08 / 01 / 2025

Mobilyacılar Avrupa trenini kaçırmak istemiyor

Mobilyacılar Avrupa trenini kaçırmak istemiyor

OMSİAD Kurucu Başkanı Adem Yılmaz, mobilyada Avrupa treninin kaçırılmaması gerektiğini söyledi.



2007 yılını fazla sıkıntı yaşamadan kapatan Türk mobilya sektörünün, 2008 yılının ilk beş ayında çok iyi bir performans sergileyemediğini vurgulayan OMSİAD Kurucu Başkanı Adem Yılmaz, "Hammaddeci, üretici ve satıcının bir araya gelmesi ve ortak bir strateji belirlenmesi gerekiyor. İhracat için bu şart" dedi.

Ofis Mobilyaları Sanayii ve İşadamları Derneği (OMSİAD) Kurucu Başkanı ve Delta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, "2007 yılını fazla sıkıntı yaşamadan kapatan Türk mobilya sektörünün, 2008 yılının ilk beş ayında çok iyi bir performans sergileyemediği gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu krizi aşmak için hammaddeci, üretici ve satıcının bir araya gelerek ortak bir strateji belirlenmesi gerekiyor. Uzakdoğu firmaları burnumuzun dibindeki pazarlarda cirit atarken, durup bakamayız. Türk mobilya sanayicileri olarak, tren kaçmadan bu fırsatı değerlendirmemiz, birlikte hareket etmekten geçiyor" dedi.

2008 yılında yaşanan ciddi durgunluğun, içerideki çalkantıyla veya dış pazarlardaki çalkantıyla bir ilgisinin olup olmadığı konusunda net verilerin bulunmadığına dikkat çeken Adem Yılmaz, aynı gemide bulunan insanların çıkan fırtınada birbirini denize atmak yerine, el birliğiyle fırtınaya karşı direnmeleri gerekliliğini vurguladı.

Kriz yönetimi oluşturulmalı

Krize karşı "kriz yönetiminin" oluşturulmasının şart olduğunu kaydeden Adem Yılmaz şunları söyledi.

"Mobilya sektöründe bazı verilere göre; 450 bin, bazılarına göre ise irili ufaklı 650 bin firma faaliyet gösteriyor. Emek yoğun olan bu sektörde her iş yerinde 5 kişinin çalıştığını varsayarsak yaratılan istihdam 2 milyon 250 bin ile 3 milyon kişi. Bu tekstilden sonraki en büyük rakamdır. Böyle bir sektörün, göz göre göre yok olmasına göz yumamayız. Bazı önlemler alınması için sektörün; hammaddecisi,üreticisi ve satıcısı ile bir araya gelip bir çatı altında toplanıp, mutlak suretle krizden çıkış projelerini yapıyor olması gerekiyor. Yeni pazarlara girmek için işbirliği şart. Eğer iyi kriz yönetimleri oluşturulursa, sektör olarak çok etkilenmeyiz diye düşünüyorum."

En yeni teknoloji bizde, farkında değiliz

Türk mobilyacılarının en son ve en yeni teknolojiyi satın almadan gelen büyük bir avantaja sahip olduğuna vurgulayan Adem Yılmaz, "Bizler kendi oturduğumuz koltuğun kıymetini bilmiyoruz. Bizim kendimize öz güvenimiz olsa, hepsini sollarız. Türkiye, mobilya sanayiye çok geç girdi. Ama, en yeni makineler ve en son teknolojiyle tesislerini donattı. Bizim dünyaya göre çok iyi bir makine parkurumuz ve sürekli sektör için yetiştirdiğimiz genç nüfusumuz var" şeklinde konuştu.

Mobilya hala sektör değil

Böylesine büyük verilere rağmen, mobilyanın hala mobilya sanayi, yani sektör olarak geçmediğinin altını çizen Adem Yılmaz, mobilyanın ağaç ve orman ürünleri içinde alt grup oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'nin ağaç ve orman ürünleri ihracatının İhracat Net Bilgi sistemi verilerine göre gemi ve yüzen deniz araçları dahil 2007 yılı sonu itibariyle 4 milyar 296 milyon 4 bin dolar olduğunu belirten Adem Yılmaz;  plastik, demir -demirdışı metaller, ağaç ve orman ürünlerinden yapılan mobilyanın bu rakam içindeki payının yine 2007 yılı sonu itibariyle 879 milyon 493 bin dolar olduğunu kaydetti.

Adem Yılmaz, "Amacımız mobilyayı bir sektör olarak tescil ettirmek ve daha sonra dış pazarlarda oluşturulacak güçbirliği ile tüm mobilyanın altsektöründe o pazarlarda söz sahibi yapmaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Çin'e bile mobilya satabilir

İyi bir strateji, iyi bir yol haritası çizilirse, Türkiye'nin mobilya sektörünün devi, Çin'e bile mobilya satabileceğinin altını çizen Adem Yılmaz "Yeter ki iyi organize olalım ve kendimizi iyi anlatma becerisini oluşturalım" dedi.

Adem Yılmaz, şu önerilerde bulundu:

"Sektör güçbirliği yapacak, güçbirliğiyle birlikte rekabet edilebilecek ürünleri tespit edecek. Yani Avrupalı rakipler hangi malzemeyle üretim yapıyorsa, biz de o malzemeleri kullanacağız. Kalitemiz ve işçiliğimiz ile ön plana çıkacağız ve en önemlisi ürünlerimizin tümü özgün tasarımlardan olacak. Taklit ürünlerden kesinlikle kaçacağız. Bunları yaparsak, önemli bir yere geliriz. Sonrasında da, günün koşullarına göre başka stratejiler oluşturursak önümüzde kimse duramaz"

Panikleyip işçi çıkarılmasın

Panikleyip işçilerini işten çıkartanlara da mesaj veren Adem Yılmaz, "Kalifiye elamanların çalıştığı bu sektörde, paniğin yarattığı türbulans, telafisi olmayan durumlara neden olur. Kanınınız son damlasına kadar sabır edin. Dayanma gücünüzü sonuna kadar kullanın" telkininde bulundu.

Mobilya sektöründe olmayıp, mobilya sektörüne ilgisi olanlara da tavsiyede bulunan Adem Yılmaz, olası yatırımcılara iyi araştırma yapmadan bu sektöre girmemelerini söyledi.


Geri Dön