09 / 01 / 2025

Misbah Demircan: Tarlabaşı kentsel dönüşümün lokomotifi olacak!

Misbah Demircan: Tarlabaşı kentsel dönüşümün lokomotifi olacak!

Tarlabaşı'nda vurulan ilk kazmayla İstanbul'da kentsel dönüşümü başlatan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı'nın kentsel dönüşümün lokomotifi olacağını söylüyor




İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerin kaderini değiştirecek kentsel dönüşüm, şu sıralar sadece siyasilerin ya da belediyelerin değil esnaftan ev sahiplerine kadar herkesin en önemli gündem maddesi. Mahalle kahvelerindeki tek konu müteahhitlerin kaç daire vereceği. Bir daire yerine iki daire isteyen de var 'ne kadar para verseler de evimi terk etmem' diyen de.... Sadece görüntü kirliliği ya da deprem riski değil ulaşımdan altyapıya kadar günlük hayatı da etkileyen bir dizi olumsuz faktörü beraberinde getiren düzensiz yapılaşma İstanbullunun dayanamayacağı noktalara dayanınca kentsel dönüşüm de kaçınılmaz oldu. İstanbul'da kentsel dönüşüme ilk başlayanlardan, aynı zaman en fazla dönüşüm bölgesine sahip Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, kentsel dönüşümlü ilgili SABAH'ın sorularını yanıtladı. Beyoğlu Belediyesi'nin gündeminde şu sıralar Tarlabaşı, Sütlüce-Örnektepe Mahallesi, Dolapdere, Kasımpaşa, Şişhane, Okmeydanı ve Karaköy'deki dönüşüm projeleri var. Demircan'ın hedefi ise Beyoğlu'nu Kuledibi'nden Haliç'e kadar yenilemek. Dönüşümün başladıktan sonra çorap söküğü gibi devam edeceğini söyleyen Demircan, bu anlamda Tarlabaşı'ndaki dönüşüm projesinin önemli bir görev üstlendiğini anlattı. 


Bütünleşik bina yapılacak 

Kentsel dönüşümün bölgede somut olarak ilk başladığı yerin Tarlabaşı olduğunu söyleyen Demircan, "Hak sahipleriyle yüzde 100 anlaşman yapıldı. Sorunsuz bir durum oluştu. Tahliyeler tamamlandı. Şimdi ise yıkım yapılarak ilk kazma vuruldu. Bu durumla birlikte tüm bölgenin dönüşüme olan güveni arttı. İnşaat kendisi gösterdikçe kamuoyundaki inanç arttı. Bizi gördükleri yerde 'bizim binalarımızı da alıp dönüştürün' diyen binlerce insanla karşılaşıyoruz. Halk dönüşümü kendisi istiyor. Artık kendi bölgelerinde uzlaşma sağlayıp bize gelenler var. Bu anlamda Tarlabaşı'ndaki dönüşüm kentsel dönüşümün lokomotifi olacak" diye konuştu. Tarlabaşı'nda 300 binadan oluşan bütünleşik yapı halinde bir proje yapıldığını söyleyen Demircan, "Bölgenin yapısı gereği tüm binaların tek tek ele alınması mümkün değildi. Bu nedenle bütünleşik bir mimaride karar kılındı" dedi. 


Halk dönüşümü kendisi istedi 

Belediyenin önemli aşama kaydettiği bir diğer projeise 25 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek ve yaklaşık 500 konuttan oluşacak Sütlüce- Örnektepe Mahallesi olacak. Bu projenin ise ev sahiplerinin inisiyatifleriyle başlayan ilk dönüşüm olması açısından önem taşıdığını anlatan Demircan, "500'e yakın hane kendi aralarında uzlaşarak bize geldiler ve 'Mahallemizi yenileyin' dediler. Artık dönüşüm kaçınılmaz oldu" dedi. Bölgedeki dönüşümü Sütlüce'ye Hilton Oteli'ni yapan Amplio Yatırım şirketinin sahibi Alaeedin Babaoğlu ve Alman ortağı Erwin Walter Graebner yapacak. Beyoğlu Belediyesi'in bir başka dönüşüm projesi ise Kasımpaşa'da olacak. 40 bin metrekare alanda proje yapacaklarını söyleyen Demircan, projenin devam ettiğini anlattı. Belediye, Okmeydanı'nda ise 70 hektarlık alanda yapmaya hazırlanıyor. Demircan Okmeydanı'nda İstiklal Caddesine alternatif bir meydan planladıklarını anlattı.


'Arap Baharı ülkeleri bizi örnek alıyor'

Demircan, yabancı yatırımcıların da dönüşüm projelerinin içinde olmak istediğini ve kendilerine başvurduğunu açıkladı. Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde gelerek Beyoğlu'ndaki değişimi kendilerine örnek alan belediyelerin olduğunu da söyleyn Demircan, "Kendi ülkelerinde nasıl planlar yapmak istediklerin anlatıp bize siz nasıl yaptınız diye soruyorlar" diye konuştu. Demircan'ın hayali ise Beyoğlu'nu müze kent haline getirmek. 


Sadece konut değil ofis projeleri de olacak

Demircan, Beyoğlu genelindeki dönüşümde hedefin yüzde 70 yaşam alanı (konut) yüzde 30 ise ofis ve ticaret dağılımıyla hareket etmeyi planladıklarını anlattı. "Sadece konutlardan oluşan bir dönüşüm hedefinde değiliz. Burada yaşamın devam etmesi için ticarete de ihtiyaç var. Bu dengeyi sağlamayı amaçlıyoruz. Ancak tek bir gerçek var o da sanayinin artık bizim bölgemizde yer almayacağı. Hizmet sektörüne hitap edeceğiz" dedi. Demircan, bir noktadan sonra dönüşümün vazgeçilmez hale geleceğini söyleyerek "İmalatçıların yer aldığı bölgeler kendiliğinden dönüşecek. Bu dönüşüm olunca sanayi ve imalat da burada kalmak istemeyecek" dedi. Demircan, Beyoğlu'nun yaşam, turizm ve hizmet sektörünü barındıracak bir bölge olacağını anlatarak örneğin Şişhane'de yapılacak dönüşümde de imalatçıların kendilerinin bölgeden çıkmak isteyeceğini söyledi. "Bu projelerde kamu kaynağı kullanılmıyor. Kamu ve belediyeler yol gösteriyor, özel sektör yatırımı yapıyor. Vatandaş da istediğini alıyor" diyen Demircan, kentsel dönüşümü boş alanlarda yeni binalar yapmak olarak görmediklerini halkın hakkını koruyarak yaşam kültürünü iyileştirme amacı taşıdıklarını kaydetti.

Sabah Emlak/Dilek Taş


Geri Dön