26 / 11 / 2024

Modoko, yerli malı mobilya satın alma çağrısı yaptı!

Modoko, yerli malı mobilya satın alma çağrısı yaptı!

Mobilyanın Başkenti Modoko, Türkiye ekonomisinin son yıllardaki en önemli iki sorunu olan cari işlemler ve istihdam açığının kapatılması için mobilya sektörü olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını açıkladı




Modoko ayrıca, cari açığın düşmesi için tüm tüketicilere yerli malı mobilya satın alması çağrısı yaptı.

Modoko Mobilyacılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, 2011 yılı sonunda 70 milyar dolar civarında olması beklenen cari açık ve yüzde 10 oranındaki işsizlik için  Biz, kalifiye eleman ihtiyacımızı tamamlayarak istihdama önemli katkılar sağlayacağız ve iş bağlantılarımız ile tasarım gücümüzü kullanarak da cari açığı düşüreceğiz. Mobilya ithalatının en önemli etkeni hammadde. Bu konuda da acil önlem bekliyoruz dedi.

Türkiyenin bir mobilya üretim üssü olduğunu söyleyen Özçelik, Ayrıca bir mobilya tasarım üssü de olacak. Ayrıca yeni pazarlarımız oluşuyor. Modokodan özellikle Körfez ülkeleri ve Ortadoğuya ihracat artış oranımız yüzde 200e ulaştı  diye konuştu.

Mobilya üretim üssü Türkiyenin mobilya başkenti Modoko, cari açığı düşürmek için ve işsizliği azaltmak için  kolları sıvadı. Yeni pazarlar için ciddi çalışma içine giren Modoko Mobilyacılar Sitesi, sektör olarak kalifiye eleman ihtiyacını ve ithalat sorununu da çözerek, Türkiye için çalışacak.

Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, Türkiyenin bu yılın sonunda yaklaşık 70 milyar dolar cari işlemler açığının olmasının beklendiğini söyleyerek, Mobilya sektörünün şu anki büyüklüğü 8 milyar dolar. Yıllık ihracatımız ise 1,3 milyar dolar. Ayrıca yine sektör olarak 800 milyon dolar civarında ithalat yapıyoruz. Bunun da en önemli sebebi hammadde sıkıntısı. Yeterli ormanımız yok. Mecburen dışarıdan ağaç ithal ediyoruz. Sektör olarak bu konuda acil önlem alınmasını talep ediyoruz.  Biz de sektör olarak üzerimize düşeni yapacağız. Görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bunun dışında, kalifiye eleman çok önemli. Bu nedenle, MOSDERin açıkladığı üzere,  sektör olarak 30 bin yeni  eleman arıyoruz. Biliyorsunuz, mobilya sektörü emek yoğun teknoloji kullandığından Türk iş gücüne önemli katkılar sağlamaktadır. Sadece Modoko olarak şu anda 30 bin kişiye iş imkânı sağlamış durumdayız. Bu rakam çalışanların aileleri ile birlikte yaklaşık 150 bin kişinin sadece Modokodan  geçimini  sağladığı anlamına gelmektedir. Ayrıca tasarıma yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi halinde sektör olarak 30 bin yeni elemana ihtiyacımız olacak. Kalifiye elemanımız sayımız artacak. Biliyorsunuz, bu yıl iç pazar hacminde yüzde 10 büyüme bekleniyor. Bu, bizim için çok olumlu. Ancak ihracata da odaklanmamız gerekiyor. Bu nedenle yeni pazar arayışlarımız sürüyor. Ama bizim arayışlarımız sürerken, Ortadoğu ülkeleri de ayağımıza geliyor. Yaz aylarında Modokodan alışveriş yapan ciddi oranda Ortadoğulu var bunlara  ilerdeki dönemlerde Kuzey Afrikalılarında ekleneceği kaanatindeyiz. Modokodan Ortadoğuya yapılan satışların oranı yaz aylarında yüzde 200 arttı. Ortadoğu ve Kuzey Afrikada  şu andaki mevcut siyasi istikrarsızlık sona erdiğinde ve  yeniden yapılanma dönemine  girildiğinde, gerekli önlemler alındığı ve gerekli destekler sağlandığı takdirde  bu pazarlarda Türk mobilya sektörünün rakipsiz olacağı kanaatindeyiz diye konuştu. 

Tüketiciler yerli üretim mobilya almalı

Türkiye genelinde yerli malı mobilya kullanımının teşvik edilmesine yönelik kampanyalar yapılması gerektiğini dikkat çeken Etem Özçelik, tüketicinin de Türk mobilya sektörüne güvenmesi gerektiğini ifade etti. Bugün sektörde gerek üretim, gerekse de tasarım gücüyle hem büyük markaların, hem de butik mağazaların yer aldığını belirten Özçelik, Modokodaki mağazaların yüzde 80inin üretimini de, tasarımını da kendisi yapan butik mağazalardan oluştuğunu aktardı. 

Modoko, 2023 ihracat hedefinin yüzde 10unu sırtlayacak

Türk mobilya sektörünün 170 ülkeye 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Etem Özçelik, 2023 yılında mobilya sektörü olarak 6 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini hatırlatarak, Modokonun bu rakamın yüzde 10unu sırtlamayı planladığını kaydetti.  Çinin 28 milyar dolarla 125 milyar dolarlık dünya mobilya ihracatının yüzde 25′ine sahip olduğunu belirten Özçelik, Çini 13 milyar dolarla Almanya ve İtalyanın izlediğini, Türkiyeninse 18′inci sırada yer aldığını aktardı. Özçelik, fuarlar ve yeni pazarlarla bu rakamı yukarı çekmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Dünyanın takip edeceği tasarım odaklı fuar düzenlemeliyiz

Mobilya sektörünün tıpkı teksilde olduğu gibi tasarıma sarılması gerektiğinin altını çizen Özçelik, Bu sayede ihracatımızı artırabiliriz. Bunun için Türkiye de tüm dünyanın takip edeceği, mobilya modasına yönelik fuarlar düzenleyebilir. Mevcut fuarlar gözden geçirilebilir. Biz de buna öncülük edebiliriz. Modoko olarak bugün Türkiyenin mobilya ihtiyacının yüzde 10unu karşılıyoruz. Avrupada yaygın bir eğilim haline gelen konsept mağazacılık, Modokonun elinde olan ve sürekli geliştirdiği gücü Ev tekstilinden, mutfak ve banyo mobilyalarına, aksesuardan çocuk odasına, bahçe mobilyasından ofis mobilyasına, nalburiyeden kişiye özel tasarıma, modernden klasiğe nefes aldığınız her alanı dolduran ürünler sunuyor. Bir evin, ofisin Adan Zye bütün ihtiyaçlarının karşılanabildiği 150 bin metrekarelik alan, adeta bir mobilya sergisi havası yaratıyor. Mağazalarının yüzde 80i kişiye özel tasarım uygulayan Modokoda kalan yüzde 20yi de yerli ve yabancı marka ürünler oluşturuyor diye konuştu.


Geri Dön