Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?
Miras bırakanın mirasçısını mirastan mahrum bırakmasına mirastan ıskat deniyor. Peki, Mirastan ıskat nasıl yapılır? Mirasta ıskatın hukuki dayanağı nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Yani mirasçılıktan reddedilmesi işlemi olarak ifade ediliyor
Mirastan ıskat; murisin mirasçısını, miras payından mahrum bırakması olarak biliniyor. Yani mirasçılıktan reddedilmesi işlemi olarak ifade ediliyor.
Miras bırakan ve onun saklı paylı mirasçıları arasındaki aile bağının mirasçının olumsuz bir davranışı yüzünden kopması, onun miras sıfatından yararlanmaya layık olmadığını anlamına geliyor ve bu sebeple de mirastan çıkarma işlemi yapılıyor.
Medeni kanunun 510. Maddesinde de yer aldığı gibi mirasçının miras bırakana ya da onun ailesine karşı ağır ir suç işlemesi mirastan ıskat sebebi olarak biliniyor. Bu suç bir sonuca ulaşmasa da sadece teşebbüs aşamasında kalsa da ıskat sebebi teşkil ediyor. Bu konuda ceza mahkemesince alınmış bir mahkûmiyet kararı zorunlu değil ağır ancak bir suçun işlenmiş olması yeterli oluyor.
Mirastan çıkarma kanunda iki şekilde öngörülmüş olup şu şekilde belirtiliyor;
Cezai sebebe bağlı olarak mirasçılıktan çıkarma(Cezai Iskat)
Borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarma
Aciz Sebebiyle Mirastan Çıkarma
Mirastan çıkarmanın bir görünümü olan borç ödemeden aciz sebebiyle mirastan çıkarma MK Madde 513’te yer alıyor. Mirasbırakanın bu sebebe dayanarak mirasçılıktan çıkarma tasarrufunda bulunabilmesi için iki şartın bulunuyor olması gerekiyor. Bu şartlarda şu şekilde belirtiliyor;
Mirastan çıkarılacak olan altsoyun aczine yönelik alacaklılar tarafından Aciz Belgesi’nin alınmış olması,
Hakkında aciz belgesi alınmış olanın saklı payının yarısının, onun doğmuş ya da doğacak olan çocuklarına özgülenmiş olması.
Cezai Iskat
Cezai veya cezai mirastan çıkarma, miras bırakan veya onun aile bireylerine karşı gerçekleştirilen cezai fiil ya da hukuki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde ortaya çıkıyor. Cezai mirasçılıktan çıkarmanın gerçekleşebilmesi için, saklı paylı mirasçıların paylarının tamamından veya kısmi olarak yoksun kılınmaları gerekiyor.
Saklı paylı olmayan diğer mirasçıların mirastan yoksun bırakılması mirasçılıktan çıkarma işlemi olmuyor. Saklı paylı olmayanlara yönelik gerçekleştirilen bu işlem, mirastan uzaklaştırma veya mirastan yoksunluk olarak ifade edilebiliyor.
Mirasta Iskat Türk Hukukunda Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş ve Medeni Kanunu’nda 510. maddesinde düzenlenmesiyle yasal olarak da güvence altına alınmıştır. Miras bırakanın mirastan ıskatın yapabilmesi için kanunda öngörülen hallerin gerçekleşmiş olması gerekiyor.
Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?
İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?
Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?
Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?
Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!
Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?
Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?
Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?
Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?
Aile içi tapu devri nasıl yapılır?
Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?
Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!
Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?
Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!