Murat Batı'dan vergi sitemi değerlendirmesi: Gayrimenkullerden de servet vergisi alınsın!
Prof. Dr. Murat Batı ile tasarruf tedbirleri ve vergi sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Batı, gayrimenkullerden de servet vergisi alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Murat Batı, vergi gelirlerinde dolaylı vergilerin (KDV, ÖTV, damga vergisi vb.) artan payı Türkiye’nin geri kalmış bir ülke olduğunu göstermekle kalmıyor, gelir adaletini bozan da bir etkiye neden olduğunu söyledi.
GAYRİMENKULLERDEN SERVET VERGİSİ ALINMALI!
Gazeteduvar'da yer alan habere göre; Prof. Dr. Murat Batı'ya göre, gayrimenkullerden de servet vergisi alınmalı. Batı, ülke genelinde zengin kişi sayısına değinerek servet vergisi getirlmeli mi? sorusunun şöyle yanıtladı.
Batı: ''Oxfam KADEV Raporlarına göre (2022), Türkiye’de en zengin 13 milyarderin serveti, nüfusun yarısının toplam servetinden daha fazla (38,9 milyar dolara karşılık 38,5 milyar dolar). Yani 13 kişinin varlığı 44 milyon insanınkinden fazla. En zengin yüzde 1’in serveti, en alttaki yüzde 90’ın servetinin 1,4 katı. Dünyada da benzer bir servet yoğunlaşması yaşandığını biliyoruz.''dedi.
Batı ilk olarak Türkiye’de gayrimenkullerin bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirterek ''Türkiye’deki bir çok zengin gayrimenkul zengini. Biz sadece banka mevduatı üzerine konuşuyoruz, gayrimenkul ile banka mevduatı arasında ciddi fark var.
Bu çerçevede ne zaman servet vergisi gelmeli mi tartışması yapılsa ilk söylenen vergiye konu olacak olan servetin, yani bankadaki paranın kaçırılacağı yönünde endişeler oluyor.
Peki gayrimenkul kaçabilir mi? Bu nedenle servet tanımını genişletmemiz gerekiyor, servet sadece bankadaki mevduat değildir. Rusya, İsveç gibi ülkeler başta olmak üzere tüm dünya bu anlamda bankadaki mevduatı vergilendirmeye başladı.''dedi.
SERVET VERGİSİ GETİRLMELİ Mİ?
Türkiye’de de servet vergisi olmalı mı sorusuna,'' evet tartışmasız olmalı'' diye yanıt veren Batı '' Bizim 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 13/g maddesinde “Belirli gelirlerin belirli giderlere tahsis edilmemesi esastır.” der.'' diyerek açıkladı.
Batı: '' Bu yasa uyarınca bizim şu soruya yanıt vermemiz gerekiyor: Servet vergisini neden getireceğiz, 2,7 trilyonluk bütçe açığını kapatmak için mi? Peki bu açıkta ortaya çıkan harcamayı nereye yapıyoruz? Ücretlilerden alınan vergilerin bir kısmından vaz mı geçiyoruz?
Hayır! Lojman mı yapıyoruz? Hayır. Peki ne için yapıyoruz bunu? Yaptığımız harcama kalemlerine bakmamız lazım. Burada önemli bir koşul devreye giriyor: Eğer şu anda yapıldığı gibi amaçsız bir çok harcamayı finanse etmek için yapılacaksa getirilmeyiversin.
Getirilen servet vergisiyle beraber diğer vergi oranları düşecek mi? Düşmeyecekse o zaman ne anladık bu işten. Servet vergisi getirilmeli ama ademi tahsis kanunu var, ayrıca harcama disiplini olmadan bunun getirilmesi sorunlu. Özetle şimdiki mevzuatla servet vergisi getirmenin bir anlamı yok. Getirilmeli ama değindiğim koşullar dikkatte alınmalı. dedi.
|