28 / 04 / 2024

Münir Özkök: Az gelişmiş yerler dönüştürülmeli!

Münir Özkök: Az gelişmiş yerler dönüştürülmeli!

2003 yılından bu yana TOKİ"nin gerçekleştirdiği faaliyetlerle kentsel dönüşümü ön plana çıkardığına dikkat çeken Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, dönüşüm çalışmalarında kimsenin canının yanmadığını kaydetti



2003 yılından bu yana TOKİ"nin gerçekleştirdiği faaliyetlerle kentsel dönüşümü ön plana çıkardığına dikkat çeken Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, dönüşüm çalışmalarında kimsenin canının yanmadığını kaydetti.

TOKİ"nin dönüşüm çalışmalarını ˜hasılat paylaşımı ile arsa satışı ve sağlanan kaynağın sosyal konutlara aktarılması" şeklinde özetleyen Özkök, œSağlanan kaynağın sosyal konut işlerine aktarılması kentsel dönüşümü destekleyen ana unsur olmuştur diye konuştu.

Bu zamana kadar gerçekleştirilen kentsel dönüşüm faaliyetlerinde Küçükçekmece, Kayabaşı ve Maltepe Başıbüyük örneklerini veren Özkök, œGecekondu dönüşüm projeleri oldukça başarılı ve planlı şekilde hayata geçti. Hak sahipleri mağdur edilmedi. Diğer taraftan da yeni konut müşterilerine ucuz konut satın alma fırsatının önü açıldı diye konuştu.

Halen uygulanma aşamasında olan Sulukule, Balat, Ayvansaray ve Taksim bağlantı yollarındaki dönüşüm planlarının unutulmaması gerektiğini kaydeden Özkök, œDaha planlı bir İstanbul için dikey imarın arttırılmalı. Burada öncelik deprem öncesi inşa edilen binalarda olmalı. Buralardaki binalar hak kaybı olmadan daha güvenli yerleşim birimlerine dönüşmeli. Belediye ve  TOKİ  ortaklığında geliştirilen gecekonduların planlı dönüşümü devam etmeli ve az gelişmiş bölgeleri de değerlendirilme kapsamına alınmalı diye konuştu. Özkök, gecekonduların da tek tek dahi olsa bölge müteahhitleri tarafından kat karşılığı sözleşmelerle alınarak dönüştürülmesi gerekliliğinin altını çizerek sözlerini bitirdi.

Münir Özkök"ün dönüşüm formülü:
1-  Daha planlı bir İstanbul için dikey imarı arttırılmalı.
2-  Deprem öncesi yapılan binalarda hak kaybı olmadan daha güvenli binalara dönüştürülmeli.
3-  Belediye ve TOKİ ortaklığında geliştirilen gecekonduların planlı dönüşümü hareketinin devam etmeli ve az gelişmiş bölgelerde değerlendirilme kapsamına alınmalı.

 


Geri Dön