03 / 05 / 2024

Muğla enerji üretiminde lider!

Muğla enerji üretiminde lider!

Rüzgar enerjisi santralı (RES) ve hidroelektrik santralları (HES) için önemli bir merkez haline gelen Muğla'da güneş enerjisi santralı (GES) konusunda Türkiye'nin en uygun alanlarına sahip olduğu açıklandı.




Rüzgar enerjisi santralı (RES) ve hidroelektrik santralları (HES) için önemli bir merkez haline gelen Muğla'da güneş enerjisi santralı (GES) konusunda Türkiye'nin en uygun alanlarına sahip olduğu açıklandı. Türkiye genelinde 2 bin 640 saat olan güneşlenme süresi, Muğla'da 3 bin 43 saat olarak ölçüldü. Yine Muğla, Türkiye'nin en uzun kıyısına sahip olurken, Akdeniz ve Ege'nin kesişme noktası olması nedeniyle kıyıya paralel yüksek tepelerin yaz-kış rüzgarlı olması yenilenebilir enerji üreticilerinin odak noktası haline geldi. Datça kıyı şeridinde bulunan 36 adet rüzgar enerjisi türbininin yanı sıra Milas Turguttepe'de 12 adet türbin bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından Bodrum, Milas ve Datça'da lisans verilen toplam sekiz RES projesi bulunuyor.


Datça'nın RES'leri

Datça Rüzgar Enerji Santralı'nda bulunan 28 tane 800 ve sekiz tane 900 kW'lık rüzgar türbinleri yılda yaklaşık 81 milyon kWh elektrik üreterek yaklaşık 36 bin 500 konutun elektriğini karşılıyor. Datça yarımadasının yıllık elektrik tüketimi 26 milyon kWh olarak açıklandı. Bunun yanında Milas Turguttepe RES, yüksekliği 82.5 metre ve 2 megavatlık 12 adet rüzgar türbininden oluşuyor. 24 megavat üretim kapasitesine sahip olan tesis, ürettiği enerjiyi Milas trafo merkezinden ulusal enerji sistemine aktarıyor. Tesiste yılda 75 milyon kilovatsaatlik enerji üretimi yapılırken, bu da 25 bin eve yetecek bir enerji anlamına geliyor. 24 megavatla yola çıkan Turguttepe Rüzgar Santralı'nda 2015 yılı hedefi ise 300 megavat.


"Güneşi kullanamıyoruz"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Keçebaş, "Muğla yöresi için enerji tasarrufu ve yolları" çalışmasında, Muğla'nın güneş ve rüzgardan yeteri derecede faydalanamadığına dikkat çekti. Özellikle güneş enerjisi konusunda yatırımcıların dikkatini çeken Keçebaş, Türkiye'de ve Muğla'da tam anlamıyla güneşten enerji üreten bir sistem bulunmadığını, sadece Muğla Belediyesi'nin mezbahada gerçekleştirdiği projenin olduğunu açıkladı. Keçebaş, "Muğla, yıllık 3 bin 43 saatlik güneşlenme süresi ve bin 621 kW/m2 küresel radyasyon değeriyle GES için çok önemli bir potansiyele sahip. Türkiye ve Muğla'da tam anlamıyla elektrik üreten GES sistemi bulunmamaktadır. 20 MW'lık kapasite, yedi trafo merkezi, trafo merkezlerine 10-15 kilometre çapındaki uygun araziler bulunmaktadır. 2012 şartlarında, 1 MW'lık güneş enerjisi santralı için 20 dönüm arazi, altı ay süre, 1.1 milyon euro ve geri dönüş süresi 7-9 yıldır" dedi.


HES'lerde üretim

Muğla yöresinde çoğunluğu Dalaman çayı üzerinde olmak üzere EPDK lisansı alınmış 12 HES bulunuyor. Dalaman Akköprü Barajı ve HES başta olmak üzere HES'lerin yıllık enerji üretimi 343 milyon kWh... Bu miktar; Türkiye hidroelektrik santralları arasında yüzde 0.6 iken, Muğla toplam elektrik üretimin yüzde 12.1'i kadarı olduğu açıklandı.

Muğla'daki jeotermal su kaynaklarındaki su sıcaklığı oldukça düşük ve 150 üstünde sıcaklığın gerekli olduğunu ve Muğla'da kullanılmadığını söyledi. Jeotermal kaynakların kullanıma açılması için başta Bodrum ve Yatağan Bozüyük'te zengin jeotermal kaynaklar bulundu. Bozüyük Mahallesindeki jeotermal kuyuda kazılar bitti.


18 santral var

Doç. Keçebaş şu anda Muğla'da 18 adet enerji üreten santral bulunduğunu açıklarken, "Bunlardan 3'ü termik santral, 13'ü hidroelektrik santrali ve Datça'da kurulu bulunan Rüzgar Enerjisi Santrali ile Milas Turguttepe'deki RES. 2002 yılında 160,40 MW kurulu güç bulunurken, 2011 yılında bu rakam 2 bin 17,04'e çıktı" dedi.

Muğla'da enerji tüketimi yaz ve kış aylarında çok büyük değişkenlik gösteriyor. Aydın, Muğla ve Denizli illerinin elektrik dağıtım işini gerçekleştiren AYDEM yetkililerinden alınan bilgiye göre Şubat ayında 170 GWh elektrik tüketimi olurken, Ağustos 388 GWh tüketim oluyor. Muğla'da aylara göre elektrik tüketimi, Ocak'ta 203, Şubat'ta 170, Mart'ta 178, Nisan'da 175, Mayıs'ta 197, Haziran'da 235, Temmuz'da 287, Ağustos ayında 338, Eylül ayında 281, Ekim ayında 211, Kasım ayında 164 ve Aralık ayında 161 GWh olmak üzere toplam 2 bin 600 GWh elektrik tüketimi yapılıyor.


Yeni Asır


Geri Dön