30 / 04 / 2024

Mortgage ödemesi gecikirse ne olur

Mortgage ödemesi gecikirse ne olur

Diyelim ki mortgage ödemeleriniz gecikti. Başınıza neler gelebileceğini biliyor musunuz Mortgage kredi taksitlerinde gecikme olması ihtimaline karşı, herkesin yasal süreleri bilmesi ve planlamasını da buna göre yapmasında yarar var



Tarafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun. com, kullanıcılarının banka kredileri, uçak biletleri, kasko ve trafik sigortası seçenekleri, internet bağlantı servisleri ve GSM tarifelerini karşılaştırarak, kendilerine en uygun seçeneği bulmalarını kolaylaştıran bir site. Kullanıcılar, karşılaştırma işleminin ardından tek bir tıklamayla ilgilendikleri hizmeti sağlayan anlaşmalı firmalara online başvuru yapabiliyor ya da detaylı bilgi talep edebiliyorlar.

Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, bankaların gecikme ya da taksitlerin ödenmemesi halinde kullanabilecekleri yasal haklar konusunda bilgi verdi. Sungurlu, "Mortgage" olarak adlandırılan yeni konut finansmanı sisteminde tüketicinin taksit ödemelerini geciktirmesi halinde bankaların izleyeceği yol da ilgili yönetmelikle belirlenmiş bulunuyor. Buna göre bankalar, konut kredisi taksidini geciktiren borçluya gecikme tarihinden başlamak üzere beş işgünü içerisinde iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlüdür. Eğer borçlu bu bildirim karşılığında taksidini ödememiş ve birbirini izleyen 2 ay ya da 2 kredi taksidi boyunca geciktirmeye devam etmişse, banka borç tamamının kapatılmasını talep edebilir. Bankanın bu hakkını kullanabilmesi için öncelikle tüketiciye borcunu kapatması, aksi takdirde bankanın resmen borcun kapatılmasını isteme hakkının doğduğun bildirmesi, bir başka deyişlı uyarıda bulunması gerekir. Ayrıca tüketiciye sorunun çözümü için en az 1 ay süre vermesi gerekir" diyor.

Enuygun.com Başanalisl Betül Sungurlu, "Bu süre sonunda tüketici ile borçlu arasında anlaşmaya vanlamazsa, banka konutu satışa çıkarabilir ya da İcra ve İflas Kanunu'nun 45. maddesine getirilen istisna ile haciz yoluna başvurabil dedi. Sungurlu sözlerini şö; sürdürdü: "Bu konudaki seçim alacaklıya yani konu finansmanı kuruluşuna verilmiştir. Konutun satışa çıkarılarak alacağın tahsili karar verilmişse, banka Sermaye Piyasası Kanunu ile yetki verilmiş kişi ya da kurumlara ipotekli konut için kıymet takdiri yaptırır ve takdir edilen meblağı satıştan en az 10 iş günü önce tüketiciye bildirir. Tüketici belirlenen kıymet itiraz edebilir. Banka satış sonrası borcun kapanması ardından kalan tutarı tüketiciye ödemekle yükümlü olduğu gibi, tüke de satılan konut borcu kapatamazsa kalan borç bakiyesi için sorumlu tutulur."
Hürriyet Emlak


Geri Dön