26 / 11 / 2024

Münir Karaloğlu: Afete hazırlıklı olmalıyız!

Münir Karaloğlu: Afete hazırlıklı olmalıyız!

Vali Münir Karaloğlu, Mimar Mühendisler Grubu'nun düzenlemiş olduğu toplantısında, "Bursa'da bir afet ne zaman olur bunu bilmiyoruz, ama her an olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım" dedi.




KARTAL MİMAR Mühendisler Grubu 'Büyükşehirlerde Afet Yönetimi' toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 70'inin 1. 

ve 2. derece deprem bölgesi olduğunu ve nüfusun yüzde 85-yüzde 90'ının da bu bölgelerde yaşadığına dikkat çekti. 'Riske ne kadar hazırlıklıyız?' diye soran Karaloğlu, "Türkiye'deki en büyük sorunumuz deprem veya afet öncesi süreci yönetme konusunda. Riski görüp riske göre kendimizi koııumlandırmada sorunumuz var. 

Riski yönetmiyoruz ha kriz ortaya çıktıktan sonra krizi yönetme kabiliyetimiz çok yüksek" dedi. Türkiye, Van depremi sonrası bir yıl içerisinde 17 bin 500 konutu altı ayı kış olan bir bölgede yapıp teslim ettiğini aktaran Karaloğlu, Bursa için de "Türkiye'nin en riskli bölgesinde yaşıyoruz" dedi. 


VAN DEPREMİ MİLAT OLDU 


Ev alırken, eşya yerleştirirken deprem riskinin göz önüne alınmadığını söyleyen Karaloğlu şunları sıraladı: "Bize bir şey olmaz abi mantığıyla yaşıyoruz çünkü. Van'da deprem oldu, ben gittiğimde de Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü vardı. Afet Merkezi vardı. Arama Kurtarma ekiplerimiz vardı. Haritalardan baktığımızda Van merkez 2. bölgedeydi. Erciş ve Çaldıran hattı 1. Derece Deprem bölgesi. 

Çaldıran hattında bir kırılma olabilir diye bekliyorduk sonra Van Gölü içerisinden bir deprem geldi ve Türkiye'deki Bilim Adamları dediler ki bu sürpriz bir fay böyle bir fayı bilmiyoruz. Niye bilmiyorduk çalışmıyorduk. 


çünkü çalışmazsanız bilmezsiniz." Vali Münir Karaloğlu Van depreminin de milat olduğunu belirterek, "Hem Devlet açısından bir milat oldu hem de fertler açısından bir milat oldu. 

Hatırlarsanız o günkü Başbakanımız Sayın Cumhurbaşkanımız Van depreminden sonra neye mal olursa olsun artık Türkiye'de kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz kararlılığı ile işte afet riski altındaki binaların dönüştürülmesiyle ilgili yasa çıkmıştı. Şimdi burayı çözmemiz lazım arkadaşlar riski yönetmek konusunu çözmemiz lazım" diye konuştu. 


VATANDAŞLARA DÖNÜŞÜM ANLATILMALI 


Vali Münir Karaloğlu, Bursa'da yaşanan son büyük depremin 1855'te olduğunu ve büyük yıkımlara neden olduğunu hatırlattı. Yaklaşık bin yıldır buradaki fayın kırılmadığını ifade eden Karaloğlu, "Bu kadar deprem riski büyük olan bir şehre baktığınızda mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış binlerce bina stoku olan bir şehirden bahsediyoruz. Hadi kardeşim bu riski azaltalım Kentsel Dönüşüm yapalım diyorsunuz, bu seferde vatandaş karşınıza çıkıyor. 

Vatandaşın yüz metrekarelik bir gecekondusu var, 5 tane çocuğu varsa 5 çocuğuna birer daire nasıl alırımın hesabını yapıyor. Kimse şunu demiyor "Bana güvenli konut lazım". Bana bir afette bir depremde çoluk çocuğuma tabut olmayacak bir konuta ihtiyacım var demiyor. Bunu vatandaşa anlatmamız öğretmemiz lazım yoksa kentsel dönüşümü bu günkü mantığı ile hızlandırmamız çabuklaştırmamız mümkün değil" şeklinde konuştu. 


VALİ Münir Karaloğlu, kentsel dönüşümün mutlaka yapılması gerektiğini belirtti. Her an afet olacakmış gibi hazırlıklı olunması gerektiğini anlatan Karaloğlu. "Afet'te asıl mantık "yara sarmak değil yara almamak" olması lazım" dedi. Hasar tespit çalışmalarında da büyük eksikleri olduğunu söyleyen Karaloğlu, "Marmara depreminde arama kurtarma çalışmalarında eksiklik yaşamıştık. Van depreminde ise arama kurtarma konusunda eğitim tam olduğu için hiç bir eksiklik yaşamadık. 

Ülkemiz Marmara depreminden sonra Arama - Kurtarma ve İlkyardım konusunda çok ciddi mesafe aldı. Van Depreminden sonrada inşallah Hasar tespit çalışmalarında eksikliklerimiz gidermemiz gerekiyor. Her Mühendis hasar tespiti yapamaz. Bunun için özel eğitim almış personelin olması gerekiyor" dedi. 


Burs Hayat


Geri Dön