28 / 04 / 2024

Motosiklet alımları otomobili sollayarak geride bıraktı

Motosiklet alımları otomobili sollayarak geride bıraktı

Ülkemizde maalesef azalan alım gücü ve ekonomik kriz sebebi ile otomobile ikame olarak önnde giden motosiklet talepleri, piyasadaki görünümünü de değiştirdi. İşte ayrıntılar...



Türkiye tarihinde ilk defa bu sene otomobilden fazla motosiklet satılıyor. Bu yıl ilk kez temmuzda küçük bir oranla otomobili geride bırakan motosiklet, eylülde açık ara arayı açtı. Gerçekleştirilen satışların beklentilerin çok üzerinde hızlanmasından dolayı motosiklet üreticileri yılsonu hedefini 900 bine çıkarttı.

Pandemi ile beraber kurye pazarından gelen taleple ivme kazanan motosiklette satışlar, otomobil ve akaryakıtücretlerindeki yükselme sebebiyle bu sene daha da hızlanmıştı. Özellikle elektrikli düşük segment motosikletlere ilginin fazlalaşması iel yılın ilk yarısında motosiklet ve otomobil satışları arasındaki oran kapanma noktasına geldi. Türkiye senenin ilk yarısında 430 bine yaklaşan satışla McD’nin Avrupa’daki 40 ülke performansını değerlendirdiği raporda Almanya, İtalya ve Fransa’yı geride bırakarak ilk sırada yerini aldı.

Motosiklet alımları otomobili sollayarak geride bıraktı

ekonomim.com'dan Aysel Yücel'in haberien göre; Motosiklet satışlarındaki ivme senenin ikinci yarısından itibaren artarken, otomobilde ise satışlar hız kesti. Bu durumda temmuzla beraber motosiklet satışları yaklaşık 9 bin ile Türkiye tarihinde ilk kez otomobili geçmiş oldu. Ağustosta 55 bin adete çıkan fark eylül ayında ise daha da arttı. Motosiklet Endüstrisi Derneği’nin (MOTED) geçtiğimiz günlerde açıkladığı bilgilere göre, geçen ay trafiğe kaydı gerçekleşen motosiklet sayısı 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 153 yükselerek 94 bin 783 adete çıktı. Böylece motosiklet satışları Ocak-Eylül 2023’te yıllık bazda yüzde 147,3 artarak 732 bin 114 adet oldu. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, eylül ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 76,7 artarak 78 bin 971 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ise yıllık bazda yüzde 67 artarak 666 bin 890 adet olarak gerçekleşti.

TRAFİKTE MOTOSİKLETİN PAYI YÜZDE 17’YE ÇIKTI

Eylül ayında 198 bin yedi yüz kırk adet taşıtın trafiğe kaydı gerçekleşti. Eylül ayında trafiğe kaydı gerçekleşen taşıtların yüzde 47,7’sini motosiklet, yüzde 37,1’ini otomobil, yüzde 8,8’ini kamyonet, yüzde 3,7’sini traktör, yüzde 1,7’sini kamyon, yüzde 0,6’sını minibüs, yüzde 0,3’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlardan meydana geldi.

Tayvan motorsiklet markası KYMCO’dan Türkiye’ye yatırım hamlesi! "Avrupa için motor üretecekler"

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön