06 / 05 / 2024

Mobilya üssü Siteler yeniden ayağa kaldırılmalı!

Mobilya üssü Siteler yeniden ayağa kaldırılmalı!

Türkiye'nin mobilya üssü olan Siteler'de kan kaybı sürüyor. Mobilya sektörü temsilcileri, Siteler'in İnegöl ve Kayseri'nin gerisinde kaldığını söyledi. Siteler, bir dönem mobilya dendiğinde Türkiye'de akla gelen ilk isimdi.



Siteler GİAD Başkanı Hayri Bulut, "Bölge yeniliklere ayak uyduramıyor. Rakiplerimiz bizi geçti. Siteler baştan aşağı yenilenmeli, verilen sözler tutulmalı" dedi. 


Siteler markası, son dönemde yaşanan gelişmelerle kan kaybetmeye ve rekabet gücünü kaybetmeye başladı. Mobilya sektörü temsilcileri, İnegöl ve Kayseri'nin atağa geçerek Siteler'i geride bıraktığını belirtirken, "Bir zamanlar İnegöl yoktu, sadece Siteler vardı. Siteler yeniden ayağa kaldırılmalı" dedi. Sektör temsilcileri, Siteler esnafının gelişime açık olmaması ve örgütlenme eksikliğinin de yaşanan gerilemede etkili olduğunu vurguladı. Siteler Genç İşadamları Derneği (GİAD) Başkanı Hayri Bulut, bölgenin kangrene dönüşen sorunlarının üzerinin örtülemeyeceğini söyledi. 


OTOPARK BÜYÜK SORUN 


Mobilyacılar Sitesi'nin özlenen günlerine geri dönmesi için pek çok kişi ve kurumdan söz aldıklarını hatırlatan Bulut, "Bu sözlerin çoğu henüz yerine getirilmedi. Rekabet gücü giderek zayıflayan Siteler'de bir araştırma geliştirme (Ar-Ge) merkezi kurulması gündemdeydi. Otopark sorununun halledileceği, toptan satış için mekânlar açılacağı, her ayın ilk hafta sonu Siteler'de şenlik düzenleneceği söylenmişti. Bu kararlar maalesef yaşama geçirilemedi" dedi. 


'RAKİPLERİNİN GERİSİNDE KALDI'


Siteler için kentsel dönüşüm projesi hazırlanmasının da yıllardır gündemde olduğunu hatırlatan Bulut, "Bölgenin tamamen veya kısmen yenilenmesi şart. Rakiplerinin gerisinde kalan, yeniliklere ayak uyduramayan, dolayısıyla cazibe merkezi olmayı başaramayan Siteler'in, vakit geçirilmeden neşter vurulmaya ihtiyacı var. Siteler'in baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor. Siteler, sanayi bölgesi olmasına rağmen OSB olamamaktadır. İnegöl, Kayseri ve İstanbul'un gerisinde kaldık" diye konuştu. 


'EL SANATINDA TEKİZ' 


Ankara Mobilyacılar- Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı ise Siteler'in ivme kaybettiği görüşüne katılmadığını söyledi. Dünyada el sanatı mobilyacılıkta Siteler'in hala tek olduğunu dile getiren Taklacı, bölgenin en büyük sorunlannın doğalgaz ve otopark olduğunu belirtti. Taklacı, "Kavaklar Meydanı'nda itfaiye alanının yanında boş beton yığını bulunmaktadır. 


Bu alanın otopark olarak kullanılması yönünde bir proje sunduk" diye konuştu. 

Mobilya sektöründe Siteler'in rakipsiz olduğunu savunan Taklacı "Adana İskelet, Kayseri oturma grubu, İnegöl ise fabrikasyon üzerine. Rakip olmamız söz konusu bile olamaz. Siteler'in el sanatları konusunda rakibi Çin'dir. Siteler'e destek olunması gerekiyor. Bu sayede daha da iyi yerlere gelecektir. Oda olarak kentsel dönüşüm'e karşıyız. Bunun yerine Siteler-2'nin kurulmasına ve satış ile imalatın bir arada olacağı bir yere ihtiyacımız var" dedi. 


Habertürk Ankara


Geri Dön