Köşe yazıları

Mülkiyeti devredilmiş daire geri alınabilir mi?

Kayıtsız şartsız mülkiyeti devredilmiş bir daireyi geri istemek için herhangi bir gerekçe yasalara göre kabul edilmiyor.

Posta yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Mülkiyeti devredilmiş dairemi geri alınabilir miyim? sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

2006’da dairemi (bankalara borcumdan dolayı) eşimin dayısına geçici olarak devrettim. Gerçek bir satış olmadığından herhangi bir para alışverişi olmadı.

4-5 yıl sonra geri alacağız diye anlaştık. Bir müddet sonra o da bilgim olmadan kayınpederime tapuyu devretmiş.

Öğrendiğimde tepki gösterdiysem de hiçbir sıkıntı olmayacağını, ne zaman istersem tapuyu iade edeceklerini taahhüt ettiler. Geçen zamanda ailemle de şiddetli geçimsizlikten dolayı ortak ikametimiz evimizi terk ederek başka bir evlilik yoluna girdim.

Nihayetinde eşimle anlaşmalı boşanma yaptık. Ben de evi gündeme getirmedim, nasıl olsa çocuklarım (3) oturuyor dedim. Bilahare, kayınpederim kızına (eşime) tapuyu vereceğini beyan etmiş.

Ben de herhangi bir dava açma yoluna gitmedim. Varsın bana vermesinler ilerde bakarız bi hal çaresine diyerek öteledim.

Şu ana kadar kızına da vermedi halen kayınpederimin üzerinde. Ben dairenin en azından çocuklarımın adına olmasını istiyorum. Bu durumda neler yapabilirim? ● A. B.

 ​​​​​​​

Okuyucumun mektubu uzun gibi görünüyor ise de bu kısaltılmış hali. Olay daha detaylı, ben bu kadarını özetledim ama yanıtım çok uzun olmayacak. Ortada mülkiyeti devredilmiş bir daire var.

Bu dairenin devri sırasında yapılmış bir sözleşme veya bir başka kayıt yok, sadece mülkiyet devredilmiş. Tapuda devrin ne şekilde yapıldığını bilmiyorum.

Satış mı, bağış mı gösterildi bilmiyorum ama her ne olursa olsun kayıtsız şartsız bir devir söz konusu, geri istemek için bir gerekçe yok.

O da gitmiş kayınpederinize devretmiş. Yani ortada bir de iyi niyetli üçüncü kişi var. Peki şimdi bu üçüncü kişinin elinden nasıl alınacak? Bence hiçbir gerekçe yok.

“Çocuklarım oturuyordu müdahale gereği duymadım” diyorsunuz. Şimdi eski kayınpederin vefatı halinde bu yer miras olarak eski eşinize ve varsa kardeşlerine kalacak.

Şayet vefat serisi yaş olarak devam ederse eski eşinizin de vefatı halinde ona düşen hisse de çocuklarınıza kalacak. Bilmem bu şekilde çocuklarınıza düşecek pay sizi tatmin eder mi?

Sizi bugünden huzura kavuşturacak bir başka çözüm düşünemiyorum. Keşke bu işleri yapmadan önce danışabilecek birine başvursaydınız derim.