27 / 04 / 2024

Mobilya sektörü ihracatta rekora koşuyor! Hedef 10 milyar dolar!

Mobilya sektörü ihracatta rekora koşuyor! Hedef 10 milyar dolar!

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, ”Yılın ilk 7 ayında 4,5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Dünya sıralamasında 36’dan 11’inci sıraya çıktık. İthalat yapmadan dışarıya ürün satan sektörüz” dedi.



MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün Temmuz ayında 609 milyon dolar ihracat yaptığını belirterek; “Sektör olarak büyük bir başarıya imza attık. İstatistiklere baktığımızda bu başarı tesadüf değil. Ülkemiz 2003 yılında dünya mobilya ihracatında 36. sıradayken geride kalan yılda 11. sıraya çıktık” ifadesini kullandı.

7 AYDA 4 MİLYAR 588 MİLYON DOLAR İHRACAT

Mustafa Balcı; yılın ilk 7 ayındaki ihracata bakıldığında sektörün 4 milyar 588 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirterek, “Hedefimiz yıl sonuna kadar 10 milyar dolarlık ihracat rakamını yakalamak. Bu sektör için ulaşılabilir bir rakam. Çünkü ithalata dayalı bir sektör değiliz. Ham maddemiz Türkiye’de yetişiyor. Sunta, metal, plastik gibi temel ihtiyaçlar rahatlıkla üretiliyor. Ayrıca Türk tasarımcılar geldiğimiz noktada İtalyan tasarımcılarla rahatlıkla yarışabiliyor” diye konuştu.

En çok ihracatı Orta Doğu bölgesine yaptıklarını belirten Balcı; “Orta Doğu bizim için güçlü bir bölge. Bunun yanında Güney Afrika pazarı ön planda görünüyor. Bu kıtaya 2022 yılında %30’luk bir artışla 672 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Mobilya pazarında en büyük rakiplerimiz ise Çin, Almanya, Vietnam ve Polonya. Bu 4 ülke dünya mobilya ihracatının %52’sini karşılıyor. Türkiye ise dünya ölçeğindeki payını %1.8’e yükselterek güzel bir ivmesi yakaladı” dedi.

Mobilya sektörü ihracatta rekora koşuyor! Hedef 10 milyar dolar!

2028 HEDEFİ 12 MİLYAR DOLAR

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı; “2028 yılı ihracat hedefimizi 12 milyar dolar olarak belirledik. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile birlikte bu rakam 20 milyar doları bulacak. Geçtiğimiz yıl 4.7 milyar dolarlık ihracat yaptık. 2023 yılının ilk 7 ayında bu rakamı yakaladık. Yılın bitmesi için daha 5 ay var. Türk Mobilyası’nı dünyaya tanıtmak amacıyla çıktığımız bu yolda emin adımlarla yürüyoruz ve hedeflerimize ulaşmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön