Ekonomi

Moody's'ten Türkiye'ye pozitif kredi notu!

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna yönelik yaptığı değerlendirmede, son zamanlarda geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün daha güçlü bir kredi açısından pozitif değerlendirildiğini aktardı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayısta genel seçim başarısından bu yana Türkiye'nin geleneksel ekonomi politikalarını tekrar benimsemesinin, bu şekilde kaldığı sürece daha güçlü bir kredi notu bakımından yakında meyvelerini vermeye başlayabileceğini belirtti.

Hükümetin sermaye piyasalarından borçlanmak amacıyla ne kadar ödeyeceğini belirleyen Ankara'nın kredi puanı, yinelenen alışılmışın dışında politikaların neden olduğu krizler nedeniyle senelerdir düşüş yaşıyor.

Mayıs ayındaki seçimden bu yana politika yönündeki keskin değişiklik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye’nin uzun vadeli enflasyon problemini çözmek için faiz oranlarını önemli ölçüde artıran yeni bir Maliye Bakanı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı getirmesine sebep olmuştu.

'HALEN ÖNEMLİ BELİRSİZLİKLER VAR'

bloomberght.com’un haberine göre, Moody's Analisti Dietmar Hornung, Reuters'e konuyla yönelik yaptığı değerlendirmede, "Bu gidişat değişikliği açık bir şekilde kredi açısından pozitif. Fakat halen önemli belirsizlikler bulunuyor" şeklinde konuştu.

Moody's, Türkiye'nin notunu "durağan" görünüm ile beraber yatırım yapılamaz anlamına gelen B3 olarak derecelendirdi. Kurumun resmi değerlendirmesini ay sonundan önce yapması öngörülmüyor.

Diğer taraftan, Türkiye’yi bir kademe daha düşük olarak derecelendiren ve görünümü olumsuz olarak kararlaştıran Fitch, cuma günü notunu gözden geçirecek. S&P ise değerlendirmesini ay sonunda yapacak.

Hornung yaptığı açıklamada, “Mayıs ayında gerçekleştirilen seçimlerden bu yana gördüğümüz hamleler cesaret verici. Fakat önümüzdeki duran zorluklar son derece karmaşık” değerlendirmesini yaparken, 2023’te yüzde 65’e yükselmesi öngörülen enflasyonu soğutmanın ve diğer “birikmiş dengesizlikleri” ortadan kaldırmanın zor bir iş olduğunu ifade etti.

Nota yönelik, “İstikrarlı bir görünüm bulunuyor ve ciddi bir aşağı yönlü risk görmüyoruz. Fakat değişikliklerin olumlu etkilerini görmek zaman alacak" şeklinde değerlendirmede bulunan Hornung, pozitif bir görünüme geçiş ya da tam bir not artışının muhtemel zamanlaması için ise, ”Bu bir kısa mesafe koşusu olamaz. Bu bir maraton. Daha ortodoks bir politika geçmişine ve birikmiş dengesizliklerin düşürülmesine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Ev satacaklar aman dikkat! Artık yasaklandı!

Asgari ücrette dört farklı zam haritası! Yeni asgari ücret 18 bin 813 TL mi olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen açıkladı! Yeni sosyal konut projeleri geliyor!