Ekonomi

Mobilya sektöründe 2023 yılı ihracat hedefi 10 milyar dolar!

İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özkan, sektörün 2023’te 8,4 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi. Erkan, “2023’ü 10 milyar dolarlık hedefle kapatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Türkiye mobilya sektörü, günden güne dünyada bilinirliğini artırıyor. Sektör bir yandan iç pazarın ihtiyaçlarını karşılıyor ve bir yandan da ihracatını artırmayı sürdürüyor. Dünyanın her tarafına ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özkan, sektörün 2022’de 8,4 milyar dolarlık bir ihracat yaptığını paylaştı.

Dünyadaki ekonomik göstergelerin negatif gitmesi ile beraber sektörün bu durumdan ciddi ölçüde etkilendiğini kaydeden Özkan, “Gerek ülkemizi derinden etkileyen deprem felaketi gerekse küresel çapta yaşanan resesyon bu hedefin biraz revize olmasına sebep oldu. Biz olumsuzluklara karşın 2023’ü 10 milyar dolarlık hedefle kapatacağımızı öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Beş senede 20 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşacaklarına vurgu yapan Erkan Özkan, “Bu ihracat hedefi bizim için hiç de zor değil. Fuar merkezimiz, ihtisas organize sanayi bölgelerimiz ve yeterli insan kaynağımıza yönelik gelişme olursa, 30 milyar dolarlık ihracat işten bile değil” dedi.

FUAR MERKEZİNE VE İHTİSAS OSB’SİNE İHTİYAÇ VAR

Dünya gazetesinden Mehtap Halıcı’nın haberine göre, hedefe ulaşmada önemli katkı sağlayacak talepleri tekrarlatan Erkan Özkan, “İstanbul merkezli uluslararası normlara sahip bir fuar merkezi lazım. Kente yakınlığıyla, metro altyapısıyla, restoranlarıyla, otelleriyle ve aynı zamanda sosyal aktiviteleriyle. Bu yalnızca bizim sektörümüz için değil aynı zamanda, tüm sektörlerin ihtiyacı. İstanbul havalimanlarıyla, destinasyon özelliği ile beraber çok önemli bir kent. Adeta dünyanın buluşma noktası. Böyle bir şehirde uluslararası normlarda bir fuar merkezi mutlaka olmalı. Mevcutlar metrekare ve fiziki özellikleri sebebiyle yetersiz kalıyor” değerlendirmelerinde bulundu.

Özkan, ayrıca, İstanbul’un iki yakasında birer tane ihtisas organize sanayi bölgesine ihtiyaçları olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “Mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörlerinin tek çatı altında bir araya geleceği organize sanayi bölgelerinden söz ediyoruz. Böylece, hammaddeye ulaşımımız daha da kolaylaşacak. Ortalama 10 bin mobilyacının her birinin 3-5 aracı olduğunu farz edelim. Her zaman trafikte olan araçlar ile bir yandan daim kaybımız ve bir yandan da akaryakıt maliyetimiz yüksek. Tek çatı altında toplanabilirsek ki bu bir stadyum inşa etmekten çok daha basit. Sektörlerimiz için daha büyük hedefler koyabiliriz.”

Ziraat Bankası son kez duyurdu! Hesabınıza 3 gün içinde tam 3 bin TL yatacak!

JP Morgan’dan resmen kıyamet senaryosu: ‘Dünya, Amerika’nın yüzde 7 faiz oranına hazır olmayabilir’

Uzmanlar altının yeni rakibini açıkladı! Altın fiyatları yüzde 5 artarken onun fiyatı yüzde 40 arttı!