09 / 01 / 2025

Muradiye Külliyesi açıldı!

Muradiye Külliyesi açıldı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanarak orijinal kimliğine kavuşan Muradiye Külliyesi, görkemli bir törenle ziyarete açıldı. Açılışa İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala da katıldı...





Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak özgün kimliğiyle buluşan Muradiye Külliyesi, muhteşem mimarisi ve ruhaniyetiyle ziyaretçilerine kapılarını açtı. İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Osmanlı Hanedanı’ndan II. Abdülhamid Han’ın 5. kuşaktan torunları Nilhan Sultan Osmanoğlu ve Yavuz Selim Osmanoğlu’nun ziyarete açılış kurdelesini birlikte kestiği Muradiye Külliyesi, görsel güzelliğiyle göz kamaştırdı.


“Osmanlı’nın başkenti Bursa, bir evrensel değer…”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuşmasında, Muradiye’deki çalışmaların UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil alanlardaki son restorasyonlar olduğunu ifade etti. Tarihi eserleri ayağa kaldırmak ve yeniden işlevlendirmek için titizlikle çalıştıklarını vurgulayarak Bursa’nın tarih ve kültür şehri olduğunu anlatan Başkan Altepe, “Bursa’nın en büyük özelliği Osmanlı’nın başkenti oluşu… Bizler de sultanların kurduğu semtlerden oluşan Bursa’mızın tüm bu özelliklerini ortaya çıkarmaya gayret ediyoruz. Bu kapsamda tüm külliyeleri ayağa kaldırdık, restore ettik ve onları canlandırarak Bursa’nın UNESCO Dünya mirası listesine adını yazdırdık. Bursa artık evrensel bir değer…” diye konuştu.


“Bursa’da tarihi eser açısından en zengin külliye”

Bursa’nın önemli bir kent olduğunu belirten Başkan Altepe, “Muradiye Külliyesi, Bursa’nın Topkapı’sı… Osmanlı saray efradı burada 12 ayrı türbede yatıyor. Sultan II Murat ve Fatih’in çocuklarından torunlarına kadar tüm akrabalarının kabirleri Muradiye’de… Fatih Sultan Mehmet’in iki oğlu, II. Beyazıt’ın iki oğlu, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa da Cem Sultan Türbesi’nde... Muradiye Külliyesi, Bursa’da tarihi eser açısından en zengin külliye. Cami, imaret, medrese ve hamamın yanında 12 ayrı türbe de bulunuyor” dedi.

Bursa’nın çok önemli bir eserinin daha ilk günkü orijinal haliyle ayağa kaldırıldığını belirten Başkan Altepe, külliyedeki duvarların üzerine yapılan kaplamalardan orijinal kalem işlerine kadar her köşede titizlikle çalışıldığını söyledi.


“Muradiye Külliyesi, özgün kimliğine kavuştu”

Külliyenin Türk kültürü açısından önemli bir değer olduğunu da vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’da tarihi eser açısından en zengin külliye olan Muradiye Külliyesi, özgün haliyle ziyarete açıldı. Muradiye Külliyesi, mimari anlamda Osmanlı’nın ilk örneklerinin yer aldığı Bursa’da yapılan son külliyedir. Külliye, Türk-İslam dünyasının sayılı türbe topluluklarından birine ev sahipliğini yapmaktadır. Türbelerin yanında; camii, hamamı, medresesi ve imareti ile birlikte görkemli bir özgünlüğe sahiptir. külliye, 12 türbeyi içinde barındırıyor. Osmanlı’nın başkentli Bursa’da ecdadımıza vefa borcumuzu ödediğimizin bir göstergesi de Muradiye Külliyesi’nin özgün kimliğiyle buluşmasıdır. Muradiye Külliyesi’nde, kentin farklı noktalarından alınan bir mezar taşları açık hava müzesi de var. Mezar taşları, Bursa tarihini bize en güzel şekilde anlatıyor. Muradiye, önemli bir merkez oldu” dedi.


Restorasyonun detayları

Başkan Altepe, Muradiye Külliyesi’nin tarihi değerinin yanı sıra Osmanlı’nın sanat ve estetik kaygısının da özeti olduğunu belirterek, “Medrese, duvarlarındaki hünerli tuğla işçiliği ile öne çıkarken, külliyenin bahçesi mezar taşları ile adeta bir açık hava müzesi gibidir. 600 yıllık çınarların gölgesindeki türbeler, İstanbul ve Semerkand’daki türbelerle birlikte Türk-İslam dünyasının sayılı türbe topluluklarından birisidir. Muradiye türbelerinin bugüne kadar dikkat çeken en önemli özelliği, Şehzade Cem’in türbesi ile diğerlerinin iç süslemelerinin farklılığıydı. Şehzade Cem’in türbe içi zamanın nakkaşlarının elinde zengin kalem işleri ile milim milim örülürken diğerleri 19. yüzyılın yeni sanat akımının etkisiyle donatılmıştı. II. Murad’ın türbesinin üstü açık oluşunu ve içinde hiçbir süslemenin yer almadığını biliyoruz. Öte yandan, II. Murad ve Şehzade Cem’in türbeleri dışındaki türbeler de 19. yüzyıl sanat akımlarının etkisiyle donatılmıştı. Muradiye Külliyesi’nde yapılan son restorasyon çalışmaları ile bir sır açığa çıktı. Gördük ki, türbelerin içini süsleyen ‘yeni sanat’ uygulamaları, ‘eski sanat’ın üzerini örtmüş” diye konuştu.


“Türbelerdeki gerçek tarihi doku 550 yıl öncesine uzanıyor”

Başkan Altepe, Muradiye’nin Bursa’ya ‘evrensel değer’ kimliği kazandırdığına işaret ederek, “Bursa’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almasını sağlayan külliyelerindeki restorasyonlar kapsamında Muradiye Külliyesi’nde yapılan çalışmalar, türbelerdeki gerçek tarihi dokunun 550 yıl öncesine uzanan ilk günkü özgünlüğü ile gün yüzüne çıkmasını sağladı. Kasım 2012’de başlayan ve külliyede yer alan 12 adet türbenin ve çevre düzenlemesini kapsayan çalışmalarımız tamamlandı. Tüm türbelerde temel duvarlarının yalıtımı yapılıp drenajı yapılarak zeminden gelen suyun yapı içine girmesi önlendi. İç mekan duvarlarında yapılan badana raspası ve sıva raspası sonucunda ortaya çıkarılan kalemişi bezemelerin ihya edildi. Çini olan türbelerde çini yüzeylerin konservasyonu tamamlandı. Türbelerin çatılarındaki kurşun örtülerini yenilendi. Yapılarda mikroenjeksiyon yöntemiyle sağlamlaştırıldı. Tüm revzenler onarıldı, ahşap yüzeylerde yer alan desenlerin canlandırılması yapılarak ahşap kündekari kapı ve pencere kapaklarının restorasyonu tamamlandı. Türbe dış duvarlarında çürütme taş duvar imalatları, derz dolgu ve güçlendirme işleri yapıldı. Türbe içlerinde duvarlarda ve kubbelerde yer alan hayat ağacı, yazılar ile düz ve malakari yüzeylerde ezme ve varak altın ile kaplanması işleri ile türbe tuğla zemin kaplamaları temizlik ve bakımı yapıldı. Ayrıca türbe çevreleri külliye alanının çevre düzenleme ve peyzaj işleri gerçekleştirildi” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, konuşmasının ardından külliyenin restorasyon işlerini gerçekleştiren Sama İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sabuncuoğlu’na plaket verdi.


Bakan Ala: “Onur duyuyorum”

Törene katılan İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala da konuşmasında, Bursa’nın tarihine ve köklü mirasına sahip çıkan Başkan Altepe’yi tebrik ederek, “Bugün gerçekten onur ve gurur duyduğum bir faaliyeti icra ediyoruz. Biz geleceğimizi ihtişamlı geçmişimizin üzerine inşa etmekte kararlı olan bir hareketiz. Bunun için Türkiye’nin dört bir yanında, hatta sınırlarımızın dışında büyük devletimizin nerede bir eseri varsa onu restore etmeyi, milli bir vazife olarak görüyoruz. Bunun için çok önemli projeler yapıyoruz, TİKA aracılığıyla bunları gerçekleştiriyoruz ve bütün eserlerimizi restore edip sadece bizim milletimizin değil insanlığın hizmetine sunuyoruz” dedi.

Bakan Ala, insanlığa büyük uygarlık hediye etmiş olan ecdada layık olmanın gerekliliğine dikkati çekerek, “Muradiye Külliyesi, sadece bir külliyenin merkezi değil, büyük bir devletin başkentinin göbeğinde o devletin kurucularının yattığı yerdir. Onları rahmetle, hürmetle anıyoruz. Çünkü onlar insanlığa adaletin ne olduğunu öğrettiler. 600 yıl adaletle hükmettiler. Ecdada yakışır çalışma içerisinde olmak bizim için büyük sorumluluktur. Burada ihtişamla tevazunun iç içe geçmişliğinin somut örneği olan bu eserlerimizin restorasyonuna emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Burada yapılanlar, bir yapının restorasyonu değil bir kültürün restorasyonudur, bizi biz yapan değerlerin yeniden üretilmesidir, hatırlatılmasıdır” diye konuştu.

Bu eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının da Bursalıların sorumluluğunda olduğunu ifade eden Ala, herkesin aynı hassasiyeti taşıyacağına inandığını ve Bursa’nın diğer kentlere örnek olacağını söyledi. Ala, merkezi hükümetin bu tür konularda üzerine düşeni ise en iyi şekilde yapacağını kaydetti.


“Şehirlerin de ruhu var”

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da şehirlerin de insanlar gibi ruh taşıdığını belirterek, “Bursa’nın ruhunu ve ruhaniyetini oluşturan en önemli mekanlardan biri 2. Murat Külliyesi’dir. Muradiye Külliyesi, 12 türbesi, camisi, medresesi, hamamıyla Bursa’yı en iyi temsil eden mekanlardandır. Hanedandan 50’nin üzerinde şahsın mezarının bulunduğu 12 türbede, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazıt ve Kanuni Sultan Süleyman’ın aile efradının da bulunduğu çok önemli bir mekan burası. Büyükşehir Belediyesi, Bursa’da bütün tarihi yapıları olduğu gibi Muradiye Külliyesi’nin restorasyonunu da tamamladı. Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza şehrin değerlerine verdiği önem dolayısıyla teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Bursa’nın değerlerinin önemine vurgu yaptığı açıklamasında, Osmangazi İlçesi’nde devam eden restorasyonlardan örnekler verdi.


Nilhan Sultan: “Ecdadın vicdanı sızlamayacak”

Osmanlı Hanedanı’ndan II. Abdülhamid Han’ın 5. kuşaktan torunu Nilhan Sultan Osmanoğlu da duygusal anlar yaşadığı ve Osmanlı’nın köklü geçmişine atıfta bulunduğu konuşmasında, “Muradiye Külliyesi’ne büyük önem veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi tebrik ediyorum. Bu topraklarda bir daha ecdadın vicdanı sızlamayacak. Bundan sonra Muradiye Külliyesi’nin daha çok ziyaret edilmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Muradiye Külliyesi’nin ziyarete açılış kurdelesini dualar eşliğinde hep birlikte kesen protokol üyeleri, külliyeyi gezerek, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kentin kamu kurumlarının temsilcileri, meclis üyeleri ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törene katılan konuklara şerbet ve lokma ikramı yapıldı, Nilhan Sultan Osmanoğlu’nun Muradiye Külliyesi için hazırladığı özel koku hediye edildi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön