22 / 12 / 2024

Moda Cam, İzmir'in gökdelenlerini kaplayacak!

Moda Cam, İzmir'in gökdelenlerini kaplayacak!

İzmir'de üç girişimci tarafından kurulan ve Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi Autopia'nın da cephe kaplamaları ile kolon camlarını üreten Moda Cam, İzmir'de Yeni Kent Merkezi projesinin başlamasıyla yapılacak olan gökdelenlerin camlarına talip.



Geri dönüşüm, mobilya, lojistik ve gayrimenkul ko-nularındaki deneyimlerini cam sektörüne taşıyan üç girişimci tarafından  İzmir  Kemalpaşa'da kurulan Moda Cam İşleme Fabrikası, Yeni Kent Merkezi Projesi'nin hayata geçmesiyle yapılacak olan gök: delenlerin camlarına talip oldu. 5 milyon TL'lik bir yatırım ile üç ay önce kurulan ve kısa sürede Autopia gibi ödüllü bir projenin camlarını üreten firma, çözüm ortakları aracılığıyla Özbekistan ve Azerbaycan'a İhracat yapıyor.

'Baktığınız her yerde' sloganı ile 5 ay önce faaliyete başladıklarını dile getiren Moda Cam İşleme Fabrikası'nın ortaklarından Haluk Yörük, farklı deneyim ve referanslara sahip üç ortak olarak cam sektörüne adım attıklarım ve kısa süre içinde ödüllü projelerde yer aldıklarını ifade etti. Avrupa'nın en büyük, Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi olan Autopia'nın cephe kaplamaları ve kolon camlarını ürettiklerini kaydeden Yörük, 'Mimari olarak tasanm ve fonksiyon açısından dünyada sayılı yarışmalara gönderilmiş bir proje olan Autopia, Londra'da verilen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde hem Türkiye'nin 2010 yılındaki Mimari Projesi hem de Avrupa'nın 2010 yılındaki Mimari Projesi kategorilerinde birincilik ödülünü kazandı. Bu ödüllü projede fabrikamızda üretilen 8+8 rodaj, delik, temper ve laminasyon işlemlerinden geçirilen lamine düzcam ve 6+6 rodaj, delik delme, boya, temper ve laminasyon işlemleri uygulanmış cephe camları kullanıldı. Ayrıca kolon camlarında da 8+8+8 rodajlanmış, temperli lamine düzcam kullanılarak Autopia'da hem yüksek derecede güvenli bir yapı hem de şık ve estetik bir görünüm elde edildi. Bu proje bizim vizyonumuz çerçevesinde emin adımlarla ilerlediğimizi kanıtladı' diye konuştu.
 
5 milyon TL yatırımla hayata geçti

Haluk Yörük, yapı ve inşaat, mobilya, beyaz eşya sektörleri ile endüstriyel uygulamalar ve özel tasanm ürünler imal ederek tüm sektörün ihtiyaçlarım karşılamak istediklerini kaydederek, 'Kemalpaşa'da 5 milyon TL yatırım ile kurduğumuz 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip toplam 10 bin metrekarelik fabrikamızda 100 kişiyi istihdam ediyoruz. Fabrika büyüklüğümüz açısından Türkiye'de ilk 7'ye gireriz. 90 günlük bir firmayız ancak ileride ihracat yapmayı planlıyoruz. şžimdilik çözüm ortaklarımız aracılığıyla Özbekistan ve Azerbaycan'a mal gönderdik' dedi.
 
Cam sektöründe üretime başlamadan önce ciddi araştırmalar yaptıklarını ve bu alanda hem İzmir'de hem de Türkiye'de önemli bir potansiyel gördüklerini vurgulayan Yörük, 'çünkü baktığınız her yerde cam var ve bir gökdelende betondan dört kat daha fazla cam bulunuyor' dedi. İzmir'de Yeni Kent Merkezi Projesi'nin sonuçlanmasını ve gökdelen inşaatlarının başlamasını beklediklerine işaret eden Yörük, 'Bu projede beş yıl boşa geçti. Denizli İzmir'den daha hızlı gelişiyor ancak imar planlarına açılan dava sorununun çözülmesiyle Yeni Kent Merkezi Projesi hayata geçecek ve her yere gökdelen yapılmaya başlanacak. Bu gökdelenler camla kaplanacak. Dolayısıyla sadece İzmir'de bile bizim için çok büyük potansiyel var' diye konuştu.

Üretim yaptıkları beyaz eşya ürünleri arasında en çok televizyon sehpası için cam tedarik ettiklerini ifade eden Haluk Yörük, 'Bizim ürünlerimizin kullanım alam çok geniş. Örneğin cam plazma TV üniteleri şu anda en çok talep gören ürünlerden. Bu ürünlerden günde bin tane sipariş alıyoruz' diye konuştu.

İnşaat yatırımlarının İzmir'de durgun olduğuna değinen Yörük, İzmir firması olmalarına karşın üretimlerinin yüzde 80'ini İstanbul'a, kalan kısmını ise Denizli ve Antalya'ya gönderdiklerini, sektörün gelecekte hareketleneceğine inandığını aktardı. Türkiye'nin cam konusunda önemli bir potansiyeli olmasına karşın değerlendiremediğini söyleyen Yörük, Fransız ve İngiliz şirketlerinin Türkiye'deki cam firmalarını satın aldığım, katma değerli ürünleri o firmaların yaratmış olduğunun altım çizdi. Yörük ayrıca, büyük inşaat firmalarının cam işlerini kapıpencere doğramacılarına vermelerinin de maliyetleri artırdığına dikkat çekti.
Dünya
/Elif Işıl Başkaya


Geri Dön