17 / 05 / 2024

Mobilyacı, Kuzey Afrika'da yara alınca yüzünü çin'e çevirdi!

Mobilyacı, Kuzey Afrika'da yara alınca yüzünü çin'e çevirdi!

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yara alan mobilya firmaları çareyi çin üzerinden dünyaya yayılmakta görüyor. çin'in Guangzhou bölgesinde düzenlenen CIFF 2011 Mobilya Fuarı'na katılan firmalar, ürünlerini tanıtıp yeni ortaklar bulmayı amaçlıyor



Yine bu sene Nijerya ve Rusya'da yapılacak mobilya fuarlarında da yerini almayı öngörüyor.

18-21 Mart tarihlerini kapsayan CIFF 2011 Mobilya Fuarı'na İstanbul İhracatçı Birlikleri'ni (İİB) temsilen katılan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, buraya 13 Türk firmasının iştirak ettiğini belirterek, 'Fuar görevlilerinden 2010'da olduğu gibi bu sene de daha geniş bir alan talep ettik. Ancak yoğun talepten ötürü olumsuz karşılık aldık. Türk firmaları fuara çok ilgili, ancak bize verilen alan çok kısıtlı.' diye dert yandı.

Dünyanın dört bir yanından mobilya üreticileri, ihracatçıları ve satın almacıların CIFF'te bir araya geldiğini kaydeden Tever, 'Mobilya sektör temsilcileri ile yaptığımız son toplantılarda Mısır ve Libya'da görülen olayların sektör ihracatına yüzde 10'luk bir daralma getirdiğini savundu. Tever, 'Bu sorun yeni piyasa arayışlarını gündeme getirmiştir. Afrika'da ve Ortadoğu'da siyasi bunalım var. şžu an 170 ülkeye ihracat yapan mobilya sektörü, uluslar arası fuarlara daha sık katılarak, arayışlara başladı.' ifadelerini kullandı.

Dünyanın önde gelen mobilya firmalarının çin'de organize edilen CIFF 2011 Mobilya Fuarı'na katıldığını vurgulayan Abdullah Tever, şu açıklamalarda bulundu:

'Fransızlar, İtalyanlar ve İngilizler dhil bütün büyük firmalar fuarda ürünlerini sergiliyor. CIFF 2011, dünyanın en büyük mobilya fuarı. Ve burada olmak sektörümüz için büyük bir talih. Dünyanın her yanından mobilyacı bu fuar için geliyor. Türk mobilya sektöründe 360 firma faaliyet yürütüyor. Sektörün ihracatı 1,3 milyar dolar. Bu rakamı 2023 itibari ile 6 milyar dolar seviyesine çıkarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Sadece çin 28 milyar dolarlık mobilya ihracatı ile 125 milyar dolarlık dünya ihracatının yüzde 25'lik bölümüne teşkil ediyor. İkinci sırada 13 milyar dolarlık rakam ile Almanya ve İtalya yer alıyor. Türkiye de dünya ihracatında 18'inci sırada bulunuyor. Fuarda daha geniş alan elde ettiğimiz takdirde dünya ihracatından daha fazla pay alabileceğiz. çin'deki fuarda tüm dünyaya, bu sektör de bizim de olduğumuzu kanıtladık. Fuar sayesinde çin üzerinden dünyaya açılmayı planlıyoruz.'

'FİYAT ARTIşžI İHRACATI ETKİLER'

Ağaç, orman ürünleri sektörünün genel ihracat rakamlarını da değerlendiren Abdullah Tever, 2010'da bir önceki seneye göre yüzde 17'lik bir artış yakalayarak, 2 milyar 928 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade etti. Türkiye'de ihracat artışının 2010'da yüzde 11,2'de kaldığına işaret eden İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı, 'Rakamlar ışığında ağaç ve orman sektörü Türkiye ihracatını bile geride bırakmaktadır. Ancak 2011'in ilk günlerinde devletin oduna yüzde 4,1 ila 8,62 oranlarında artış yapması, ihracat hedeflerimizi değiştirdi. Fiyatların tırmanmasından önce yüzde 20'lik bir ihracat artışı beklerken, bugün bu oranın ne kadar olacağını kestirmemiz çok güç.' dedi.

Tever, Türkiye'deki odun miktarının sektörün ihtiyaçlarının ancak yüzde 60'ını karşıladığını bildirdi. Geri kalan kısmın Rusya ve Ukrayna'dan odun şeklinde, şžili, Arjantin, ABD ile Kanada'dan ise talaş şeklinde ithal ederek temin edildiğini vurguladı.

Abdullah Tever, 'Türkiye'de odun yetersizliği var. Bunalımlar ve odun yetersizliğinden ötürü eskiden 25 olan fabrika sayısı şimdilerde 15'e indi. Ve bu üretim alanları yarı kapasiteli faaliyet yürütüyor. Türkiye ihtiyaçlarının karşılanması için günde 40 bin ton oduna ihtiyaç var. Ülkemizde yıllık odun üretimi 7 - 8 milyon ton civarında, ama ihtiyacımız ise 15 milyon ton civarı. Dolayısıyla aradaki farkı yurtdışından karşılamak durumunda kalıyoruz. Avrupa'ya mal satamıyoruz, çünkü pahalıyız. şžu anda Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelere satıyoruz.' dedi.

CIFF 2011 Mobilya Fuarı'nda aralarında Başterziler Mobilya, Doğtaş, Irak Plastik, İşbir Sünger Sanayi, Kilim Mobilya, Meltem Modüler Mobilya, Pim Proje, Serhat Mobilya, Teleset, Yaprak Orman Ürünleri, Yataş Yatak, Alfemo ve Yücel Büro'nun da yer aldığı 13 Türk firması kendileri için ayrılan 880 metrekarelik alanda ürünlerini sergiledi.

ZAMAN


Geri Dön