01 / 05 / 2024

Muhsin Gedikkaya: Yaz aylarında konut sektörü canlanacak!

Muhsin Gedikkaya: Yaz aylarında konut sektörü canlanacak!

Emlakçı Muhsin Gedikkaya, kış mevsiminde konut satışlarının durgun olduğunu ifade ederek, yaz aylarında sektörün hareketleneceğinden umutlu olduklarına dikkat çekti.



Uzun yıllardır Afyonkarahisar'da emlak sektöründe ticaret yapan Emlakçı Muhsin Gedikkaya, kış mevsiminde konut satışlarının durgun olduğunu ifade ederek, yaz aylarında sektörün hareketleneceğinden umutlu olduklarına dikkat çekti. 


Afyonkarahisar'da emlak sektörünün durgun olduğunu ifade eden Gedikkaya, yaşanan durgunluğun piyasanın genel durgunluğundan kaynaklandığını kaydetti. Yaşanan FETÖ operasyonlarıyla birlikte sektördeki hareketliliğin gün geçtikçe düştüğünü ifade eden Gedikkaya şunları kaydetti: "Şuanda yaşanan piyasa durgunluğundan emlakçılarda mağdur olmuş durumda. Piyasa FETÖ olaylarından dolayı biraz durgun. Şuanda parası olan vatandaşlar parasını yastık altında tutmaya çalışıyor. Yaz mevsiminde 3-5 işimiz oldu. Yazın emlak sektörü iyiydi diyebiliriz. Satışlarımızda iyiydi ama şuanda ne ev satabiliyoruz nede kiralayabiliyoruz." 


"Suyu çekilmiş nehre döndü" 


Öğrencilerin daire kiralamak için Erenler Mahallesi'ni tercih ettiğini ifade eden Gedikkaya, bu sebepten dolayı merkezde daire kiralamada zorluk yaşadıklarına dikkat çekti. Erenler Mahallesi'nde bulunan konutların öğrenciler için daha avantajlı olduğu için tercih edildiğini ifade eden Gedikkaya: "Yaz mevsiminden bugüne kadar elimizde kiralamak için bulunan 

evlerde büyük bir durgunluk var. 


Bunun sebebini herkes biliyor. Üniversitemizin karşısındaki Erenler Mahallemizde öğrencilerin tercih ettiği daire çok. Ayrıca o bölgede hesaplı ev sayısı daha fazla. Şehir içindeki kiralık dairelerimiz öğrenciler gittikten sonra suyu çekilmiş nehre döndü. Bir tek emlak sektörü değil piyasadaki esnaflar içinde zor oldu. Bacasız fabrika dediğimiz öğrencimiz artık şehir içinden elini ayağını çekti. Bu yüzden de ev kiralamada baya sorun yaşadık. Öğrenci gitti. Öğrencinin yerine kiracı bulamıyoruz. Şuanda şehre çok fazla tayinde olmadığı için kiralama işlerimiz durdu" dedi. 


"2 yıldır banka kredisinden faydalanana rast gelmedim" 


Havaların ısınmasıyla beraber durgun olan sektöre hareketlilik geleceğini umut ettiklerini ifade eden Gedikkaya, getirilen faiz indirimlerinden çok fazla yararlananın olmadığını dile getirdi. Gedikkaya şöyle konuştu: "İnşallah mart ayından sonra emlak sektörünün hareketleneceğini umut ediyoruz. Hem satılık olsun hem de kiralık olsun hareketlenme bekliyoruz. İndirimden çok fazla yararlanan olmadı. Banka kredisiyle değil de nakit parası olanlar indirimden faydalanıp ev aldı. Bu iş birazda dövize bağlı dövizin ve altının yükselmesiyle bizim piyasa ya hareketleniyor ya da duruyor. Bundan yararlanan da oldu yararlanamayanda oldu. Ben 2 yıldır banka kredisine başvurup indirimden faydalanana rast gelmedim. ÖTV ve KDV'yi indiriyorlar. Bu düşüşler çok cüzi bir düşüş olur. Ne kadar cüzide olsa her sektöre faydası olur diye düşünüyorum. Bugünkü haberlerde izledik. Beyaz eşya ve mobilyada ÖTV indirimi var. Bunun yanında konutlara da gelecek. Tabi ki bu iyi olur. Az daha olsun sektöre hareketlilik katar." 


"Müteahhitler hüsrana uğradı" 


Emlak sektörünün hareketlenmesi için arsa fiyatlarının düşmesi gerektiğini ifade eden Gedikkaya: "Kat fazlalığı olması lazım. Böyle olursa eğer piyasanın biraz olsun hareketleneceğini düşünüyorum. Yalnız Afyonkarahisar'a TOKİ'nin gelmesi emlak sektörünün etkiledi. Bu duruma Afyonkarahisar'ımıza hem fayda hem de zarar. Gelir düzeyi düşük kişiler için TOKİ 

avantajlı. Diğer yandan müteahhitler ise  TOKİ  yüzünden hüsrana uğradı diyebiliriz. Şuanda Afyonkarahisar'da çok satılık bina var ama binalar satılmıyor bekliyor" ifadelerini kullandı. 


"Ev sahipleri dairelerini satmak istiyor" 


'İkinci el dairelerde satıcılar biran önce evlerini satmak istiyor' diyen Gedikkaya şöyle devam etti: "Ev sahipleri piyasada fiyatların düştüğünü düşünüyorlar. İkinci el eve sahip olanlar evini satıp sıfır daire almak istiyor. İkinci ev satışı birinci ele göre daha hareketli. Ben 2017 yaz mevsiminden umutluyum. Çünkü herkes fiyatların düşmesini bekliyor. Herkes rızkında koşuyor. Konut fiyatlarının düşeceğini tahmin etmiyorum. Döviz bu şekilde yükseldiği sürece konut fiyatları düşmez." 


"Satıcılar indirim yapsın" 


Satıcı biraz indirimin alıcının ise biraz kesenin ağzını açması gerektiğini ifade eden Gedikkaya: "Herkes kendinden bir şeyler vermesi lazım. Alıcı biraz kesenin ağzını açması lazım satıcıda fiyatı biraz düşürmesi gereklidir. Çok kar etme düşüncesine giren satıcılar ev satmak için çok bekliyorlar. Fiyatları biraz indirseler eminim ki piyasa da bir hareketlenme doğar. Müteahhit kesimi fiyatları düşürüp kampanyalar yaparak elindekini satıp yeni yerlere başlaması lazım. Kat karşılığı verilmesi gereken pek çok arsa var elimizde ama veremiyoruz. Müteahhitleri arıyorum arsayı vermek için kimse almak istemiyor. Herkes elinin sıkışık olduğunu söylüyor. Müteahhitler ellerindeki binaları satamadıklarını ifade ediyor." 


'Ev almak isteyenler biraz daha beklesin' diyen Gedikkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Mart, Nisan aylarında fiyatların biraz daha düşeceğini tahmin ediyorum. Çünkü müteahhitler ve konut yapıcıları yeni yerlere başlamak için ve yeni temeller atmak için elindekileri tüketmek zorunda. Mart ve Nisan'da fiyatlar biraz düşer piyasa hareketlenir. Bence beklemekte fayda var. İkinci el 5-10 yıllık daireler sıfır dairelere göre fiyatları daha uygun. Sıfır daire 260 bin liraysa ikinci el aynı daire 190 bin lira. Ben bu dairelerin alınmak için daha uygun olduğunu düşünüyorum." 



Ana Haber Gazetesi 


Geri Dön