29 / 04 / 2024

Münir Özkök: İnşaat 2015'e kadar rahat ilerleyecek!

Münir Özkök: İnşaat 2015'e kadar rahat ilerleyecek!

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, 2013 yılının bitmesine günler kala sektörün yıl içindeki performasını ve geleceğini değerlendirdi. Münir Özok ' İnşaat 2015'e kadar rahat ilerleyecek' dedi...



Ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaatın 2013 yılını büyümeyle kapatmaya hazırlandığım ifade eden Münir Özkök, "Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4.4 büyürken inşaat sektörü 8.7 büyüme oranıyla üçünü sırada yer aldı" dedi. 


'KONUTTA BALON YOK'


 Gayrimenkul sektöründe yaşanan büyümenin 2014'te de devam edeceğini öngördüklerini belirten Münir Özkök, 'İnşaat domino etkisi yaratan sektörlerden biri, 200'den fazla alt sektörü besleyen, istihdam yaratan bir sektör olarak ekonomik büyümeye katkısı büyük. Arz-talep dengesine bağlı olarak sektörün 2015'e kadar rahat ilerleyeceğini düşünüyoruz. Konut stoğu açısından dikkat edilmeli ancak konut satışlarında bir balon söz konusu değil" diye konuştu. 


'NİTELİK ÜRETEN KALICI OLACAK' 


İstanbul'da azalan araziler nedeniyle fiyatların artış gösterdiğini kaydeden Özkök, "Arazi geliştirici firmaların önemi artıyor, sektörde finansmanı kuvvetli, tüketici beklentilerine cevap verebilen nitelikli konut üreten şirketler kalıcı olabilecek" diye konuştu. 

Konutta fıyatlamayı talebin belirlediğini söyleyen Özkök, dolardaki artışın satışlara yansıtılmadığını, esas maliyet kalemlerinin işçilik ve servis olmasından ötürü dolardaki yükselişin maliyet rakamlarını çok fazla etkilemediğini aktardı. 


3 MİLYARLIK SATIŞ 


Yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisini daha da artırmak gerektiğini belirten Özkök, mütekabiliyetle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "2013 yılında yabancı yatırımcıya 3 milyara yakın bir satış gerçekleşti ancak bu rakam sektör içerisinde yüzde 4-5 oranına tekabül ediyor. Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke olduğu algısını oluşturmalıyız. Gerçekleştirilecek düzenlemelerle önümüzdeki dönemde yabancıya satış artacak ve ekonomi için bir girdi oluşturacaktır" dedi. 


Posta


Geri Dön