29 / 04 / 2024

Mobilya sektörü dış pazar satışları yüzde 15 arttı!

Mobilya sektörü dış pazar satışları yüzde 15 arttı!

Geçen yıl iç pazarda yüzde 5 büyüme kaydeden mobilya sektörü, dış pazar satışlarında ise yüzde 15’in üzerinde artış sağladı. Ortadoğu pazarının yeniden canlanması halinde sektör ihracatının 2015’te 2.8 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.




Geçen yıl iç pazarda yüzde 5 büyüme kaydeden mobilya sektörü, dış pazar satışlarında ise yüzde 15’in üzerinde artış sağladı. Ortadoğu pazarının yeniden canlanması halinde sektör ihracatının 2015’te 2.8 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor, iç pazar büyüme beklentisi ise yüzde 5.


Son 15 yılda hızlı bir büyüme trendi yakalayan mobilya sektörünün yıllık üretim değeri 10 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yaklaşık 40 bin işletmenin 200 bin kişiye istihdam sağladığı sektördeki işletmeler, imalat sanayindeki işletme sayısının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Son yıllarda Türkiye’nin batılı ülkelerle yaptığı mobilya ticaretinin ivme kaybettiği, buna karşılık Çin, Arap ülkeleri ve komşu ülkelerle olan ticaretin giderek yoğunluk kazanması dikkat çekiyor.


İHRACATTA İSTİKRARLI ARTIŞ


Türkiye’de ihracat rakamları yüksek, ithalat rakamları düşük sektörlerden biri olan mobilya, her geçen gün büyüyor ve bunu kendi iç dinamikleriyle başarıyor. Önceki yıl ihracat hedeflerini aşarak 2 milyar 180 milyon dolar ihracat gerçekleştiren mobilya sektöründe 2014 yılı da verimli geçti. 



Dünya Türkiye Ekonomisi Dergisi 


Geri Dön