Mobilya sektörü 2020 yılını canlı kapatacak!
Kamu bankalarının normalleşme sürecine geçişte sosyal hayatın canlanması için hayata geçirdiği paket kapsamında yerli üretim yapan mobilya sektörünü desteklemek için yerli üretim yapan firmalar ile anlaşmalar gerçekleştirilecek...
Kamu bankalarının normalleşme sürecine geçişte sosyal hayatın canlanması için hayata geçirdiği 4 yeni kredi paketinde mobilya sektörü içinde düzenlemeler bulunuyor.
Yeni pakete göre, yerli üretim yapan mobilya sektörünü desteklemek için yerli üretim yapan firmalar ile anlaşmalar gerçekleştirilecek. Asgari 3 bin TL, azami 30 bin TL kredi tutarı ile 6 ay ödemesiz azami 60 ay vade, aylık yüzde 0,55 faiz oranı ile kredi fırsatı sunulacak.
MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan ve MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, bu kredinin sektöre can suyu olacağını belirtti.
MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği) Başkanı Nuri Gürcan, konuyla ilişkin şöyle konuştu:
"Pandemi sürecinde çarkları hiç durdurmayıp sürekli çalışan sektörlerden biri olduk. Süreci stok çalışarak destekledik. Ancak o zaman da dile getirdiğimiz en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi, finansmana erişim sorunuydu. Hükümetin sağladığı kolaylıklara ve bankalara yapılan açık çağrılara rağmen finansman konusunda sıkıntılarımız ancak geçtiğimiz günlerde yavaş yavaş çözülmeye başladı. Bugün açıklanan kredi paketinin 2019 yılını 3,5 milyar dolar ihracat ile kapatan ve sadece 500 milyon dolarlık bir ithalat gerçekleştiren mobilya sektörü için önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. MDF, cila, sünger gibi ana hammadde de yüzde 30’lara yakın bir ithalatımız söz konusuydu. Pandemi süreci bize gösterdi ki, bu tarz salgın dönemlerinde yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu ki ithalatımız birçok sektöre göre az olmasına rağmen tamamen yerli üretime dönmeliyiz. Bu yüzden açıklanan “sosyal hayatı destek kredi paketi” yerli üretimin desteklenmesi açısından iyi bir adım oldu. Özellikle bunun yapı sektörüyle desteklenmesi, yerli üretimin bir bütün olarak ele alınmasını sağlayacaktır. Düşük faiz oranı ve ilk 6 ay ödemesiz olması, birçok firmayı bu krediyi kullanmaya sevk edecektir."
MODOKO Başkanı Koray Çalışkan ise, koronavirüs salgını sürecinde MODOKO olarak mağazaların yüzde 80’i açık olduğunu belirtti ve "Üst düzey hijyen kuralları içerisinde bütün müşterilerimize hizmet vermeye devam ettik. Aynı zamanda bu süreci Türkiye’nin en büyük mobilya internet satış sitesini kurarak ve buradan satışlarımızı gerçekleştirerek geçirdik. 11 Mayıs itibariyle de 350 mağazamızın tamamını açarak müşterilerimize hizmet vermeye başladık ki 1 Temmuz itibariyle düğünlerin yeniden başlaması, mağazalarımızın hareketlenmesine neden oldu. Firmalarımız da düğün alışverişi için özel indirim kampanyaları hazırladılar. Yüzde 40’lara 50’lere varan indirimlerle mobilya satın alabilmek mümkün. Sektörün bu kadar hareketlenmeye başladığı bir zamanda yapılan destek paketi üreticiler için bir nevi can suyu oldu. Bu süreçte üretimini durdurmak zorunda kalan ya da minimuma indiren üreticilerin randımanlarını arttırmaları ve ödemelerin 6 ay sonra başlaması, birçok firmayı bu krediyi kullandırmaya sevk edecektir. Özellikle kredilerin çeyiz, beyaz eşya, konut gibi sektörün birbirini tamamlayan diğer sektörlerle birleştirilmesi, birbiriyle bağlantılı bu sektörlerin 2020 yılını daha güçlü bir şekilde kapatmalarını sağlayacaktır" diye konuştu.
"Hızla eski günlere döneceğiz"
MOSDER Başkanı Mustafa Balcı, paketle birlikte kredi kartı kullanımında da tüketiciye belli kolaylıklar sağlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Özellikle temmuzda yapılması planlanan düğünler için ertelenen mobilya alışverişlerinin satışa dönmeye başlamasıyla mobilyacılar da eski günlere hızlıca dönecek. Düğün sezonu için markalarımız da çeşitli kampanyalara imza atarak pakete destek verecek. Ülkemizde evliliklerde ortalama 15-20 bin liradan başlayan mobilya alışverişleri; ürünün malzemesine, kalitesine, modeline ve markasına göre 60 Bin liraya kadar ulaşabiliyor. Haziranda başlamasını beklediğimiz hareketlilikle iç pazarda yıl sonuna kadar 60 milyar liralık bir satış hacmine ulaşmayı hedefliyoruz."