06 / 05 / 2024

Muhammet Yıldız: Madenleri devlet denetlesin!

Muhammet Yıldız: Madenleri devlet denetlesin!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı iş güvenliği paketini İzmir ve Ege'nin iş dünyası ile meslek odaları temsilcileri olumlu karşıladı, maden sahalarının devlet eliyle denetlenmesi gerektiği görüşünde birleşildi.




Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı iş güvenliği paketini  İzmir  ve Ege'nin iş dünyası ile meslek odaları temsilcileri olumlu karşıladı, maden sahalarının devlet eliyle denetlenmesi gerektiği görüşünde birleşildi. İşverenlere yönelik ağır cezaları kapsayan iş güvenliği paketini hayata geçiren hükümet yasada ciddi yapısal değişiklikler getirdi. 


Maaşını patrondan almasın

Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız, madenlerde ve inşaatlarda denetlemelerin devlet tarafından yapılmasını istedi. Devletten işletim ruhsatı alan firmaların, kömür madenlerindeki ruhsatlarını kiralamasının önüne geçilmesi ve kaldırılması gerektiğini vurgulayan Yıldız "İşgüvenliği konusunda üniversitelerin, sendikaların ve iş güvenliğinde uzman olan odaların görüşleri alınmalı. İş güvenliğinde 4 kez yasa değişikliğine gidildi. İş güvenliği uzmanının maaşını patrondan alması risk teşkil ediyor. Özgür bir şekilde maaş alınmalı ve eksikleri yazabilmelisiniz. Ayrıca sahayı, kömürü ve bu trafiği bilen kişiler belli aşamalardan sonra müfettiş olmalı. Sahayı bilmeden denetim yapılırsa eksik oluyor. Hükümetin bu konuya eğilmiş olması bile iyi niyettir" dedi.


İstihdam zarar görmesin

Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yasanın iyi niyetle çıkarılmış olmasının önemini vurgulayarak, cezaların istihdamı cezalandıracak noktaya gelmemesini istedi. Kaya, "Yasanın çıkması, insan hayatı söz konusu olduğu için herkes tarafından kabul görecektir. Biz sadece cezaların istihdamı cezalandırmasından kaygı duyarız. Derli toplu bir kontrol sistemi ve alınan kararlara katılmamak mümkün değil. Yasa maddelerinde hem kazaların önlenmesiyle ilgili önlemler almayı hem de geride kalanları düşünmek gerekiyor. Bu anlamda iş güvenliği paketini olumlu görüyoruz. Yaşanan bu acılardan sonra bazı şeylerin yapılması lazım" diye konuştu.


Ege'den görüşler

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken: İnsan hayatı her şeyden daha önemli. Başbakan tarafından açıklanan Yeni İş Güvenlik Paketi, evrensel normlara uygun. 

Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin: Hükümetin attığı adımları doğru buluyorum. Ama özel sektöre rödevans verilmeli, kamuda tekelci rödavans olmamalı. Madenleri devlet denetlemeli.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı: Özellikle iş kazası meydana gelen firmaların cezalandırılması, kaza yaşanmayan firmaların ödüllendirilmesi güzel bir uygulama. 

İşadamı Yalçın Pekgüzel: Sosyal devletçiliğin gereği olan bu paketi destekliyorum. Hiçbir para insan hayatından daha önemli değil. 

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş: Reform paketiyle insan hayatını ön plana çıkarıyor. Sevindirici bir gelişme.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Coşkun: AB standartlarına bir an önce geçilmesi temennimizdir. Başbakanın açıkladığı kararlar da bu yönde.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap: İş güvenliği reformu Türkiye için geç bile kalınmış bir reform. 

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman: AB normlarını getirirseniz, bu ölümlerin önüne geçebilirsiniz.

Manisa OSB Başkanı Sait Cemal Türek: İş güvenliği yasasına tek taraflı bakılmamalı. İşveren yanında işçinin de eğitimi önemli.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler: Her ne kadar bizler maden işletsek de önemli olanın paradan ziyade insan hayatı olduğu bir gerçek. 

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur: Yeni iş güvenliği paketini Yeni Türkiye'nin de bir gereği olarak görüyoruz. 

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci: İşçi sağlığına önem vermeyen bir işyeri ve işveren, huzurlu ve başarılı olamaz. 

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert: Önemli olan üzücü hadiselerin tekrar yaşanmamasını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasıdır. 

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet: Bence geç kalınmış ve ülkemizin en büyük sorunlarını özetleyen bir paket açıkladı Başbakan. 

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer: Hayatın her anında önce güvenlik gelmeli. Devletin attığı adımları önemsiyoruz.



Yeni Asır


Geri Dön