27 / 04 / 2024

Mobilyada KDV indirimi Başbakan Tayyip Erdoğan'a taşındı!

Mobilyada KDV indirimi Başbakan Tayyip Erdoğan'a taşındı!

TOBB Türkiye Mobilya Sektörü Meclis Başkanı Davut Doğan, tekstil gibi emek yoğun bir sektör olan mobilyada kriz döneminde geçici olarak yüzde 8'e indirilen KDV'nin, sürekli hale getirilmesi gerektiğini bildirdi



Bununla ilgili Başbakan Erdoğan'a mektupla başvuruda bulunan Doğan, 65 bin kişi istihdam eden ve 7 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sektördeik KDV indiriminin, haksız rekabeti ve kayıt dişiliği azaltacağını bildirdi.

Mobilya sektörü, ekonomik kriz sebebiyle geçtiğimiz yıl bazı sektörlere sınırlı süre için uygulanan KDV indiriminin kendileri için sürekli hale getirilmesini istiyor. Bununla ilgili taleplerini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a sözlü olarak ileten sektör, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ise mektupla başvuruda bulundu.

TOBB Mobilya Sektörü Meclis Başkanı Davut Doğan KDVnin geçen yılki kriz önlemlerindeki gibi yüzde 8'e kalıcı olarak indirilmesinin sektöre ve Türkiyevye olumlu yansıyacağını söyledi. Doğtaş Mobilya Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Doğan, küresel krizde tüm sektörler gibi mobilyanın da kan kaybına uğradığını hatta ciddi oranda daralma meydana geldiğim söyledi. 6 ay süreyle KDVnin yüzde 8'e indirilmesiyle birlikte, krize dağmen sektörde büyüme sağlandığının altını çizen Davut Doğan, 'KDV oranının tekstil sektöründe olduğu gibi kalıcı olarak yüzde 8 'e indirilmesi öncelikle istihdama olumlu etki yapması ve kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi için etken teşkil ederken, aynı zamanda dış ticaret açığı vermeyen bir sektör olan mobilya sektörünün ülkemizin dış ticaretinde iyileştirici etki yapacağı yadsınamaz bir gerçektir' diye konuştu.

İndirimin 2011 yıılı için belirlenen ihracatta yüzde 20, iç pazarda yüzde 10 ve üretimde yüzde 15lik artış hedeflerinin üzerine çıkarılmasını sağlayağım dile getiren Davut Doğan, aynı zamanda ülkenin ihracat ve büyüme beklentilerine de katkı sağlayacağını vurguladı.

250 bin kişiyi istihdam ediyoruz

Davut Doğan imzasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilen mektupta ise sektörde 30 bini üretici ol ¬mak üzere 65 bin firma bulunduğu belirtilerek, 7 milyar dolara ulaşan sektör büyüklüğünün 250 bin kişiyi istihdam ettiğini söyledi. Dış ticaret açığı vermeyen sektörün 800 milyon dolarlık ithalata karşılık 1.5 milyar dolar ihracat yaptığına dikkat çeken Doğan, 'KDV indiriminin sürekliliğini talep etmekteyiz. Hammedde girdilerinin çoğu tekstil olduğundan, tekstildeki gibi bir KDV indirimi haksız rekabeti ortadan kaldıracaktır' dedi. Emek yoğun sektörde istihdam üzerindeki yüklerin de azaltılmasını isteyen Davut Doğan, kalifiye eleman sorununun çözülmesi için meslek liselerinin özendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Dünya


Geri Dön