28 / 04 / 2024

Mobilya sektöründe taksit heyecanı!

Mobilya sektöründe taksit heyecanı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasıyla ilgili çalışması, durgunluk yaşayan mobilya sektöründe heyecan yarattı.




Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasıyla ilgili çalışması, durgunluk yaşayan mobilya sektöründe heyecan yarattı. 


Sektör temsilcileri, kredi kartlarında taksit sayısının artırılması çalışmasına mobilyanın da dahil edilmesini bekliyor. Mobilyacılar, sektörde 12 olan taksit sayısının 18 aya çıkarılmasıyla satışların yüzde 20-30 oranında artacağı, kayıt dışılığın ve senetli satışların azalacağı öngörüsünde bulunuyor.


Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya sektöründe 9 olan taksit sayısının sektörün talebi doğrultusunda geçen yılın sonuna doğru 12'ye çıkarıldığını ve bunun sektöre hareket getirdiğini ifade etti. 


Umutlu başladıkları ve siyasi istikrarın olduğu 2016'da ise Türkiye'nin çevresinde yaşanan olaylar ve yüksek kredi oranları gibi faktörler nedeniyle sektörde durgunluk yaşandığını belirten Güleç, ayrıca ortalama 10 yıllık süre için aldığı mobilyanın fiyatını bir yılda ödemenin Türk tüketicisine ekonomik anlamda zor geldiğini söyledi. 




- "Hem üretici hem tüketici hem devlet kazanır"




Ahmet Güleç, 12 taksit yaptırmak istemeyen vatandaşların alımı ertelediğini veya senet yaptığını ifade ederek, "15 aylık senet yapıldığını düşünün. Üretici, o senedi finansmana erişim için kullanamaz. Bu yüzden senetler işe yaramıyor, ekonomiden çekilmiş oluyor. Ayrıca kayıt dışı artıyor. Fatura kesilmeyebiliyor. Sadece üretici ve tüketici değil, devletin de vergi kaybı oluyor. Ayrıca haksız rekabet doğuyor." şeklinde konuştu. 


Tüketicilerin mobilya alımını ertelemesi nedeniyle sektörde durgunluk yaşandığını dile getiren Güleç, "Mobilyada taksit sayısının 18 ay olması taraftarıyız. Böyle olursa inanın, sektör de canlanır, kayıt dışılık da azalır. Ayrıca taksitlerde vade farkı oranı düşük olmalı. Bunlar olursa mobilya sektöründe yüzde 30'luk canlılık sağlanır. Hem üretici hem tüketici hem de devlet kazanır." ifadelerini kullandı.




- "Kayıt dışı azalır, yüzde 10 vergi artışı sağlanır"




Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan da geçen yılın sonuna doğru mobilya sektöründe taksitlerin 9 aydan 12 aya çıkarılmasıyla satışların yüzde 20 arttığını belirterek, şu anda sektörde yeni durgunluk olduğunu söyledi.


Doğan, Türk milletinin borçlanmayı ve taksit ödemeyi sevdiğini, özellikle alım gücü yüksek olmayan insanların bu şekilde mobilya sahibi olduğunu ifade ederek, "Mobilyada taksit sayısının 18'e çıkarılması beklentisi içerisindeyiz. Şu anda taksit sayısının 24'e çıkması gibi bir beklentimiz yok. Çünkü 2 katına çıkması biraz zor." diye konuştu. 


Taksit sayısının artmasıyla aylık ödenecek rakamların azalacağını, böylece özellikle düşük ve ortanın altı gelire sahip insanların daha rahat mobilya alacağını belirten Doğan, şunları kaydetti:


"Taksit sayısının artırılması bütün gelir gruplarına, üreticiye, tüketiciye, kısacası herkese yarayacak. Taksitlerin 18 aya çıkarılmasıyla işlerimiz en az yüzde 20 artar. Sektörde şu an istenilen büyüme gözükmüyor. Bu büyümeyi yakalayabiliriz. Ayrıca kayıt dışılık azalır. Kredi kartlarından satışta zaten sistem otomatik kayıt altına alıyor sizi. Kayıt dışılığın ve senetli satışların azalmasıyla da vergi artışı yüzde 10 artar."



AA


Geri Dön