerektiriyor.

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Miras hukuku karmaşık işlemleri ve süreçleri oluşturur. Bunlardan biri de babadan kalan hissenin satılma durumudur. Hisseli tapu satışları, belirli şartları gerektirdiği için usulünce yapılması gerekir. Bu noktada 1/ 4 hissenin ne anlama geldiği de önemlidir. Hisseli miras ile ilgili detaylar...

Atalardan mirası kalanlar bunu yapmanız şart! Hisseli tapuda bakın ne değişti!

Miras kalanlar dikkat. Özellikle size kalan miras ev ise elinizi hızlı tutmanız gerekiyor. Hisseli tapu satışında problem yaşanmaması için adımların hızla atılması gerekiyor. 

Hisseli tapuda kiracı nasıl çıkarılır? Mirasçılardan biri evi kiralayabilir mi?

Hisseli tapu sahipleri bazı hususları merak etmektedir. Hisseli tapulu bir eve kiracı alınır ise onu çıkarabilmek mümkün müdür? İşte detaylar!

Hisseli tapu kiraya verilir mi? Mirasçılardan biri taşınmazı kiraya verebilir mi?

Kiracılar, hisseli tapulu bir evde oturabilir mi, bu yapılar kiraya verilebilir mi? İşte kiracıların akılları kurcalayan bu soruların yanıtları!

Hisseli tapu nasıl satılır? Hisseli tapu nasıl ayrılır? Miras payının diğer mirasçıya devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu sahipleri bu tapu üzerinden yapabilecekleri işlemlere dair detaylı bilgi almak istiyor. Bundan dolayı da pek çok soru yöneltmektedirler. İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları!

Hisseli tapu paylaşımı nasıl olur? Babadan miras kalan hissemi nasıl satarım?

Hisseli tapuya sahip olan kişiler, öncelikle bu tapunun farkını ve bu tapu ile hangi işlemlerin yapılacağını sorgularlar. Zira bu tapu diğer tapulardan farklıdır. Bundan dolayı da gerçekleştirilecek işlemlerde farklılık gösterir.

Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur? Tapuda hibe etmek ne demek?

Hisseli tapuda mirasçıların aklını kurcalayan bazı noktalar bulunmaktadır. En çok sorulan sorular hisseli tapu devri olmaktadır. İşte detaylar!

Hisseli tapu iki kişi alabilir mi? Mirasçılardan biri hissesini satabilir mi?

Hisseli tapulara dair yapılan işlemler, diğer tapu çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bunu öğrenmek isteyen kişilerde pek çok soru sormaktadır. İşte onlardan bazıları!

Hisseli tapuya haciz konulabilir mi? Mirasçılardan biri icralık olursa ne olur?

Hisseli tapu sahipleri bazı temel sorularına yanıt arıyor. Onlardan biri de haciz konusudur. İşte bu konuya dair detaylar!

mahfuz hisseli mirasçı Haberi

mahfuz hisseli mirasçı

Mahfuz hisse nedir?

Yasal mirasçıların bir kısmına, miras bırakanın tasarruflarıyla ortadan kaldırılamayan, dokunulamayan bir miras hakkı tanınıyor.  Kanun koyucu tarafından tanına bu hakka mahfuz hisse deniyor. Kendisine saklı pay tanınan mirasçılara da saklı paylı mirasçı deniyor.


Mahfuz hisse mirasçının hakkı, miras bırakanın iradesinden bağımsız olarak gelişiyor.  Miras bırakan mahfuz hisse üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunamıyor mahfuz hisse mirasçıların bu haklarını ortadan kaldıracak ölüme bağlı tasarruflarda bulunamıyor. 


Sağlar arası veya ölüme bağlı bir tasarruf ile mahfuz hisse sahibi mirasçının mahfuz hissesine el atıldığı takdirde, yapılan o tasarruf, tenkis davası yolu ile mahfuz hisseli mirasçının saklı payı sağlanıncaya kadar indirime tabi tutuluyor. 


Başka bir anlatımla; mahfuz hisseli mirasçılar, miras bırakanın saklı paylarına el atması halinde onun, ölümünden sonra bu el atmanın ortadan kaldırılmasını, mahfuz hissesinin...