29 / 04 / 2024

Multi Devolepment 2012'de 6 AVM yatırımı hedefliyor!

Multi Devolepment 2012'de 6 AVM yatırımı hedefliyor!

2012 yılının perakende sektörü için iyi bir yıl olacağını söyleyen Multi Development CEOsu Hulusi Belgü, Önümüzdeki yıl 6 AVM yatırımı planlıyoruz" diye konuştu



2012 yılının perakende sektörü için iyi bir yıl olacağını söyleyen Multi Development CEOsu Hulusi Belgü, Önümüzdeki yıl 6 AVM yatırımı planlıyoruz. Forum Gaziantep için kollarımızı sıvadık. Ardından  Adana  ve Diyarbakır gelecek. Çorum, Çanakkale ve Elazığ üzerinde de çalışıyoruz dedi.

Multi Development CEOsu Hulusi Belgü, 2011 yılının kendileri için oldukça olumlu bir yıl olduğunu söyleyerek, Şu anda bünyemizde 9 AVM var. Ortalama doluluk oranımız yüzde 98 dedi. 2011in ilk altı ayında geçen yılın aynı döneminde göre ciroda yüzde 37, ziyaretçi sayısında da yüzde 23 artış yaşadıklarını belirten Belgü, her yıl 110 milyon ziyaretçi ağırladıklarını kaydetti.
Multi Corporationın yüzde 100 iştiraki olan Multi Development Türkiyenin, alışveriş merkezleri, ofis ve konutu da içeren çok amaçlı projeler geliştirdiğini söyleyen Belgü, 2004 yılından bu yana Türkiyede yaptığımız yarıtırımların tutarı 3.2 milyar euro. Sahibi olduğumuz Forum Alışveriş Merkezleriinde 25.000 kişiye istihdam sağlıyoruz diye konuştu.

Diyarbakıra inanıyoruz
Önümüzdeki yıla ilişkin beklentilerini paylaşan Hulusi Belgü, 2012 beklentim perakende için iyi bir yıl olacağı yönünde. Türkiyenin satınalma gücü giderek artıyor. Ve bunun devam edeceği öngörülüyor dedi. Bütün çalışmalarını bir program dahilinde yürüttüklerini belirten Belgü, şöyle devam etti: 2011 yılının son günlerinde Forum Kayserinin açılışını gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıl 6 AVM yatırımı planlıyoruz. Forum Gaziantep için kollarımızı sıvadık. Ardından Adana ve Diyarbakır gelecek. Çorum, Çanakkale ve Elazığ üzerinde de çalışıyoruz. Üçüne de yatırım yapabiliriz diye konuştu. Diyarbakırda çok fazla yatırım bulunmadığına dikkat çeken Belgü, Yabancı sermayeli bir şirket olarak Diyarbakıra çok inanıyoruz. Perakende firmalarının bu yönde bir talepleri var. Diyarbakıra 55 bin metrekarelik bir alanda AVM açacağız diye konuştu.
Halka açılmayı da hedeflediklerini söyleyen Belgü, Eğer beklediğimiz koşulları bulursak 2013te halka açılma hedefimiz var dedi.

Kredi süresi uzatıldı
Hulusi Belgü, Multi Development Türkiyenin bağlı olduğu Multi Corporationın mali durumuyla ilgili olarak da şunları söyledi:
180den fazla alışveriş merkezi bulunan Multi Corporation, finansal yapısını yeniden yapılandırdı. Gelecek faaliyetlerine ve stratejilerine güç kazandırmak amacıyla, Hollanda NIBC Bankasının liderliğindeki 11 üye banka, 850 milyon euro tutarındaki kredi süresini dört yıl uzatma kararı verdi. Multi Corporation, 11 bankadan aldığı bu güvenoyu ile Türkiye ve Avrupadaki yatırımlarına hız kesmeden devam edecek.

Rakamlarla Multi Development Türkiye
-  Bünyesinde 9 Forum AVM bulunuyor
-  2012de 6 yeni AVM yatırımı planlanıyor
-  Şirketin bugüne kadar yaptığı yatırım miktarı 3.2 milyar euro
-  721 bin m2 kiralanabilir alana sahip
-  Kiralanabilir alanın yüzde 15.4ünü elinde bulunduruyor
-  2011 yılının ilk 6 aylık döneminde ziyaretçi artış oranı yüzde 23
-  2011 yılının ilk 6 aylık döneminde ciro artış oranı ise yüzde 37
-  Tüm Forum alışveriş merkezlerinde  25 bin kişi istihdam ediliyor

Yatırım yapmadan önce elektronikteki harcamaya bakıyoruz
Alışveriş merkezi yatırımı yapmadan önce o şehirdeki elektronik marketlerden yapılan alışverişlere baktıklarını söyleyen Hulusi Belgü, Elektronik tüketimi bizim için çok önemli. Bu tüketim, o şehirdeki tüketicinin harcayabileceği gelirlerin yüksek olduğunu gösteriyor. Bu nedenle kişi başı elektronik harcamalarını dikkate alıyoruz dedi.

Anadoludaki marka miksine yabancı markaların da katılmaya başladığını söyleyen Belgü, Mango, Tommy Hilfiger, Diesel, Timberland gibi markalar da Anadoludaki AVMlerde yer almaya başladı dedi.

Mağaza kiralarında kuru sabitlemek için talepler alıyoruz
Kiralarda kuru sabitlemek için perakendeciler tarafından çeşitli talepler geldiğini belirten Hulusi Belgü, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
Türkiyede hep anlık tepki veriyoruz. Perakendecilerin rahatsız olduğu döviz artışı son dönemdeki hızlı artış aslında TEFE- TÜFE oranıyla birbirini dengeliyor. Her zaman euro ile veya dolarla kiralamak perakendecinin avantajına gelişmiş. Bundan sonra da bu şekilde devam edecek sanırım. Sakin olup beklemek lazım. Ülkemizde her zaman dövizde sıçramalara şahit olduk. Perakendecilerin üzerinde yükler var. Özellikle ithal tekstil ürünleri satanların üzerinde son dönemlerde yükler var. Döviz böyle yukarı doğru giderken ticaret hacmi ve ziyaretçi sayısında artış da söz konusu.

Eylem Türk/Milliyet


Geri Dön