24 / 12 / 2024

Mudanya'daki tarihi Hasanpaşa Hamamı restore ediliyor!

Mudanya'daki tarihi Hasanpaşa Hamamı restore ediliyor!

Bursa Mudanya'da yer alan tarihi Hasanpaşa Hamamı'nın restorasyon çalışmalarına başlandı...



Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya’da 1653 yılında inşa edilen ve bakımsızlık yüzünden harabeye dönen Hasanpaşa Hamamı’nın restorasyon çalışmalarını başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilk günkü ihtişamı ile yeniden ayağa kaldırılacak olan tarihi hamamın sosyal ve kültürel aktivitelerin yapılabileceği bir merkez olarak hizmet vereceğini söyledi.


Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alması amacıyla Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılardan Osmanlı eserlerine, 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeoparka kadar her alanda tarihi ve kültürel miras çalışmalarına hız veren Büyükşehir Belediyesi, Mudanya’da ecdat yadigarı bir eseri daha ayağa kaldırıyor. Eski zeytin halini yenilenen yüzüyle Mudanyalıların buluşma noktası haline getiren Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalıştığı Hasanbey Mahallesi’ndeki 360 yıllık Hasanpaşa Hamamı’nın restorasyon çalışmalarını törenle başlattı. Restorasyonun başlangıç törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Harmancık Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya, Yeni Sölöz Belde Belediye Başkanı Güngör Özhan, Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Kadir Kahraman, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı.


Mudanya bir değere daha kavuşuyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mudanya’nın Bursalıların nefes aldığı vizyon bir sahil kenti olduğunu hatırlatarak, Mudanya için verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerini vurguladı. Yerel seçimler sırasında Mudanya’ya geldiklerinde tarihi Hasanpaşa Hamamı’nı acil el atılması gereken bir yer olarak gördüklerini kaydeden Başkan Altepe, “Ancak bu hizmetler kolay olmuyor. Burada çalışmalara ilk günden başladık. Özel mülkiyette olan bir yer. Sahiplerini bulmak, onlarla anlaşmak, kamulaştırmak, planları hazırlamak, onayların alınması, işin ihale edilmesi derken 4 yıl geride kaldı. Ancak şimdi hemen restorasyonu başlatıp, sonbahara yetiştirmek istiyoruz. Şirin ilçemiz Mudanya bu çalışmayla ayrıcalıklı bir tarihi esere kavuşmuş olacak” dedi.


Mudanya Büyükşehir’le gelişiyor

Diğer ilçelerde olduğu gibi Mudanya’ya da altyapıdan ulaşıma, meydan düzenlemeden sosyal tesislere kadar her alanda önemli hizmetler kazandırdıklarının altını çizen Başkan Altepe, Mudanya’da değişimin Büyükşehir’le sağlandığını ifade etti. İtfaiye binası, kapalı yüzme havuzu, Güzelyalı meydanı, tren istasyonu sosyal tesisleri gibi eserlerin bu dönemde Mudanya ile buluştuğunu hatırlatan Başkan Altepe, hazırlıkları devam eden sahil düzenleme projesi, Mütareke binası restorasyonu gibi yatırımlarla Mudanya’nın çehresinin tamamen değişeceğini söyledi. İki hafta önce başlayan BUDO seferlerinin daha şimdiden Mudanya’ya ayrı bir hareket getirdiğini dile getiren Başkan Altepe, “İlk 10 günde 10 bin yolcuya ulaştık. Bugün sordum, 17 bin yolcu olmuş taşıdığımız. Bu rakam hafta sonuna kadar 25 bine ulaşır. Yaz aylarında günlük 4-5 bin yolcunun taşınmasını hedefliyoruz. Bu, her gün Bursa ve İstanbul’dan binlerce kişinin Mudanya’ya gelmesi ve ilçede ekonomik bir canlılık olması anlamına geliyor” diye konuştu.


Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk de genel merkezi hükümet, gerek Büyükşehir Belediyesi ve gerekse de ilçe belediyesi imkanlarıyla Mudanya’nın hizmette tarihi bir dönem yaşadığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen büyük yatırımlarla ilçede yaşam kalitesinin arttığını kaydeden Aktürk, katkıları nedeniyle 


Başkan Altepe ve ekibine teşekkür etti.

Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk de son yıllarda yapılan yatırımlarla Mudanya’nın turizm potansiyeli açısından önemli bir canlanma yaşadığını belirterek, “Bu yatırımlar devam ettiği sürece Mudanya, sadece Bursa’nın değil 


Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak” dedi.

Hasanbey Mahallesi Muhtarı Recep Yıldırım da mahallelerine kazandırılan tarihi yapı nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından eline çekiç ve murç alan Başkan Altepe, protokol üyeleri ile birlikte restorasyon çalışmalarını başlattı.


Hasan Paşa Hamamı

Hayırsever işadamı Agah Bursalı´nın katkılarıyla restore edilen tarihi hamam, Mudanya halkı tarafından ‘Yukarı Hamam’ ya da ‘Eski Hamam’ olarak da anılmaktadır. Hamam; Mısır Mirlivası (tuğ general) Hasan Paşa tarafından 1653 tarihinde inşa edilerek geliri, başta hemen yakınında yer alan ve aynı tarihlerde yaptırmış olduğu camii ve diğer vakıf giderlerine akar olarak tayin edilmiştir. Hasan Paşa’nın mezarı cami avlusundadır. Hamam kare planlı iki büyük mekan ile bunu destekleyen ilave mekanlardan oluşmaktadır. Zaman içerisinde yaşanan deprem ve benzeri afetlerden ötürü kullanılamaz hale gelen hamam depo ve marangozhane olarak kullanılmış, uzun süre sahipsiz bir şekilde kendi haline bırakılmıştır. Özel mülkiyette yer alan hamam çevresinde yer alan yapılarla birlikte kamulaştırılmıştır.


Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön