29 / 04 / 2024

Misbah Demircan: Kasımpaşa'ya dev bir AVM yapılacak

Misbah Demircan: Kasımpaşa'ya dev bir AVM yapılacak

Beyoğlu yepyeni bir çehreye kavuşuyor. Belediye, Galata ve Çukurcuma'dan sonra yüzlerce sokağı daha yenilemeye hazırlanıyor. İl hedefse Tarlabaşı projesini tamamlamak...



Havasından mı suyundan mı bilinmez, Kasımpaşa en çok başkan çıkaran semt olma özelliğini sürdürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ardından, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da siyaset sahnesinde gelecek vaat eden isimlerden biri olarak görülüyor...

Aslında o, aynı zamanda Türkiye'nin en genç belediye başkanlarından biri. Ancak gençliği ve uzun dalgalı saçları sizi yanıltmasın. Demircan, iki dönemdir üst üste İstanbul'un önemli ilçelerinden Beyoğlu'nu yönetiyor. Kendine, ekibine ve projelerine çok güveniyor. Öyle ki "Bu dönem seçilemeseydiniz..." diye başlayan soruları, "Seçilemeyeceğim aklımın ucundan bile geçmedi" diye yanıtlıyor. ama ardından eklemeden de geçemiyor: "Seçilemeseydik, en büyük korkumuz herhalde Tarlabaşı projesinin yarım kalması olurdu..."

Demircan ile başkanlığının ikinci döneminde Okmeydanı, Kasımpaşa ve diğer bölgelerle ilgili projelerini, Beyoğlu'nun nasıl akıllı bir semte dönüştüreceğini, İstanbul'un kültür başkentliği yapacağı 2010'la ilgili planları konuştuk...

 

Bu dönem hangi projelerin sürdürülmesi planlanıyor?

Geçen dönem başladığımız tüm bina restorasyonları ve sokak ıslahları bu dönemde de devam edecek. Aynı şekilde festivallerimizi, kültür ve sanat etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Yaz aylarında yine binlerce çocuğumuzu Kefken kampımıza göndereceğiz.

Islah edilecek sokaklar hangileri?

Öncelikle Karaköy'le Tünel'i bağlayan Galip Dede Caddesi'nin ıslahı tamamlanacak. Bu bölgedeki binalar Yüksek Kaldırımla birlikte restore edilecek. Yenilenecek diğer bir mekan da Serkidoryan. Bunun gibi yüzlerce sokak ve binanın yenilenmesi söz konusu. Dolapdere, Şişhane, Talimhane, Karaköy, Tophane ve buna benzer tüm bölgelerimizle ilgili de hayallerimiz var. Galata ve Çukurcuma nasıl iyileştirildiyse bu bölgelerde de aynı çalışmalar sürdürülecek. Zaten bu çalışmalardan bazılarını biliyorsunuz. Sütlüce'de Hilton tarafından işletilecek otelimizin inşaatı sürüyor. Burada iki büyük yatırım planı daha var. Gerekli görüşmeler sürdürülüyor. Yeni oteller ve tesislerin Kongre Vadisi, Talimhane ve Sütlüce Kongre Merkezi üçgeninde yer alan bölgede olmasını planlıyoruz. Kasımpaşa'da ise büyük bir alışveriş merkezi projesi için kolları sıvadık. Proje aşaması tamamlandı. Şu anda yatırımcılarla görüşmeler yapılıyor.

Galata ve Çukurcuma gibi iyileşen sokakların çoğu İstanbul'un önemli eğlence ve yeme-içme merkezlerine dönüştü. Bahsettiğiniz yeni sokaklar da bu gelişmeyi gösterebilecek mi? Çok doğru bir tespit bu. Böyle olmaya da devam edeceğini söyleyebilirim. Bu eğlence ve yeme-içme mekanları semtleri kalkındıran organizmalar. Onlar olmasa kimse semte adımını atmıyor. Biz Beyoğlu olarak istanbul'un turizm, kültür, sanat ve eğlence merkezi olmayı hedefliyoruz. Gerçekten de artık eğlence ve turizm denildiğinde akla gelen ilk bölge Beyoğlu olmaya başladı. Hatta bu konuda, başta Nişantaşı başta ol-


mak üzere tüm rakiplerimizi geride bıraktığımızı söyleyebiliriz. İstanbul'un bugün en popüler semti Beyoğlu'dur. Bu popülariteyi artıran mekanlara da her gün yenisi ekleniyor. Bununla gurur duyuyoruz. Gelecek dönemde de eğlencenin ve turizmin kalbi tartışmasız Beyoğlu'nda atacak.

Ancak sigara yasağı bu mekanları olumsuz etkiliyor...

 Hepimizin sağlığını  ilgilendiren bir mesele bu. Herkesin de onayladığı bir yasak. Tabii eğlenceye yön veren irili ufaklı mekanların bundan olumsuz etkilendiği bir gerçek. Ama ben zamanla onların da kendi yöntemlerini bulacağını düşünüyorum. Mesela birçoğu teraslara çıkmaya başladı. Bu vesileyle teras katlar para etmeye başlayacak. Ve bu katlar güzelleştirildiği için ilçenin doğal görünümüne de katkıda bulunacak.


iyileştirilecek bölgelerin başında hala Tarlabaşı var...

Evet. Proje 2010'da başlayacak. Bölgenin yüzde 70'ini konutlar, kalan yüzde 30'luk bölümünü alışveriş, turizm ve eğlence mekanları oluşturacak. Otelcilik ve restoran anlamında ünlü markaları burada göreceğiz. Ama bölgenin bakkalı da olacak. Anlayacağınız hoş bir atmosfer yakalamayı planlıyoruz. Bunun için düşünülen yatırım miktarı 100 milyon doların üstünde.

Son yıllarda teknoloji belediyelerin gündemine daha fazla girmeye başladı. Beyoğlu da bu süreçte daha da "akıllanacak" mı?

Mobil imzayla da tüm işlemlerin yapılabilmesini sağlayacağız. Bu dönemki yeniliklerin başında ise mobil belediye aracımız var. Bu araçla araziye çıkıp binaları tek tek dolaşacağız. Böylece belediyeye gelmeyen ya da telefonla ulaşamayanların ayağına biz gideceğiz. Bu yıla damgasını mobil ve kablosuz iletişim vurdu. Biz de bundan hareketle tüm Beyoğlu'nda ücretsiz ve sınırsız internete geçmeyi planlıyoruz. İnternet sitemizde de sürprizler olacak. İlçemizde oturan vatandaşlara internet üzerinden ulaşmak isteyen şirket ve kuruluşlar bizimle işbirliğine geçecek. İstiklal Caddesi'nde-ki dokunmatik cihazların sayısı 50'ye çıkarılacak. Yine internet sitemiz üzerinden yayın yapacak Belediye TV oluşturulacak. Anlayacağınız Beyoğlu Belediyesi bu dönemde de yüzlerce belediyenin laboratuarı olmaya devam edecek.

Malum, geçen dönemde de belediyecilik hizmetlerinde teknolojinin sunduğu fırsatlardan vatandaşlarımızın daha fazla faydalanmasını sağlamak için harekete geçmiştik. Artık belediyemizde daha az insanla daha hızlı işler çıkarıyoruz. Vatandaşlarımız çağrı merkezimize kolayca ulaşıyor ve tüm şikayetleri kayıt altına alınabiliyor.

Melis Tosyalı/Para Dergisi


Geri Dön