16 / 08 / 2024

Ev alırken önce fiyatı, sonra deprem direncine sorgulanıyor

Ev alırken önce fiyatı, sonra deprem direncine sorgulanıyor

Uzmanlar Türkiye’deki deprem gerçeğine dikkat çekerken, araştırmalara göre her dört kişiden biri binalarda deprem güvenliğine öncelik veriyor. Emlakjet tarafından hazırlanan raporda ikinci el konutlarda en önemli satın alma kriteri olarak yüzde 56 ile fiyat, yüzde 25’le depreme karşı dayanıklılık ön



6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından bina güvenliği önem kazanırken, kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, kentsel dö¬nüşüm çalışmalarıyla İstan¬bul’da 39 ilçede 695 bin konut yenilenirken, 165 bin konutta da yenileme çalışmaları devam ediyor. 
Bodrumhaber.com’da yer alan habere göre, İstanbul’da halen 4 milyona yakın deprem ris¬ki taşıyan konut bulunuyor. Deprem uzmanları, depremlerde kötü binalar nedeniyle ölüm ve hasar sayısının arttığına dikkat çekerken, araştırmalar, ev satın alacakların ise önce fiyat ve ödeme koşulları, sonra da dep¬rem güvenliğine baktığını or¬taya çıkardı.

 


ALICI İÇİN EN ÖNEMLİSİ FİYAT

EmlakJet’in hazırladığı Temmuz 2024 raporunda, tüketicilerin konut satın alma tercihlerinde dikkat ettikleri öncelikleri de ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 57’si ikinci el konutları tercih ederken, yüzde 78’i konut alı¬mını oturum amacıyla gerçekleştirdiğini söyledi. İkinci el konut satın alırken en önemli kriter yüzde 56 ile fiyat, yüzde 25 ile depreme dayanıklılık olarak öne çıktı. Buna göre her dört kişiden biri depremi önemsiyor. Rapora göre, sıfır projelerde ise yüzde satın almada yüzde 63 oranında fiyat ve ödeme ko¬şulları öncelik oluşturuyor. 

OTURMAK İÇİN EV BAKILIYOR

Emlakjet CEO’su Tol¬ga İdikat, konut almak isteyenlerin çoğunluğunun ikinci el konutlara yö¬neldiğini ve satın al-ma amacının çoğunlukla oturmak için olduğunu belirterek, “Hem ikinci el hem de sıfır projelerde fiyat ve ödeme koşulları en kritik fak¬törler olarak öne çıkıyor. Özel¬likle ikinci el konutlarda yüzde 25’lik bir kesimin depreme da¬yanıklılığı öncelikli bir kriter olarak değerlendirmesi, sek¬tördeki güvenlik endişelerini ve talebi gösteriyor” diye konuştu. 

Ev alırken önce fiyatı, sonra deprem direncine sorgulanıyor

SATILIK KONUT ARAYANLAR ARTTI


Rapora göre, İstanbul,  İzmir  ve Bursa gibi büyük şehir-lerde satılık konut fiyat¬larında yüzde 3 ila yüzde 4 arasında artış yaşandı. Bunun yanı sıra, Antalya ve Ay-dın’da yüzde 2 oranında bir düşüş meydana geldi. Kira¬lık konut piyasasında ise İstanbul’da yüzde 19, Ankara’da yüzde 8 oranında belirgin ar¬tış görüldü. İzmir’de ise fiyatlar sabit kaldı. Konut arama oranlarına bakıl¬dığında ise tüketicilerin yüzde 52’sinin satılık, yüzde 48’inin ise kiralık konut arayışında oldu¬ğu görüldü.

 

Deprem sigortası yaptıranların sayısı 11,3 milyonu aştı! Marmara Bölgesi ilk sırada!

Sektör temsilcisinden 'ev fiyatları artacak' uyarısı: Konut ihtiyacınız varsa alın, evinizi iskontolu satmayın!

Demet Akalın'dan kiracı isyanı: Bu evleri bedava oturun diye almadık!


Geri Dön