02 / 05 / 2024

Mobilya aksesuarları sektörü, sessizce yükseliyor!

Mobilya aksesuarları sektörü, sessizce yükseliyor!

İnşaatın son birkaç yıldır Türk ekonomisinde lokomotif sektör haline geldiğini tekrar belirtmeye gerek yok. Bu durum haliyle mobilya sektörünü ve mobilya aksesuarları sektörünü de etkiledi



Menteşe, çekmecelerin raylı sistemleri, mobilya içi aydınlatma sistemleri ve kalkar kapakların amortisör sistemleri gibi mobilyayı tamamlayan aksesuarlar hem son teknolojiyle, hem de fonksiyonel olarak üretiliyor.

Samet mobilya aksesuarları üretimi/ ihracatı yapan, sene sonu itibariyle 160 milyon TL ciroyu, 2012 yılında 200 milyon TL ciroyu aşmayı hedefleyen bir mobilya aksesuarı firması. 38 yıldır bu alanda çalışan Samet şirketinin Yönetim Kurulu Başkam Saldıray Kızıltan, "Kullanılan mobilyalar ve iç tasarım, yeni projeleri tamamlayan en temel unsurlar. Artan mimari projelerle birlikte mobilya sektörüne olan talepte hem niteliksel hem de niceliksel anlamda artış söz konusu. Mutfak ve banyoların ekstra modem döşenmesi kullanılan malzemelerin de son teknoloji olmasını gerektiriyor" diyor.

Estetik de dayanıklılık kadar önemli

Kızıltan, Türk insanının mobilya konusundaki tercihlerinin değişmeye başladığının altını çizerek "İnsanlar modem hayatın yoğunluğundan ve hızından dolayı hayati kolaylaştıran ürünler kullanmayı tercih ediyor" diyor ve ekliyor: "bu yüzden de örneğin mutfak çekmecelerinin yavaşça ve sessizce kapanmasını sağlayan ürünler kullanarak hem çekmecelerin işlevselliğini tecrübe etmiş, hem de çekmece içlerindeki malzemelerin sarsılmasını ve dağılmasını önlemiş oluyorlar. Tabi ki mobilyanın rengi ve deseni insanların ilk anda dikkat ettikleri ve cazibesine kapıldıktan önemli faktörler. Fakat uzun yıllar kullanmak arzusuyla aldıkları mobilyaların özellikle de zor hayat şartlarında fonksiyonel olması kullanıcılar için olmazsa olmaz. Mobilyanın işlevselliğine, dayanıklılığına, emniyet özelliklerine estetik özellikleri kadar önem veriliyor." Kızıltan, yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin kalite belgesini aramaya başladığım da belirterek, "Mobilyanın kalitesi ve kalite belgesinin bulunması yüzde 32.55'lik oranla satın alma anında en fazla göz önüne almıyor. Bunu yüzde 23.16'lık oranla kullanışlılık ve yüzde 22.19'luk oranla fiyat takip ediyor. Bu da ürünün kaliteli ve kullanışlı olmasının, satın alma tercihlerini ne kadar etkilediğinin bir kanıtı" diyor.

Işıklar mobilya sektörüne çevrildi

Demonte ürün sunan ve detay aksesuarlarla mobilya yapılabilen markalar Kızıltan'a göre sektörü çok etkilemiş. Kızıltan "Mobilya aksesuarı denildiğinde mobilyayı oluşturan ya da birleştiren bütün detayları kastediyoruz. İnsanlar artık, bu tarzdaki demonte ürünleri satın alarak "sihirli parçalan" keşfettiler. Yeni bir ürün, bir "ev arkadaşı" yaratmayı deneyimlediler. Bu deneyim sırasında mobilya aksesuarlarının hayatiyetinin de farkına vardılar. Asanda bütünün küçük ancak büyük parçalan olan mobilya aksesuarları, nihai tüketicinin gözünde görünür oldu" diyor ve ekliyor: "DIY (Kendi mobilyanı kendin yap) firmalar sayesinde mobilya aksesuarları konusunda farkındalık oluştuğuna inanıyorum."

Çok göz önünde olmasa da, yan mobilya aksesuarlarında büyük bir rekabet var. Bunun da öncelikli sebebi, yurtdışı firmalarının pazara ucuz fiyatlarla ve ilgi çekici ürünlerle giriş yapmış olması. "Son yıllarda sektörümüze ıklar çevrilmiş durumda" diyen Kızıltan'a göre, bunun sebebi talebin değişkenlik göstermesi, tüketici eğilimlerinin evrilmesi. Kızıltan tüketicideki bu değişikliği şöyle açıklıyor: "Artık satın alan kişi, ne aldığının reçetesini öğrenmek istiyor. Ürünün fiyat/kalite paritesini, dayanıklılığını, estetik özelliklerini hatta tasarım geçmişine kadar pek çok şeyi inceliyor. Nihai tüketici ile çokça temasta olunmayan bizim sektörümüzde dahi artık, mobilya aksesuarları için "marka" tercih eden tüketiciler olduğunu duyuyoruz, görüyoruz. Dünya da, pazarlar da çok hızlı değişiyor; reklam, pazarlama ve yatırımlarınız ile bu hızın dışında kalmanız olanaksız bu da bizim gibi hali hazırda kaliteye, Ar-ge'ye ve pazarlamaya önem veren firmalar için bir avantaj. Pazara yeni oyuncular girdi, rekabet arttı. Samet de lideri olduğu sektörde her geçen gün büyüyor, markalaşıyor ve dünya liginde top koşturmaya devam ediyor. Tüm bunları gözönüne aldığımızda önümüzdeki 5 yıl içinde mobilya aksesuarları sektörünün en önemli endüstriyel sektörlerden biri olacağını düşünüyorum."
Hürriyet/Eda UTKU


Geri Dön