26 / 06 / 2024

Ev sahipleri ve ev alacaklar dikkat! Son ödeme tarihi 31 Mayıs 2024...

Ev sahipleri ve ev alacaklar dikkat! Son ödeme tarihi 31 Mayıs 2024...

Gelir İdaresi Başkanlığı: Emlak vergisinin 1. taksiti için son ödeme tarihi 31 Mayıs. Ev alacaklara vergi kolaylıkları geliyor. 2024 senesi emlak vergisinin ilk taksit ödeme zamanı 31 Mayıs 2024 tarihinde sona eriyor.



Bu sene satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi de 2025 yılında başlayacak. Geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler ve vefat eden emekli, gazi, engelli birinci derece yakınları, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf olacakları ifade edildi. 2024 senesi emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs 2024'te sona erecek, ikinci taksitler ise kasım ayında ödenecek. İsteyen vatandaşlar her iki taksiti de tek seferde ödeyebilir, ödemelerini zamanında yapmayanlar ise ceza faizi ile karşılaşacak.

Öte yandan, kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya verip başka bir evde kirada oturanlar vergi muafiyeti doğrultusuna alınırken, tek evini kiraya verip oğlu, kızı veya eşine ait bir evde oturanlar bu vergi avantajından yararlanamıyor.

Emekli, gelir elde etmediği arazisi olduğunda vergi avantajından yararlanırken, emekli aylığı dışında gelir elde etmeye başlayanların vergi ödemesi gerekiyor. Geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve işsizler ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir.

KİMLER EMLAK VERGİSİ YATIRIR?

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Emekli olanlar için muafiyet, emekli olunan tarihi izleyen yıl itibarı ile başlıyor. Bu sene bildirimde bulunan emekliler ise gelecek yıl vergiden muaf olacak. Muafiyetten yararlanabilmek için ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet, konut ya da işyeri, mevduat ve faiz gelirinin olmaması gerekiyor. Ancak bu yıl için belirtilen gelirlerin toplamının 150 bin TL'yi geçmemesi durumunda tek konut için muafiyetten yararlanılabilir.

Ayrıca, tapu alındıktan sonra en geç senenin son mesai gününe kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin bu sene şubatta ev aldıysanız 31 Aralık 2024 tarihine kadar emlak vergisi bildiriminde bulunulmalı. Bu yıl ev alanlar vergilerini 2025 yılında ödemeye başlayacak.

Ev sahipleri ve ev alacaklar dikkat! Son ödeme tarihi 31 Mayıs 2024...

EMLAK VERGSİ NASIL HESAPLANMAKTADIR?

Değer dört senede bir takdir komisyonlarınca belirleniyor. Bu yıl yeni değerlere göre ödemeler gerçekleştiriliyor. Ara senelerde de rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Bunun üzerine gayrimenkulün çeşidine göre belirlenen oranlar ekleniyor. Konutlarda büyükşehir sınırlarında binde 2, diğer yerlerde binde 1 ekleme yapılıyor.

Konut satışlarındaki düşüş, büyük vergi kaybına neden oluyor. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım!

Geçici vergi uzatıldı mı, son ödeme tarihi ne zaman?

E-Haciz nedir, nasıl kaldırılır? E-Haciz sorgulama 2024!

Kirayı elden veren kiracılar dikkat! 3 bin TL cezası var!


Geri Dön