Kent Haberleri

Muğla'da 400 hektarlık alan imara açılıyor! Yüzde 90'ı konut olacak!

Bodrum ve Milas’ta yaklaşık 400 hektar ormanlık alan ve yaylanın imara açıldığı gündeme geldi. İmara açılan alanların arasında yanan ormanlık alanlar ve baraj da olduğu ortaya çıktı. İşte ayrıntılar... 

Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinde içerisinde yanan ormanlık alan ile Mumcular Barajı’nında bulunduğu 5 köyü içine alan yaklaşık 400 hektarlık ormanlık alan ve yaylanın Muğla Milas-Bodrum Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi adı altında imara açılmasına Bodrum ve Milaslılardan tepki geldi. 

TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu  tarafından Fesleğen yaylası ve ormanlık alanı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına STK temsilcileri, Bodrum Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri , 5 köyün muhtarı ve vatandaşlar katılım gösterdi. 

TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada Muğla Milas-Bodrum Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları çerçevesinde, Muğla Milas ve Bodrum İlçeleri, Çamseki Mevkii Özel Proje Alanı Amaçlı 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Hüküm Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 02.04.2024 tarih ve 4782986 sayılı yazısı ile onaylanmış ve 16.04.2024 tarihinde askıya çıkarıldığına dikkat çekti. 

Sözcü Gazetesi'nden Yaşar Anter'in haberine göre; Mustafa Erdoğan, "Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içinde Çamseki Mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imar planına onay verilmiştir. Planlama alanı Bodrum ve Milas İlçe sınırları içinde kalmaktadır; Bodrum İlçesine bağlı Mumcular ve Bahçeyaka Mahalleleri, Milas ilçesine bağlı Kısırlar, Kuzyaka ve Beyciler Mahallerini kapsamaktadır. Aynı alanda 2016 senesinde onaylanmış olan imar planına, Muğla Barosu tarafından dava açılmış ve plan iptal edilmiştir. Bu alandaki doğal yaşamın bozulacağı, kırsal yapının olumsuz etkileneceği davanın iptal gerekçeleri arasındadır" dedi ve bu planın da aynı nedenlerle ölge için aynı olumsuz sonuçları oluşturacağının öngörüldüğünü belirtti.

Erdoğan, Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 25 ha büyüklüğünde olduğuna dikkat çekerek, "Bu bölge içinde 1. Etap şeklinde seçilmiş Çamseki Planlama alanı 356 ha büyüklüğündedir. Yani toplam alanın %1.4 lük kısmı planlanmıştır. Çamseki Mevkii’ndeki planlama alanının ilk etap şeklinde isimlendirilmesi, Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde imar ve yapılaşmanın süreceğini göstermektedir" bilgilerini verdi ve bu planın bölgenin tamamının yok oluşunun başlangıcı olduğunu dile getirdi. 

Erdoğan, "Planın açıklama raporunda, bu planlama alanının ilk etap olarak seçilmesine neden olarak gösterilen kriterlere bakıldığında;

“1-Planlama alanının içinde yer alan orman alanları, tarım alanları, dereler, vadiler, bakı noktaları, doğal manzara teraslarının alanın turizm potansiyelini oluşturduğu,

2-Planlama alanın Milas -Bodrum Havaalanına Bodrum merkezinden daha yakın olduğu, ana karayolu ile planlama alanı arasında standardı yüksek asfalt yol yer aldığı,

3-Planlama alanının kırsal yerleşmelere yakın olması nedeniyle teknik altyapı imkanlarının bulunduğu, Mumcular Barajına 2 kilometre mesafede olduğu,

4- Planlama alanının yüzde 60'lık bölümünün orman olduğunun ve bu alanın Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiği,

gibi gerekçeler olduğu görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Edoğan, bu gerekçelerin tümünün bölgenin yol, su, alt yapı, doğal güzellikler gibi mevcut imkanlarının kullanılarak rant elde etme amacının işareti olduğunu, bununla beraber bölgedeki mevcut kırsal teknik altyapının nitelikli turizm yatırımları için ne derece yeterli ve bağlayıcı olarak kabul edildiğinin anlaşılamadığını belirtti. 

400 HEKTARLIK ALANIN YÜZDE 90'I BETON OLACAK

TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, açıklamasında 400 hektarlık alanın yüzde 90’nın imara açılarak beton haline geleceğine dikkat çekerek, ğlanda belirlenmiş olan tercihli kullanım alanlarında konut yapılması durumunda 3354 kişi, turizm yapılması halinde 3000 yatak kapasitesi öngörüldüğünün altını çizdi. 

Planlama alanının Mumcular Barajını besleyen su havzası içerisinde orta ve uzun mesafe koruma alanlarında kaldığını da aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

"Plan açıklama raporuna bakıldığında planlama alanında yer alan mevcut kuyuların nüfusun su ihtiyacı için kullanılacağı anlaşılıyor. Fakat şu anda bu kuyular tarımsal amaçla kullanılmaktadır. Hem bölgedeki tarımsal faaliyetler hem de Mumcular barajının korunması için bu bölgenin yeni yapılaşmalara açılmaması gerekiyor.

Kaldı ki özellikle son senelerde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi susuzluktan veryansın ederken, bölgeye yeni nüfus getirecek bu ve benzeri projelere kayıtsız kalınması hatta kimi zaman uygun görüş çıkması Birliğimizce kabul edilemez olarak görülüyor." 

Planın iptali için TMMOB olarak Muğla İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtıklarına da dikkat çeken Mustafa Erdoğan açıklamasının sonunda ise planlama alanın bir kısmı haziran ayında Milas ilçesi Beyciler Mahallesinde yaşanan yangın alanını kapsadığını dile getirdi. 

Çıkan yangında 48 hektar ormanlık alan ve 5 hektar ziraat alanı hasar gördü. 

İlk emekli maaşını bu yıl alacaklara müjde! Son dakika maaş zammı, promosyon fırsatları peş peşe açıklandı! 

Gram altın rekor kırdı! Altında yükseliş devam ediyor! 16 Ağustos 2024 Cuma altın alış-satış tablosu!

Ev alırken önce fiyatı, sonra deprem direncine sorgulanıyor