20 / 11 / 2024

Muhammed şžahin: ARI-3 teknoloji binası yapıyoruz!

Muhammed şžahin: ARI-3 teknoloji binası yapıyoruz!

Muhammed şžahin, İTÜ olarak son 2 yıldır tam bir girişimci üniversite modelini ortaya koyduklarını belirterek, 'Toplam 11 bin kişi gelecek yılın sonuna kadar İTÜ 'de, hem üniversitemiz hem de Türkiye için AR-GE çalışması yapıyor olacak...




İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed şžahin, İTÜ olarak son 2 yıldır tam bir girişimci üniversite
modelini ortaya koyduklarını belirterek, 'Toplam 11 bin kişi gelecek yılın sonuna kadar İTÜ 'de, hem üniversitemiz hem de Türkiye için AR-GE çalışması yapıyor olacak. şžu anda Türkiye 'deki AR-GE personeli sayısı ise 70 bin 'dir. Bu inanılmaz bir rakam. Bu İTÜ 'nün neler yapacağının somut bir göstergesidir' dedi.
               
şžahin, Türkiye 'nin ilk Enerji Teknokenti 'nin kurulmasıyla ilgili ARI Enerji Teknokenti ile enerji şirketleri arasında düzenlenen imza töreninde  yaptığı konuşmada, Enerji Teknokenti için başlangıçta 5 bin metrekarelik bir alan ve 4 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü belirtti.
               
Bu projenin temellerinin 2009 'da atıldığını ifade eden şžahin, şöyle konuştu:
               
'Üniversite ve sanayi işbirliği ülkemizin özlem duyduğu, ancak gerçekleştiremediği bir işbirliği. Bunda üniversite de, sanayi de sorumlu.  Ülkemizde her şey olmasına rağmen sürekli teknolojiyi transfer eden ülke olduk. Dünyada gelişmiş ülkelerde özellikle üretilen patentlerin yarıdan fazlası üniversitelerden çıkıyor. Bizim ülkemizde ise tam tersi. Oysa ki üniversite sanayi işbirliği kapsamında bu işler çıkıyor. Ülkemizde son yıllarda bu alanda önemli atılımlar gerçekleştiriliyor. Biz İTÜ olarak son 2 yıldır tam bir girişimci üniversite modelini ortaya koyduk. Yaptığımız araştırmanın ülke ekonomisine katkısı olması gerekli. Sadece makale yazarak dünyada 17. sıradayız demekle olmuyor. Onun için üniversite olarak bu yatırımları başlattık.'
               
TÜRKİYE VE DÜNYANIN 3 ÖNEMLİ KONUSU: BİLİşžİM, ENERJİ, HAVA-UZAY-ULAşžIM
               
Türkiye ve dünyanın bilişim, enerji, hava-uzay-ulaşım olarak 3 önemli konusu olduğunu anlatan şžahin, İTÜ 'nün hedeflerinin bunlarla örtüştüğünü belirtti.
               
Bu anlamda bilişimle ilgili çalışmaları geçen yıl başlattıklarını söyleyen şžahin, 'Enerji ile ilgili işbirliğimizi bugün imzalayacağız. Geriye hava ve uzay kalıyor. Onunla ilgili de çalışmalarımız var. Aynı modell  üniversitemize getirmeye çalışıyoruz' dedi.
               
Aralık 2010 'da Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile Dijital Türkiye Üssü 'nü kurmak üzere bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatan şžahin, şunları kaydetti:
               
'Bu proje faaliyete geçti. 50 AR-GE personeli bulunduran, büyük şirketler için geçerli olan bir proje. Bu yaz AR-GE merkezinin temeli atılacak. Mimari projeleri 2-3 aydır devam ediyor. Proje kapsamında TÜBİSAD yaklaşık 3 bin AR-GE personeli hedefliyor. Mevcut teknokentimizde ARI-1 ve ARI-2 olmak üzere iki teknokentimiz var. Burada 78 şirketimiz bulunuyor. 12 'si de yabancı şirket. Toplam 2 bin 500 personel var. Bunların yaklaşık 2 bini AR-GE personeli. Teknokentte yeni yatırımlarımız kapsamında 56 bin metrekare ARI-3 teknoloji merkezi binası yapıyoruz. Halen inşaatı devam ediyor. Geçen yıl hafriyat işleri yapılmıştı. 2 ay önce de inşaatı başladı. 2012 Mayıs ayı sonunda bu bina tamamlanmış olacak. ARI-4 teknokent merkezimiz için de yaklaşık 45 bin 200 metrekarelik alan Türk Telekom 'un AR-GE merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Türk Telekom, 5 bin 200 metrekarelik mevcut binanın yanına 6 bin metrekarelik ikinci bir binayı kendisi yapacak. ARI-5 Teknokent bina inşaatımızın da şu anda  projeleri hazır. Yaklaşık 7 bin metrekare alana sahip olacak çelikten yapılacak.'
               
Öğretim üyeleri için de Akademik Kuluçka Merkezi kurduklarını aktaran şžahin, 'Bu alan biraz küçük ama öğretim üyelerimiz bu merkezden çok kendi  laboratuvarlarında çalışacaklar. Burada teknoloji transfer ofisi kurulacak.  Avrupa Birliği Projeleri ve diğer projeler buradan yürütülecek' dedi.
               
AR-GE ALANINDA BAşžLAYAN PROJELER 2012 'DE TAMAMLANACAK

şžahin, Teknokent ve AR-GE alanında başlayan projelerin 2012 'de tamamlanacağını belirtti.
               
Bu projelerin bütçesinin 95 milyon dolar olduğunu ifade eden şžahin, 'Bunun hiç biri kamu kaynağı değildir. Bu yaz karara bağlayacağımız plan aşamasındaki projelerimizin tutarı da 45 milyon dolardır' dedi.
               
2009-2010 'da -Üniversite kapsamında aldıkları AR-GE ve uygulama projelerinin bütçesinin 140 milyon lira olduğunu açıklayan şžahin, konuşmasına şöyle devam etti:
               
'Bu teknokent AR-GE projelerimizin bütçesi de 60 milyon liradır. Bütün bunlar gelecek yıl tamamlanacak. Bunlar tamamlandığında TÜBİSAD 3 bin, ARI-1 ve 2 2 bin, ARI-3, 4 ve 5 4 bin, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) başlangıç olarak bin, İTÜ öğretim üyeleri de bin kişilik AR-GE personeli çalıştıracak. Toplam 11 bin kişi gelecek yılın sonuna kadar İTÜ 'de, bu kampüs alanı içinde hem  üniversitemiz hem de Türkiye için AR-GE çalışması yapıyor olacak. şžu anda  Türkiye 'deki AR-GE personeli sayısı ise 70 bin 'dir. Bu inanılmaz bir rakam. Bu  İTÜ 'nün neler yapacağının somut bir göstergesidir. '
               
'Türkiye 'de başarıyı yakalamak ne kadar zorsa, yakalanan başarıyı muhafaza edebilmek de o kadar zordur' diyen şžahin, dünyadaki konumu muhafaza  edebilmek için koşmak gerektiğini kaydetti.
               
'YENİ ÜNİVERSİTE YASASI, REKABETE VE PERFORMANSA DAYALI OLMALI'

 şžahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
               
'Önümüzdeki dönemde yeni YÖK Yasası 'nda İTÜ 'nün 2 yıldır uyguladığı gibi girişimci üniversite, rekabete açık, performansa dayalı bir sistem ortaya konursa  bundan ülke kazanacaktır. Değişim her zaman iyi değildir. Geriye gidecekse yapılmaması daha doğrudur. Onun için değişimin pozitif yönde olması gerekiyor. Dünyadaki örneklere bakarak ilerlemeliyiz. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının desteği önemlidir. Yeni Üniversite Yasası tamamen rekabete ve performansa dayalı  bir sistem üzerine oturtulması gerekiyor.'
               
ENDÜSTRİ İLE İşžBİRLİĞİNİN EN ÖNEMLİ HALKASI: İTÜ ENERJİ TEKNOKENTİ

 İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ şžişman, endüstri ile yakın işbirliği içerisinde olan, verilen lisansüstü eğitimin endüstrinin ihtiyaçlarına göre sürekli güncellendiği, endüstrinin desteklediği laboratuvarlarda araştırma gruplarının çalıştığı bir Enerji Enstitüsü oluşturduklarını belirtti.
               
Bu doğrultuda, enstitü ve üniversitenin çeşitli fakültelerinden öğretim üyelerinin katılımlarıyla enerjinin çeşitli branşlarına odaklanmış araştırma grupları oluşturduklarını anlatan şžişman, şunları kaydetti:
               
'Araştırma gruplarının oluşumuyla beraber endüstri ile işbirliği  konusunda adımlar atarak önce TÜGİAD ile İTÜ birlikteliğinde, TÜGİAD-İTÜ Yeni Enerji Teknolojileri Platformunu (TİYEP) kurduk. İTÜ Enerji Enstitüsü 'nün endüstri ile bu işbirliğinin en önemli halkasını da, İTÜ Enerji Teknokenti oluşturmaktadır. Bu teknokent ile birlikte, enerji alanında faaliyet gösteren ve  teknokentte yer alacak ulusal ve uluslararası çok sayıda kuruluşun, Enerji  Enstitüsü ve İTÜ ile sürekli bir AR-GE VE ÜR-GE işbirliği geliştirmesi, öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz için ortak çalışma zemininin büyümesi ve
 laboratuvar olanaklarımızın endüstri desteğiyle daha da hızlı gelişmesini hedeflemekteyiz.'
               
TÜGİAD Başkanı Murat Coşkunkan da projeyi çok önemsediklerini belirterek, bu önemli projenin hayata geçirilmesini sağlayanlara teşekkür etti.
               
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. şžahin, İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. şžişman ve 10 enerji şirketi, Türkiye 'nin ilk Enerji Teknokenti 'nin kurulmasıyla ilgili anlaşmayı imzaladı.
               
İmza törenine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahsen Özsoy, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve enerji şirketi yetkilileri katıldı.
             
AA


Geri Dön