23 / 12 / 2024

Erdem Aydın: Denizli'de olabilecek depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız!

Erdem Aydın: Denizli'de olabilecek depremlere karşı hazırlıklı olmalıyız!

Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği üyesi, İnşaat Yüksek Müh. Erdem Aydın Denizli'de her an çeşitli büyüklüklerde depremlerin olabileceğine dikkat çekti. Bu yüzden hazırlıklı olmamız gerektiğini, her geçen günün kayıp olduğunu söyledi.



Aydın, Denizli'de eski şehir diye adlandırılan bölgelerde çok sayıda eski bina bulunduğunu ve bu binaların, depremsellik açısından büyük riskleri de beraberinde getirdiğini ileri sürdü. 


"Deprem öldürmez, çürük yapılaşma öldürür, yanlış yapılaşma öldürür, yerine uygun şekilde yapılmayan yapı öldürür. Burada sorumluluk kime düşüyor, bu yapıların yapılmasına izin verenlere düşüyor, müteahhitlere düşüyor, yerel yönetimlere, kanunlar ve imar kanunları ile bunları bir araya getiren hükümetlere düşüyor. 17 Ağustos bize gösterdi ki yanlış yere, yanlış zemine ve yanlış yapılan yapılar çok sayıda can kaybına sebep olabiliyor."dedi. Aydın, Denizli'nin 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak; "Denizlimizin böyle bir depreme hazırlıklı olmadığını düşünüyorum. Geçmiş yapı stokuyla düşünüyorum. Yeni yapılaşan yeni yapıların bulunduğu, Yenişehir, Servergazi gibi şehrin farklı zeminin sağlam bölgelerinde ki yeni denetimli ve sağlam, sağlıklı yapılar var. Aydın konuyla ilgili sözlerine şöyle devam etti. Kentsel dönüşüm diye bir kavramımız var. Aslında depremsellik ile kentsel dönüşüm birbirini bütünlemektedir. Eski yapıların depreme dayanıklı yapılara dönüştürülmesidir. Şeklinde konuştu. 


TÜRK USULÜ KENTSEL DÖNÜŞÜM


Kentsel dönüşümün bir an önce, doğru bir biçimde hayata geçirilmesini isteyerek, "Yalnız biz kentsel dönüşümü de Türk usulü uyguluyoruz."dedi. Konuşmasına şöyle devam etti. "Mahalle arasındaki 115 m2 bir arsa üzerindeki, 90 m2 lik ahşap, kerpiç binaları yıkarak, yerine 90 m2 lik beton binalar yapıyoruz. Bu kentsel dönüşüm değil, bina dönüşümüdür. Aynı çıkmaz sokaklar, aynı itfaiye giremeyen sokaklar, aynı ambulansın zorlanarak gireceği sokaklar, park yeri olmayan sokaklar zemini sağlam olmayan mekanlara sadece binaları yenileyerek, kentsel yenilik oluyor bu, kentsel dönüşüm olmuyor. Niyetler güzel, amaçlar güzel ama yine bir Türk İşi uygulama yapıyoruz." Dedi. Bu uygulama yerine ada, bölge bazında projelendirme ile 100-300-500 konutlu ve yeşil alanlar ve çeşitli sosyal alanların olabileceği çalışmalar yapılması ile amaca ulaşılabilineceğini söyledi. Kentsel dönüşüm deyince bunun anlaşılması gerektiğini de vurgulayan Aydın, sözlerine şöyle devam etti. "Deprem dedik, kentsel dönüşüm dedik, bunu yapacak müteahhit sorunu ortaya çıkıyor. Müteahhitlerimiz ne derece donanımlı, bilgili, meslek erbabı "dedi. 


Son Dakika 


Geri Dön