18 / 05 / 2024

Muharrem Usta: Antalya'daki lüks otellere klinik açalım

Muharrem Usta: Antalya'daki lüks otellere klinik açalım

Türkiye, sağlık turizminde istediği sıçramayı bir türlü yapamıyor



Bu alana yatırım yapan sağlık grupları yurtdışından yeteri kadar hasta çekemiyor. Medical Park Hastaneleri'nin patronu Muharrem Usta, Antalya'daki 5 yıldızlı otellerin, 'klinik otel' haline getirilmesi halinde 30 bin kişiye istihdam imkânı sağlanabileceğini ve milyarlarca dolarlık gelir elde edilebileceğini ifade ediyor. 
 
 -Türkiye, Akdeniz çanağındaki en lüks otellere sahip olmasına rağmen turizmde ucuz ülke imajını bir türlü kıramıyor. Antalya'daki 5 yıldızlı oteller, Fransa, İspanya ve İtalya'daki emsallerinin çok altında fiyatlarla müşteri çekmeye çalışıyor. Üstelik milyarlarca dolar harcanarak yapılan bu tesisler, kış döneminde kapısına kilit vurmak zorunda kalıyor. Medical Park Hastaneleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, tatil beldelerindeki lüks otelleri bu açmazdan kurtarmak için ilginç bir proje geliştirdi. Usta, tesisleri 'klinik otele' çevirerek hem yılın 12 ayı açık tutmayı hem de müşterilerden çok daha fazla para kazanmayı hedefliyor.

Muharrem Usta'nın üzerinde uzun süredir kafa yorduğu proje ana hatlarıyla şöyle: Mevcut otellere küçük ek yatırımlarla başta fizik tedavi olmak üzere uzun süreli hasta ve yaşlı bakım hizmetlerinin verilebileceği bölümler yapılacak. Buralara özellikle Avrupa'dan ve bazı Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda hasta çekilebilir. Bu tür tedaviler kimi zaman aylarca sürebildiği için oteller doluluk problemi yaşamayacak. Üstelik kış aylarında da odalar satılabilecek. Muharrem Usta, şu anda geceliği 30-40 Euro'ya bile oda satmakta güçlük çeken otellerin klinik hizmet vermesi durumunda fiyatlarının 100 Euro'ya çıkacağını belirtiyor. Usta, klinik otelciliğin ekonomiye en büyük faydasının istihdamda görüleceğini ifade ediyor. Deneyimli yöneticinin yaptığı hesaplara göre Antalya'da klinik otelciliğe uygun 50 bin metrekarenin üzerinde alana sahip 30'dan fazla 5 yıldızlı tesis bulunuyor. Bunların sağlık hizmetine yönelmesi halinde 20 ila 30 bin kişi iş sahibi olabilir. Ancak Türkiye'de kanunlar sağlık turizminin önemli bir ayağını oluşturan klinik otelciliğe izin vermiyor. Bunun için öncelikle mevzuatın değiştirilmesi gerekiyor. Muharrem Usta, yasal zeminin uygun hale getirilmesi durumunda Medical Park olarak otellerle anlaşarak bu işe girmek istediklerini vurguluyor. Usta, diğer birkaç büyük sağlık grubunun da bu işe istekli olduğu bilgisini veriyor.

Avrupa'da sigorta şirketlerinin sağlık harcamalarında en büyük payın fizik tedavi ve uzun süreli hasta bakım hizmetlerine harcandığını dile getiren Muharrem Usta, "Türkiye'de klinik otelcilik hizmeti başlatırsak, Avrupalı sigorta kuruluşları hastalarını daha ucuz olduğu için bize gönderir. Bugün başlasak bir yıl içinde sistemi tümüyle oturtmuş oluruz." değerlendirmesini yapıyor.

Bu yıl 1.300 kişiyi işe alacağız

Medical Park Sağlık Grubu'nun yüzde 40'ını geçen ay ABD'li ünlü yatırım fonu Carlyle satın almıştı. Halen 13 hastanesi bulunan şirket, yatırımları artıracak. Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, yeni yatırımlarla 1.300'ü bu sene olmak üzere 2011 sonuna kadar 2 bin 500 kişiye yeni istihdam kapısı açacaklarını aktardı. Grup bünyesinde halen 6 bin kişi çalışıyor. 2009'u 500 milyon TL ciro ile kapatan şirket, yurtdışına da açılacak. Muharrrem Usta, "Suudi Arabistan ve Libya'ya açmayı düşündüğümüz hastaneler için görüşmeler bitmek üzere. Suriye ile de görüşeceğiz." diye konuştu.
Necip Çakır/Zaman


Geri Dön