17 / 05 / 2024

MMG'den Kıbrıs'ta Derviş Eroğlu ve İrsen Küçük'e ziyaret!

MMG'den Kıbrıs'ta Derviş Eroğlu ve İrsen Küçük'e ziyaret!

Mimar ve Mühendisler Grubu; son günlerde Kıbrısta yaşanan sıcak gelişmelerle ilgili bilgi almak ve destek ziyaretlerinde bulunmak üzere Avni Çebi başkanlığında 30 kadar mimar ve mühendisle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde temaslarda bulundu



MMG Heyeti Kıbrıs temaslarına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlunu ziyaret ederek başladı. MMG Heyetini makamında kabul eden Eroğlu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; Sakarya ve Van depremlerinden sonra mimar ve mühendislerin önemi daha da öne çıkmıştır, son deprem herkese ders olacaktır. dedi. Başta Türkiye, hiçbir ülkenin böyle felaketler yaşamamasını dileyen Eroğlu, son yaşanan depremin herkese ders olduğunu belirtti. Mimar ve mühendislere çok büyük görevler düştüğünü, bu alanlarda çok önemli gelişmeler bulunduğunu ifade eden Eroğlu, ''Gelişen Türkiye'de önemli görevleriniz var'' dedi ve konuklara başarı diledi.Türkiyenin en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan MMGnin Genel Başkanı Avni Çebi de Türk mimar ve mühendisleri olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine desteklerini ifade etti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Eroğluna Türkiyeden getirdiği tabloyu hediye eden Çebi, MMG tarafından her ay düzenlenen kahvaltılı toplantıya davet etti.

MMG Heyeti daha sonra Din İşleri Başkanı Doç.Dr. Talip Atalay'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette MMG heyetini KKTC'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Atalay, Kıbrıs Türkleri arasında dini değerlerin düşük olduğu algısının doğru olmadığını ifade ederek, dünyada Türkleri seven bir millet arayacak olursak Kıbrıs Türklerini buluruz, dedi. MMG Genel Başkanı Avni Çebi; Yakınları da daha yakın etmek zorundayız, bundan sonra da MMG olarak KKTC'ne daha sık ziyaretlerde bulunacağız. dedi.
MMG heyeti Türkiyenin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akçayı da ziyaret etti. MMG Genel Başkanı Avni Çebi heyeti Büyükelçi Halil İbrahim Akçaya tanıtıp MMG hakkında bilgilendirdi. Büyükelçi Akçaydan Kıbrıstaki gelişmeler hakkında bilgi alan heyetKıbrısta gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirecekleri temaslar konusunda bilgiler verdi.

Büyükelçilikten ayrılan MMG heyeti ardından KKTC Başbakanı İrsen Küçükü Başbakanlık makamında ziyaret etti. Başbakan Küçük, kabulde yaptığı açıklamada, KKTC olarak, enerji ve ulaşım alanında çok gelişen Anavatan Türkiyenin tecrübe ve deneyimlerinden yararlandıklarını ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Küçük, Türkiyenin ulaşım ve enerji alanında büyük yatırımlar yapıp geliştiğini, KKTC olarak kendilerinin de Türkiyeyi örnek alıp çalıştıklarını belirterek, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkinin çıkar değil saygı ilişkisi olduğunu vurguladı. Küçük, hafta sonu KKTC'ye gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve diğer yetkililerle çok olumlu toplantılar yapıldığını, bugün de İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ile diğer yetkililerinin KKTC'de olduğunu belirterek, çalışmaları anlattı.

Rum tarafının tek taraflı enerji aramalarına devam ettiği sürece KKTC'nin de Türkiye ile birlikte aramalar yapacağını ifade eden Küçük, Enerji Bakanı Yıldız'ın açıkladığı gibi 2 ay kadar sonra karada aramaların başlayacağını kaydetti.

Ziyaretlerin ardından KKTC temaslarını Anadolu Ajansına değerlendiren Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Avni Çebi; Mimar ve Mühendisler Grubu olarak KKTCnin kalkınmasına ellerinden gelen katkıyı yapmak istediklerini söyledi.

Enerji üretimine destek verdiklerini ifade eden Çebi, Kıbrıs Türk halkını ve Türk halkını daha da yaklaştırmayı amaçladıklarını kaydetti. KKTCdeki üniversitelerin önemine değinen Çebi, üniversitelerin Türkiyede daha fazla tanıtılması ve öğrencilerin Türkiyede staj yapmaları konularında üniversitelerle işbirliği yapılacağını belirtti. Grup olarak enerji konusuna önem verdiklerini, kendi kaynaklarını kullanarak kendi enerjilerini üretmeyi önemsediklerini anlatarak, Türkiyenin yerli otomobil üretme noktasında yeni bir atılım içerisinde olduğunu ifade ederek, benzer projeleri Kıbrıs Türk halkıyla beraber geliştirmek istediklerini söyledi. KKTCde petrol ve doğalgaz sondajına başlanacak olmasını desteklediklerini dile getiren Çebi, "Burada doğalgaz veya petrol çıkacağına inanıyorum. Bu, hem Türkiyenin hem Kuzey Kıbrısın ihtiyaçlarını karşılamada fazlasıyla yetecektir" dedi. Not: Mimar ve Mühendisler Grubu tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs temaslarıyla ilgili detaylı bilgi ve fotoğraflar için www.mmg.org.tr adresinden yararlanabilirsiniz.


Geri Dön