Mısır Apartmanı'nda derin konuklar!
Mısır Apartmanı’nın en önemli kiracılarından birisi de Musevi Sami Günzberg’ti...
Sami Günzberg, Saray’m dişçisi, Abdülhamid’in, Vahideddin’in, Harem’in dişçisi; sonra Atatürk’ün, İsmet Paşa’run, Menderes’in dişçisi olarak hatırı 70 sayılır bir ün yapmıştı. Mısır Apartmam’nın 2. katında jŞ kendine bir muayenehane ı açan Günzberg, gerçekten de yetenekliydi. Rıfat N. Bali’nin kaleme getirdiği bir biyografi; “Sarayın ve Cumhuriyet’in Dişçibaşısı Sami Günzberg” adlı kitap, bu özel dişçi hakkında çok ağır iddiaları ortaya atsa da gerçek öyle değil. Sekizinci bölümde, Günzberg’in, çoklarınca olumsuz yönde eleştirildiği Abdülhamid’in mirası meselesinde Günzberg hanedan ilişkilerini irdeliyor. Çokları, Günzberg’i, Abdülhamid’in mirasım çarçur etmekle, hatta daha karanlık işler çevirmekle itham etti. Ancak bu iddiaların doğru olmadığı yıllar sonra ortaya çıktı. Musevi dişçinin, Türkiye Cumhuriyeti’ni çok sevdiği değişmeyen bir gerçek.
İLGİNÇ MEKTUP
Dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Einstein,
17 Eylül 1933 tarihinde İsmet İnönü’ye bir mektup gönderdi. Şimdi diyeceksiniz ki, Sami Günzberg’le Einstein’ın ne ilgisi olabilir? işte o ilginç hikaye. Einstein, mektupta İnönü’ye, “Almanya’da görev yapamayan 40 profesör ve doktor kariyerlerini
Türkiye’de sürdürebilir mi? Bu konuda izin verirseniz, 1 yd boyunca ücret de almayacaklar” diyor.
İNÖNÜ'DEN RED
Ancak İnönü, bu teklifin uygun olmadığım yine bir mektupla bildiriyor. Einstein’la birlikte Yahudi yardım kuruluşu OSE, red cevabı nedeniyle bir hayli üzülüyor. Bunun üzerine OSE adma Sami Günzberg, son bir umutla İran’a mektup yazıp, aynı teklifi bu defa onlara yapacaktı. Günzberg, Yahudi kuruluşu OSE yetkililerine, “Türkiye Cumhuriyeti’nin çok özel olduğunu belirtmek isterim. Ülkemizde çalışmasını istediğiniz doktorların başka bir ülkede' çalışması için çabalayacağım. Türk olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye’de ve İstanbul’un en gözde yeri Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmam’nda yaşamaktan da onur duyuyorum” diye mektup yazdı.
Jim*? olan apartmanın dairelerinde pek çok önemli kişinin yaşadığı bilinmektedir. Türk şair Mehmet Akif Ersoy, görevi gereği 10 yd kaldığı Mısır’dan 16 Haziran 1936 tarihinde Türkiye’ye döndüğünde bu apartmanda bir daireye yerleşti ve ölümüne değin burada yaşadı. Bir diğer Türk şair Mithat Cemal Kuntay da bu apartmanda yaşadı ye öldü.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün dişçisi Günzberg’in muayenehanesi de Mısır Apartmanı’nda bulunuyordu. Diş muayeneleri için Atatürk’ün binaya ziyaretlerde bulunduğu bilinmektedir.
Apartmanda ayrıca Cumhuriyet’in ilk yıllarında önemli moda ve dikimevleri da vardı. Günümüzde apartmanın çeşitli katlarında restoran, tiyatro, sanat galerileri, lokallerve çalışma ofisleri bulunuyor. Galerist’e ait sanat galericilerinden birisi de bu binada bulunmaktadır.
Takvim/Hale Tan