Mısırlılar Türkiye'de inşaata yatırım yapacak
Türkiye-Mısır İş Forumu'na katılan Mısırlı Bakan Rachid, Türkiye'ye sağlık-ilaç ve inşaat sektörlerinde iki büyük yatırım yapılacağını açıkladı
Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid, Türkiye'ye sağlık-ilaç ve inşaat sektörlerinde çok önemli iki yatırım yapacaklarını açıkladı. Ancak detay vermedi. Böylece Türk yatırımlarına karşılık Mısırlılar da Türkiye'ye yönelmiş oldu. Türkiye'den bugüne dek 250 firma değişik sektörlerde ucuz işçilik, maliyet avantajından yararlanmak ve Afrika'ya açılabilmek için Mısır'da 2 milyar dolarlık yatırım yaptı. Tekstil, otomotiv ve çelik sanayinin ön planda olduğu yatırımlar sayesinde Türkiye Afrika'ya gümrüksüz olarak ürünlerini satabiliyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi ise 3 milyar doların üzerinde.
MISIR'DA 250 TÜRK ŞİRKETİ VAR
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Mısır İş Forumu'nda konuşan Rachid, Türkiye'ye yatırım yapacak şirketlerin halen yatırım sürecini görüştükleri için isimlerini veremeyeceğini söyledi. Rachid bu yatırımların toplam tutarının 100 milyonlarca dolar tutarında olacağını ve 2010 yılında realize edileceğini ifade etti. Rachid yatırımların ne olduğunun da önümüzdeki haftalarda açıklanacağını kaydetti. Mısır Sanayi Bakanı Rachid "İki yıl kadar önce Türkiye'de siyasetçilerin çok da sevdiği bir adam değildim. Çünkü Türkiye'deki fabrikaları, iş adamlarını Mısır'a kaçırıyorum diye düşünüyorlardı. Şu anda Mısır'da faaliyet gösteren 250 Türk şirketi var ve en az 50 bin Mısırlı, Türk firmaları tarafından istihdam ediliyor" dedi.
Evrim Ergin/Sabah
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Mısır'dan Türkiye'ye 2 ‘önemli' yatırım geliyor
Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid, Mısır'dan Türkiye'ye 2 çok önemli yatırım yapılacağını açıkladı.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen “Türkiye ve Mısır arasında işbirliği için yeni fırsatlar” forumunda konuşan Rachid, bu konuda şu bilgileri verdi: “Sağlık-ilaç ve inşaat sektörleri olmak üzere iki çok önemli yatırım Türkiye'de gerçekleştirilecek. Yatırım planlarının detaylarına ilişkin bilgi vermem mümkün değil ama Mısır'dan Türkiye'ye çok kayda değer önemli iki yatırım olacak. Yüz milyon dolarlarla ifade edilecek düzeyde. Somut adımlar 2010 yılı itibariyle atılmaya başlanacak. Önümüzdeki birkaç hafta ve ay içinde size çok somut bilgiler verilecek.”
Mısır'da 250 Türk şirketi var
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar doları aştığına da dikkati çeken Rachid, “Biz sadece 2 milyar dolar hedefi konusunda taahhütlerimizi yerine getirmekle kalmadık, aynı zamanda iki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki üç-beş yılda 5 milyar dolara çıkacağını ortaya koyduk” şeklinde konuştu. Rachid, iki ülkenin her alanda işbirliğinin arttığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “İki yıl kadar önce Türkiye'de siyasetçilerin çok da sevdiği bir adam değildim. Çünkü Türkiye'deki fabrikaları, iş adamlarını Mısır'a kaçırıyorum diye düşünüyorlardı. Oysa bu doğru değil, haklı çıktım. Şu anda Mısır'da faaliyet gösteren 250 Türk şirketi var ve en az 50 bin Mısırlı, Türk firmaları tarafından istihdam ediliyor. Bu tek yönlü bir yol değil, burada iki taraflı bir anlaşmadan bahsediyoruz.”
Hürriyet
Türkiye-Mısır dış ticaret hacmi açık artırmaya çıktı, ihale Çağlayan'da kaldı
2.3 milyar dolarlık Türkiye-Mısır dış ticaret hacminde 'Şimdi de 5 milyar dolar hedefi koyalım' diyen Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid'e Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan 'Gelin, 10 milyar dolar diyelim. Bunu başarırız' yanıtı geldi
Türkiye ile Mısır arasında her yıl katlanarak artan ticaret hacmi, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid ve Türkiye'nin Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan arasında adeta bir açık artırmaya dönüştü. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin son üç yılda yüzde 300 arttığına ve hâlâ kullanılamayan büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Mısırlı bakan Rachid, şu anda 2.3 milyar dolar seviyesinde bulunan ticaret hacminin üç yıl içinde 5 milyar dolara çıkacağını iddia ederken, Zafer Çağlayan, “Sayın Rachid 5 milyar dolar hedefi koydu ama ben iddia ediyorum, 10 milyar dolara ulaşırız. Maşallah diyelim, nazar değmesin” dedi.
Sadece ticaret değil...
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen ‘Türkiye ve Mısır arasında işbirliği için yeni fırsatlar' konulu Türkiye-Mısır İş Forumu'nun açılışına katılan Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid, Mısır'dan büyük bir heyet ve heyecanla Türkiye ile ortaklıklarını artırmak için geldiklerini söyledi.
İki ülkenin insanlarının yüzyıllardır sadece ticarette değil hayatın birçok alanında işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Rachid, “İki dost ülke olarak hem ekonomide hem siyasette her geçen gün daha da yaklaşıyoruz” dedi. Rachid, 2005 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin çekirdeği niteliğinde olduğunu kaydetti.
50 bin Mısırlıya istihdam
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2.3 milyar dolara çıktığını aktaran Rachid, göreve geldiğinde bu rakamın bir hayal olduğunu ve herkesin güldüğünü ifade etti. Buna rağmen bu hedefi gerçekleştirdiklerinin altını çizen Mohamed Rachid, “Şimdi de yine gülebilirler ama üç yıl içinde 5 milyar dolar hedefi koyuyoruz. Potansiyel büyük, güveniyoruz” diye konuştu. Ticaret portföyünün giderek genişlediğini vurgulayan Rachid, şuanda Mısır'da 250 Türk şirketinin 50 bin Mısırlı'yı istihdam ettiğini kaydetti.
Türk işadamlarının Mısır'da para kazanırken Mısır ekonomisine de katkıda bulunduğunu ifade eden Rachid, esprili bir dille gelip Türk şirketlerini Mısır'da yatırıma kaçırdığı için Türkiye'de çok sevilmediğini de belirtti.
‘Türkiye'den ilham aldık'
Krizin henüz sona ermediğini ancak felaket senaryolarının artık bittiğini kaydeden Rachid, “Türk hükümeti krizi iyi yönetti. Aldığı önlemleri ilgiyle takip ettik ve ilham aldık. Biz de canlandırma paketleri açıkladık” dedi. ABD'nin tabii ki dünyanın en büyük pazarı olmaya devam edeceğini belirten Rachid, şunları söyledi:
“Ama iş dünyasının dışında kalan ülkeler için önemli işbirliği fırsatları var. Türkiye ve Mısır da böyle. Biz Türk şirketlerini desteklemeye hazırız. Bu Mısır'ın resmi tutumu. Türkiye'nin Mısır'a ihracatı ithalatının beş katı. Biz başka ülkeden mal alacağımıza Türkiye'den ithal etmeyi tercih ederiz.”
‘Eskiden kıskanırdım'
Altı aylık bakanlığı süresince 21 ülkeye 180 bin kilometre yol yaptığını vurgulayan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, Mısır'la ticaret hacminin her yıl kat kat arttığını ancak yeni işbirlikleri gerektiğine dikkat çekti. “Artık birlikte üçüncü ülkelerde iş yapma zamanı” diyen Çağlayan, 250 Türk firması, 2 milyar dolar yatırım ve 50 bin istihdamla Mısır'ın ihracatçısı haline geldiklerini vurguladı. Eskiden başka ülkeye yatırım göndermekte biraz kıskanç olduğunu vurgulayan Çağlayan, Mısır'a giden yatırımcıları ise desteklediğini belirtti.
Yeni ihracat stratejisi
Bu yıl sonunda Mısır'la toplam dış ticaretin 3.5 milyar doları bulacağını kaydeden Zafer Çağlayan, “Gelin üç yıllık hedefi 10 milyar dolara çıkaralım. Ben bunu başaracağımıza eminim. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” ifadelerini kullandı.
Mısır'la kazan-kazan ilişkisi içinde ticaret yaptıklarını da vurgulayan Çağlayan, teşvik yasasıyla Türkiye'de yatırımın daha cazip hale geldiğini ifade etti. Çağlayan, krizin değiştirdiği yeni düzene adapte olmak için 10 gün içinde yeni bir ihracat stratejisi açıklayacaklarının da haberini verdi.
Afrika'ya açılan kapı
Konferansta konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Türkiye ve Mısır'ın yeni dünya düzeninde kritik iki ülke olduğunu söyledi. Mısır'a yatırımların sürekli arttığına dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, “Ancak hazır giyimde yüksek gümrük vergilerinin tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz” dedi. Mısır'a yapılan ihracatın bu yıl, yüzde 100 artarak, 2.1 milyar dolara ulaştığını kaydeden Büyükekşi, “Türkiye ABD'ye, Mısır Afrika'ya açılan kapı. Mısırlı yatırımcıları da Türkiye'ye bekliyoruz” diye konuştu.
İki önemli yatırım yolda
Mısırlı işadamlarının Türkiye'ye ilaç ve inşaatta iki önemli yatırım yapacağını belirten Rachid Mohamed Rachid, bunun önümüzdeki dönemde açıklanacağını kaydetti.
Mısır Endüstriyel Kalkınma Otoritesi Başkanı Amr Assal da, Mısır'a yapılan yatırımlar üç yılda üçe katlandığını ifade etti. Mısır'da en fazla inşaat, tekstil, otomotiv ve deterjan alanında yatırımlar olduğunu aktaran Assal, “Mısır'da büyüyen bir tüketici pazarı var. Mısır ayrıca, Dünya Bankası'nın açıkladığı rapora göre yatırım için avantajlı ülkeler arasında. Özellikle otomotivde muazzam bir potansiyelimiz var. Kriz karşısında da diğer ülkelere göre daha iyi bir performans gösterdik. 10 yıl içinde çok daha fazla yatırımcı çekmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Radikal
Tekstilciyi kapan Mısır, sağlığa yatırım için Türkiye'ye geliyor
Tekstil ve hazır giyimcilerin maliyet avantajı sebebiyle üretimi taşıdığı Mısır'dan Türkiye'ye tersine yatırım göçü başlıyor. Sağlık, ilaç ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren iki Mısırlı şirket, yatırım için geliyor. 2010 yılında somut adımların atılacağı yatırımların miktarının milyar doları bulacağı öğrenildi. Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Muhammed Racid, tüm altyapının oluştuğunu ve Mısırlı şirketlerin önümüzdeki dönemde Türkiye'de olacağını söyledi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen 'Türkiye ve Mısır arasında işbirliği için yeni fırsatlar' konulu Türkiye-Mısır İş Forumu, İstanbul Grand Cevahir Otel'de yapıldı. Programa Türk ve Mısırlı yüzlerce şirket katılarak, iki ülkede yapılması gereken yeni yatırımlar için zemin aradı. Bu kapsamda şirketler arasında yüzlerce iş görüşmesi yapıldı. Foruma katılmak için ülkemize gelen Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Muhammed Racid, yeni dönemde Türkiye ve İslam dünyasındaki yatırımlara farklı bir önem vereceklerini dile getirdi. İki ülke arasında ortak bir tarih, kültür ve çıkar olduğunu anlatan konuk bakan Racid, değişen dünyada Mısır ile Türkiye'nin ortak mücadele etmesi çağrısında bulundu. Geçmiş dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin bazı sebeplerden dolayı ilerleyemediğinin altını çizen Racid, bu noktada Türkiye ile Mısır arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 8 yıl bakanlık masasında kaldığına dikkat çekti. Son 4-5 yılda ticari hacmin 600 milyon dolardan 2,3 milyar dolara yükseldiğine işaret eden Racid, önümüzdeki birkaç yılda bunun 5 milyar dolara yükseleceğinden hiç şüphesi olmadığını vurguladı.
Türk işadamlarının Mısır'da yaptıkları yatırımların iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Bakan Racid, Türk firmalarının 50 bin Mısırlıya istihdam sağlamasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Konuk bakan ayrıca İstanbul ve İskenderiye arasında uçak seferlerinin başlaması, gemi taşımacılığının daha da geliştirilmesi için işbirliği çağrısında bulundu. Bu yatırımların her iki ülke arasında 'kazan kazan' denklemi oluşturacağına inandıklarını belirten Racid, "Bunlar bizim hikâyemizin sonu değil, Türkiye ile Mısır arasında yazılmakta olan hikâyenin giriş kısmındayız. Daha önümüzde yapılacak çok şey var." diye konuştu.
'TİCARET HACMİ HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR OLSUN'
Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da Türk şirketlerinin Mısır'da önemli yatırım alanları oluşturduklarını, bu işadamlarının şimdilerde Mısır'ın ihracatçıları konumuna yükseldiğini belirtti. Geçmiş dönemde Türk yatırımcısının Türkiye dışına çıkmasına tamamen karşı olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Böyle bir ortamda bırakın Mısır'a firma gönderilmesine karşı çıkmayı, bugün daha fazla firmamızın Mısır'da sağlanmış olan bu yatırım imkânlarından faydalanmak üzere gitmeleri konusunda desteklerimi ifade etmek istiyorum.'' şeklinde konuştu. Bu yıl sonuna kadar Mısır ile toplam dış ticaretimizin 3,5 milyar doları bulacağını aktaran Çağlayan, gelecek birkaç yıl içinde Mısır ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi hedefinin 5 değil, 10 milyar dolar olması çağrısında bulundu.
Bakan Çağlayan, Mısırlı işadamlarına, "Yeni teşvik sistemi Türkiye'de yatırım yapmayı çok cazip hale getirdi. Sizler de bu fırsatları kaçırmayın." çağrısını yaptı. Mısır ile Türkiye arasında ticaretin gelişmesi için İskenderiye'de ticaret ataşeliği açılması konusunda kararnameyi imzaladıklarını anlatan Çağlayan, ataşenin birkaç ay içinde göreve başlayacağını belirterek, "Artık eti de sizin kemiği de." esprisini yaptı.
Zaman