04 / 05 / 2024

Mis Group 'alarm izleme merkezi' işine giriyor!

Mis Group 'alarm izleme merkezi' işine giriyor!

Temizlik işine avukatlık bürolarını süpürüp temizlemekle başlayan Mis Group'un kurucusu Cevat Turan, bugün 40 milyon euroluk ciroya sahip güvenlik, temizlik ve bina yönetim şirketine sahip



Türkiye'de bina ve ev temizliği hizmeti veren şirketlerde 700 bin kişinin istihdam edildiği tahmin ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 300 bin de güvenlik hizmetinde istihdam edilen var. 1 milyon kişinin geçindiği bu sektörde bir kişinin ortalama maliyetinin bin dolar olduğu hesaba katılırsa güvenlik ve temizlik için bu şirketler aracılığıyla 1 milyar dolarlık iş hacmi yaratılıyor. Sektörün eskiyen gruplarından biri Mis Group'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Cevat Turan'ın kabaca ancak aileleriyle birlikte 3-4 milyon kişiyi ilgilendiren hesabı. Avukatlık bürolarını süpürüp camlarını temizlemesinin üzerinden 22 yıl geçmiş Turan'ın. Kelimenin tam anlamıyla sıfırdan başlamış. Para olmadığı için açamadığı kasap onu bugün 40 milyon lira cirolu güvenlik, temizlik ve bina yönetim şirketinin sahibi yapmış. Turan, ilk kurumsal müşterisi olan Anadolu Yayıncılık'ın ardından, Emlak ve Ziraat Bankası ile finans sektörüne girdiklerini ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın Karaköy'deki binasının temizlik işlerini yaptıklarını hatırlıyor ve ekliyor "O dönemde borsada tahta sistemi vardı ve biz hergün tahtayı tinerle silerdik" diye ekliyor.

Sırada alarm izleme merkezi var
Güvenlikle ilgili kıpırdanma ise 1990'ların ortalarında başlamıştı. O zaman gözetim ve denetim adı altında verilmeye başlayan güvenlik hizmetlerine Mis Group 1994'te dalıyor. Ancak sektör giderek kabuk değiştiriyor ve alışveriş merkezleri, plazalar, rezidansların artışıyla birlikte iş çok teknolojik hale geliyor. Turan'ın son gireceğini anlattığı iş ise alarm izleme merkezi... Kabaca anlatmak gerekirse; amaç ev ya da işyerlerine kuracakları alarm sistemleriyle hırsızlık, yangın gibi olaylara anında müdahale etmek. "Halihazırda birçok şirket bu işi yapıyor. Sizin garkınız ne olacak" sorusuna ise Turan, "Hız" olarak yanıt veriyor. Alarmın çalışmasından 16-17 saniye sonra tepki vereceklerini kaydeden Turan "Testler yapıldı. 16-17 saniye sonra polis, itfaiye gibi müdahale etmesi gereken yerler yanında iş ya da ev sahibine de bilgi verildi. Tüm taraflara bilginin iletilmesi 22 saniye civarında sürüyor" dedi.
Sabah/Tarık YILMAZ 


Geri Dön