22 / 12 / 2024

Mudanya Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon yapılacak!

Mudanya Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon yapılacak!

Mudanya, Kumyaka Köyü’nde bulunan ve 2012 yılında Fener Rum Patrikhanesi adına Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis'in mülkiyetini özel bir kişiden satın aldığı Baş Melekler Kilisesi’nde restorasyon hazırlıklarına başlandı.



Dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen Başmelekler’in zemin incelemesinin ardından kubbeleri branda ile örtülerek koruma altına alındı. Bursa Koruma Kurulu’na verilecek Röleve, Restorasyon ve Restitüsyon projelerinin onaylarının ardından çalışmalara başlanacağı bildirildi.

Mudanya’nın Kumyaka Köyü’nde bulunan Baş Melekler Kilisesi'ni yıllar önce Kumyakalı bir vatandaştan satın alan ve İstanbul’da yaşayan işadamı Mete Yalçın, 800 bin dolar bedelle satışa çıkardı. Bin 227 yıllık kilise, 2012 yılında Fener Rum Patrikliği adına Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Baş Rahibi Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındı.

Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780- 797 yılları arasında yapıldığı belirtilen dünyanın en eski üçüncü kilisesi olan Baş Melekler Kilisesi'nde, bugünlerde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Arkeologlar nezaretinde sürdürülen kilisenin iç zemin temizliği ile birlikte 2 tane olan tepe kubbelerinin üzeri brandalarla kapatılarak koruma altına alındı ve restorasyon çalışmaları için hazırlıklara başlandığı bildirildi.

Bursa Müzeler Müdürlüğü’nden Kumyaka Mahallesi’ne gelen 2 arkeologun yaptığı bu çalışmanın ardından Bursa Koruma Kurulu’na verilecek röleve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin onaylanmasıyla çalışmalara başlanacağı öğrenildi.

Kumyaka Mahallesi Muhtarı Ramiz Batmaz, kilise de sürdürülen zemin temizlik çalışmasının sadece koruma amaçlı olduğunu ve restorasyon çalışması olmadığını belirterek, Türk vatandaşı olan Bursa Metropolitanı Elpidophoros Lambriniadis’in satın aldığı kilisede restorasyonun kurulun onayından sonra bu yıl içinde başlayacağını öğrendiklerini söyledi.

Rumların yılda iki kez yortu ve paskalya günlerinde kiliseyi ziyaret ettiklerini kaydeden Muhtar Batmaz, "Restorasyonunun ardından Ortodoks dünyasının ünlü isimleri ve o dine bağlı insanların ziyareti ile Kumyaka daki yoğunluk artacaktır. Kumyaka mahallemiz bu hareketliliğe hazırlıklı mı? Kumyaka hazırlıklı değil, çünkü Kumyaka’nın sorunları bulunuyor, başta imar planları olası yoğunluğa cevap verebilecek park alanları, gelen misafirlerin konaklayacakları butik otel ve pansiyon eksiklikleri var. İmar planı olmayan yerlerde bunların gerçekleşmesi bana göre mümkün görünmüyor. Bu kilisenin hayata geçmesinin ardından Mudanya ve Bursa Büyükşehir Belediyelerinin ciddi anlamda Kumyaka Mahallemizle yakından ilgilenmesi ve bu gelişime göre hazırlıklar yapmaları gerekmektedir" dedi.



Hürriyet Yerel


Haber Mudanya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Satın alındığı süreçten bu yana yapının ilk planları bulunması ardından hazırlanan restorasyon projesine onay için beklenmekteydi. Bizans tarihi ve dönemine ait eserlerin uzman mimarları tarafından projelendirilen restorasyon çalışmalarına 6 Mayıs tarihi itibariyle başlandı.

FRESKOLAR ÖN PLANA ÇIKARILACAK

İmparator Konstantin Porphyrogennetos’un 780 yılında kendisini fırtınadan kurtaran köylülere teşekkür etmek için inşa ettirdiği Taksiyarhon Kilisesi olarak da bilinen kilisede, büyük bir titizlikle yapılan çalışmalar kapsamında öncelikle kilisenin kubbeleri koruma altına alındı. Naos, Narthex, Exo Narthex, Aziz Haralamboş şapeli, Aziz Nikolas şapeli, giriş mekânı, Kuzeydoğu’da bir oda ve tedavi hücresi olmak üzere 8 bölümden oluşan kilisede; süsleme olarak sütun ve başlıkları ile renkleri seçilemeyecek kadar harap olan freskolar ve kemerlerde, ayakta duran, başları haleli iki figür de ön plana çıkarılacak.

SON RESTORASYON 197 YIL ÖNCE YAPILMIŞ

Tarihi bilgilere göre, 1448 yılında tamir görmüş olan ve 1819 yılında Sultan 2. Mahmut’un izniyle yeniden restore ettirilen akıl hastalarını tedavi etmesiyle tanınan Baş Melekler Kilisesi, 1922 yılına kadar gerek Rumlar, gerekse Türkler tarafından ziyaret edilirken, Kumyaka’ya Müslüman halkın yerleşmesiyle kilise önemini kaybetmişti. Mülkiyeti İstanbul 'da yaşayan bir iş adamı Mete Yalçın’a ait olan 8'inci yüzyıldan kalma kilise, 10 Eylül 2012 tarihinde Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alınmıştı. 

Mudanya Gazetesi

Geri Dön