28 / 04 / 2024

Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde perde bugün açıldı

Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde perde bugün açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden inşa edilen Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi bugün saat 11'de açıldı



-YENİLENEN MUHSİN ERTUĞRUL SAHNESİ AÇILDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üstünü mobil olarak kapatmayı düşündükleri Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nu dört mevsim çalışır hale getireceklerini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince yenilenen Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin açılış töreninde konuşan Erdoğan, Türkiye'de bir ilkin gerçekleştiğini ve 11 ay gibi kısa bir sürede toplamı 127 bin metrekare olan
Muhsin Ertuğrul Sahnesi ve İstanbul Kongre Merkezi'nin tamamlandığını anlattı.

Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu hakkında da çalışmaları olduğunu belirten Erdoğan, Cemil Topuzlu'nun belli bir mevsim hizmet vermesinin yeterli olmadığını düşündüklerini söyledi.

Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nun üstünü mobil olarak kapatmayı ve kışın da kültürel etkinlikler yapılabilir hale getirmeyi istediklerini ifade eden Erdoğan, "Tiyatroda sadece 4-5 ay değil, yıl boyu kültürel etkinlikler
yapılabilsin, mobil çatı istendiği zaman açılsın, istendiği zaman kapanabilsin. İcabında yazın da yağmur olursa mobil çatı kapatılır, program aksamaz. Bununla ilgili çalışmayı başlatıyoruz. Cemil Topuzlu'yu dört mevsim çalışır hale getireceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) sorununu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile defalarca konuştuklarını ancak sorunu çözemediklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnanıyorum ki, halk arasında şöyle bir referandum yapsak, kimse mevcut AKM'den memnun değildir. Bu işi gerçekten objektif değerlendirenlere desek ki 'AKM'den memnun musunuz?' onların da memnun olmadığına inanıyorum. AKM, otopark sorunundan tutunuz içindeki kullanım alanlarına varıncaya kadar bu şekilde bir
kullanışsız bir eser olamaz. 'AKM'nin yanında, arkasında alanlar var. Burayı yıkalım ve yerine buraları da ekleyerek Taksim Meydanı'na yakışan dev bir eseri inşa edelim' dedik. Ona da inanmadılar. 'Yok, yapmayacaksınız, öyle bırakacaksınız' dediler. Arkadaşım, ben ülkeme, insanıma düşman mıyım? Biz bu
millete, vatana efendi olarak değil, hizmetkar olarak geldik."

"CİĞERLERİMİZE KADAR BİZE KAN AĞLATIYORLAR"
Başbakan Erdoğan, başladıklarında bu adımı atabilselerdi, AKM'yi 2010'a yetiştirebilecekken bunun yapılamadığını ifade ederek, "Ama öyle bir şey ki siz adım atıyorsunuz, yargı karşınızda. Şimdi yargı bu ifadelerime kızacak, biliyorum" dedi.

Yargının, kararında, projenin niye olamayacağını anlatması gerektiğini belirten Erdoğan, "Niye olamaz? Bir söyleyin 'niye'sini. Projeyse, proje... Hizmetse, hizmet... Niye olmasın? Ülkeye hizmetse, ülkeye hizmet. Bunu biz ülkemiz için yapıyoruz. Ciğerlerimize kadar bize kan ağlatıyorlar, kan... AKM'yi 2010'a yetiştiremedik. Şimdi sadece restorasyon yapılıyor. Türkiye'de işler neden zor yürüyor. İşte size bir örnek" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, gelişmiş ve gelişmekte olan diğer ülkelerde üretme noktasındaki bariyerlerin Türkiye'deki kadar çok olmadığını dile getirerek, ne olursa olsun, zor da olsa yollarına aynı kararlılıkla devam edeceklerini
vurguladı. Erdoğan, "Uzun ince bir yoldayız. Gidiyoruz gündüz gece. Gidebileceğimiz kadar gideceğiz" dedi.

Erdoğan, kendisinin de inşaat çalışmalarını dört kez incelediğini anımsatarak, şimdi birlikte yenilenen sahnede "Keşanlı Ali Destanı" adlı oyunu izleyeceklerini söyledi. Yetkililerin bugün bu oyunun sahnelenmeyeceğini ifade
etmesi üzerine Erdoğan, "Bunu seyretmiyor muyuz? Başka oyun mu aldınız?" diye sordu. Yetkililerin, daha kısa süreli bir oyun tercih edildiğini belirtmesi üzerine de Erdoğan, "Daha küçük bir oyun izleyeceğiz. Gökten ne yağarsa..." ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, sadece İstanbulluların değil, İstanbul'a seyahate gelenlerin de burada bir oyun izleyerek, şehirlerine farklı döneceklerini vurgulayarak, kültür merkezleri ve Türkiye genelindeki genişleme noktasında
dramayla ilgili de adımlar atıldığını söyledi. Bu konuda TRT ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortak bir çalışmasının bulunduğunu bildiren Erdoğan, çalışmayla bir tarihi bugüne ve yarına taşıma imkanı bulunacağını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, daha sonra, törene katılan eşi Emine Erdoğan, Muhsin Ertuğrul'un eşi Handan Ertuğrul, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukcu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve bazı tiyatro sanatçılarıyla kurdele kesti.

Erdoğan, törenin sonunda "İntiharın genel provası" adlı oyunu da izledi.

AA

Basında yer alan diğer haberler;

Açılışa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katılacak. Yenilenen Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde, yatay ve düşey hareket yeteneğine sahip döner platform, aşağı yukarı hareket edebilen orkestra çukuru ile ses ve ışık köprüleri de yer alıyor.
Binada sanatçı odalarının yanı sıra fuaye ve kafeterya ile ayrıca tiyatro ihtisas kütüphanesi bulunuyor. Sahne, akustik özellikli ahşap kaplamalar, özel ses, ışık ve görüntü sistemleriyle donatıldı. Salon içerisine kurulan seslendirme sistemi, her türlü etkinliğe cevap verebilecek şekilde tasarlandı.
Salonda canlı müzik şovları, opera, tiyatro ve sinema gösterimleri, seminer, kongre ve her türlü toplantı etkinlikleri yapılabilecek. Toplam 17 milyon liraya yenilenen 5 katlı ve 600 kişilik kapasiteye sahip tiyatro binasının girişine özürlüler için iki rampa ve seyirci bölümüne de sekiz bedensel engelli koltuğu yerleştirildi. Muhsin Ertuğrul Sahnesi, perdelerini kapattığı “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyunla 20 Ocak'tan itibaren İstanbullularla buluşacak.
Milliyet


Geri Dön