Emlak Terimleri

Mirastan mahrum kalmamak için ne yapılmalı?

Miras paylaşımında önemli değişiklikler yürürlüğe girmektedir. Buna göre, mirastan mahrum kalmamak adına yapılması gereken ve zorunlu olan uygulama nedir?

Türkiye'nin her bölgesinde aile içinde büyük anlaşmazlıklara neden olan hassas bir konu olan miras paylaşımları, özellikle kardeşler arasında ciddi ailevi çatışmalara ve hukuki problemlere neden olabilmektedir. Mirastan mahrum kalmamak için yapılması gerekenler nelerdir?

Mirasçılıktan çıkarma, halk arasında "mirastan men" olarak bilinse de, doğru operasyon ile birlikte "mirasçılıktan çıkarma" veya "ıskat" olarak adlandırılmaktadır. kamusonhaber.com.tr'de yer alan içeiğe göre; Bu işlem, miras bırakanın saklı paylı mirasçısının miras yetkisi, tenkis davası açma hakkını ortadan kaldırmak amacı ile ölüme bağlı bir tasarruftur. Miras hukukunda saklı ödeme yapısı ile ayrıntılı olarak bulunur.

Mirasçılıktan çıkarma işlemi, miras bırakmanın usulüne uygun olarak vasiyetname veya miras sözleşmesi ile gerçekleştirilebilecek bir eylemdir. Bu işlemle mirasçı, mirastan ödeme alamaz ve bu neden ile tenkis davası da açamaz.

MİRASTAN ÇIKARMA İŞLEMİ İPTALİ

Mirasçılıktan çıkarma işleminin geri kalanının saklanması da mümkündür ve bunun için vasiyetnameden dönmeye ilişkin özel hükümler bulunmaktadır. Buna göre, resmi yazılı bir vasiyetname ile yapılan mirastan çıkarma işlemi, el yazılı veya yazılı şartlarda uygunsa sözlü bir vasiyetname ile geri alınabilir. Miras bırakanın fikir değiştirmesi durumunda, bu durum rehberleri için yeni bir vasiyetname düzenlemesi lazımdır

Bu neden ile, hukuk davaları yapılırken ve geri alınırken, makul bir şekilde uygun bir şekilde elde edilen sonuçlar büyük hukuk davaları hukukunda önemli sonuçlar doğurabilmektedir.

DİKKAT EDİN KAYIPLARA NEDEN OLABİLİR

Mirasçılıktan çıkarılıp geri dönüştürülmesi, kaynak yaşanmaması adına resmi vasiyetname düzenlenerek yapılmalıdır. Aksi takdirde büyük hak kayıpları yaşanabilir. Örneğin, 65 yaş üstü kişilerin resmi vasiyetname düzenlemesinde notlar, akıl sağlığına ilişkin sağlık raporu talep eder ve bu raporu vasiyetnameye ekler. Fakat, el yazılı bir vasiyetname, yalnızca devredilebilen bir vasiyetnamenin kazananlarını sunamayabilir.

Usulüne uygun olarak, ölüme bağlı tasarruflar, miras bırakanın oğlu iradesine, güçlü bir delil oluşturur. Mirasçı, yalnızca ölüme bağlı tasarrufta ifade edilen sebebin geçersiz olması halinde de mirastan çıkarmanın iptalinin iptali kapatılabilir. Mirastan mahrum kalmak için, mirasçılıktan çıkarma işlemi yapılırken mutlaka çıkarma açıklamasının belirtilmesi gerekir. Mirasçının itirazı üzerine, miras bırakanın iradesine aykırı sonuçlar doğabilir. Bu husus, Medeni Kanun'un 512. maddesinde düzenlenmiştir.

Miras paylaşımlarında yeni uygulama! Uymayanlar ceza ödeyebilir...

e-Devlet üzerinden "Miras Sorgulama" işlemi nasıl yapılır?

Kardeşler arası miras paylaşımında dikkat edilmesi gerekenler...

Miras paylaşacak kardeşler nelere dikkat etmeli?