03 / 05 / 2024

Murat Çetinkaya'dan kredi faizleri açıklaması!

Murat Çetinkaya'dan kredi faizleri açıklaması!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Merkez Bankası olarak finansmana uygun maliyetli erişimin finansal istikrar ve iktisadi faaliyet açısından öneminin farkında olduklarını belirtti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, bu yılın 4'üncü Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı sunumun ardından ekonomist ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çetinkaya, OVP'de paylaşılan yüzde 5,5'lik bir büyüme hedefinin bulunduğunu anımsatarak, "Biz burada büyüme rakamı değil, çıktı açığı üzerinden bir iletişim yapıyoruz. Büyüme açısından bakıldığında önemli olan büyümenin kompozisyonu. Bu yıl ihracatın katkısını önemli ölçüde gördük. Yatırımların buradaki payının, kalitesinin artması ve eş zamanlı olarak istihdam edilmesinde bugün itibarıyla olumlu sinyaller var. Bu anlamda bizim iletişimimiz 2018 yılında da bu olumlu trendin korunacağını varsayıyor." dedi.

2017'deki tedbirler ve yoğun kredi genişlemesiyle beslenen hızlı büyümenin 2018'de böyle devam etmemesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya, burada enflasyonist baskının nispeten azalacağı bir çerçeveden bahsettiklerini dile getirdi.

Çetinkaya, Merkez Bankası olarak kurumsal firmaların döviz riskleri, bunların yönetiminde kullanılan araçlar konularında zaten mevcut bilgi çerçevesinde reel sektör gelirlerini uzun zamandır yakından takip ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Bir yasal düzenleme söz konusu. Bu biraz daha yakın zamanlı ve özellikle bağımsız denetimden geçmiş veriler elde etmemizi sağlayacak. Bir adım ileriye gitmiş olacak. Biz özellikle kurumsal firmaların taşıdıkları döviz riskinin çerçevesini ve kullandıkları araçları anlamaya çalışıyoruz. Bu bir yandan da risk haritasının ortaya çıkarılması. Burada belli tespitlerimiz var. Bu biraz daha da derinleşecek. Bu proje aslında Finansal İstikrar Komitesi'nin bir projesi. Akabinde de risk yönetimi açısından firmaları destekleyebilecek, ürünlere erişimi kolaylaştırabilecek. Özellikle risk yönetim araçlarıyla ilgili piyasaların derinleşmesini sağlayabilecek tedbirler, teşvikler söz konusu olabilirse bunu Finansal İstikrar Komitesi çerçevesinde biz paylaşıyor olacağız.”

 

Kredi faizlerine ilişkin soru üzerine Çetinkaya, Merkez Bankası olarak finansmana uygun maliyetli erişimin finansal istikrar ve iktisadi faaliyet açısından öneminin farkında olduklarını söyleyerek, şunları dile getirdi:

“Hedef kalıcı iyileşme ve istikrar olmalıdır. Kalıcı iyileşme de Türkiye ekonomi açısından birkaç kritik faktör herhalde ortak görüş olarak ortaya çıkıyor. Bunlardan biri tasarruf oranlarının artırılması. Bu yönde atılan bazı adımlar BES başta olmak üzere bu yurt içindeki kaynağın bollaşmasını sağlayabilecektir. İkinci husus fiyat istikrarının sağlanması. Fiyat istikrarı öngörülebilirliği artıracak, kaynak maliyetleri ile ilgili genel çerçeveyi iyileştirecektir. Bununla birlikte eş zamanlı olarak tartışılması gereken husus, biz iktisadi faaliyet, büyüme, finansman dediğimizde maalesef sadece bankacılığı ve bankacılık sektörünün sağladığı kredi çerçevesini konuşuyoruz.

Eş zamanlı olarak sermaye piyasalarının gelişmesi elbette önemli. Tabii sermaye piyasalarının gelişmesi tasarrufların artışı ve fiyat istikrarının sağlanmasıyla bağlantılı. Bu anlamda finansmana erişim ve maliyetlerin iyileşmesi anlamında sağlayacağımız en kritik ve temel katkının fiyat istikrarının sağlanması olduğunu biliyoruz.”

Kurdaki gelişmelerle ilgili soru üzerine Çetinkaya, herhangi bir kur hedeflerinin olmadığını, kur gelişmelerini geçişkenlik açısından yakından takip ettiklerini aktararak, "Yaptığımız revizyonda da yaklaşık yarım puan TL'nin değer kaybından geldi. Buradaki gelişmeleri kur oynaklığının şiddeti, etkilerinin kalıcı olup olmaması, beklentilerin verdiği tepki gibi birkaç unsur ile birlikte değerlendiriyoruz. Para politikasının tepki vermesi gereken bir noktaya ulaştığında da elbetteki tepkiler verilir." diye konuştu.

 

- "Para politikasının gerektirdiği tüm adımları atacağız"

 

Para politikası adımlarının her zaman bir ödünleşim olduğundan bahseden Çetinkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz, net olarak şunu ifade ediyoruz; Türkiye'de büyüme, finansal istikrar, kapsayıcı ve kaliteli kalkınma dahil tüm unsurların çok kritik bir bileşimi fiyat istikrarıdır. O yüzden yüzde 5 hedefine ne kadar erken varılabilirse ülke açısından bu kritik unsurların elde edilmesinde en önemli katkılardan birisi olacaktır. Bu çerçevede biz riskleri de dikkate alarak temkinli bir patika ortaya koyuyoruz. Çünkü para politikasının mutlaka oluşturacağı sonuçlar var ama bir yandan yapısal unsurlarda da önemli adımların gelmesi, bu süreçte para politikasını desteklemesi gerekiyor ki sadece hedefe varmakla kalmayalım, kalıcı olarak ulaşalım."

Türkiye'nin enflasyon hedeflemesi döneminde iki unsurun bulunduğunu dile getiren Çetinkaya, bunlardan birinin çekirdek enflasyon başta olmak üzere para politikası ile bağlantılı simge olduğunu söyledi.

Çetinkaya, diğer bir unsurun ise oynaklık olduğu bilgisini söyleyerek, bu oynaklık kalemlerinin temelini gıda fiyatları, kur şokları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar oluşturduğunu ifade etti.

Uygun politika bileşimlerinin olabildiğince erken zamanda yüzde 5 hedefine götürmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini, para politikasının gerektirdiği tüm adımları atacaklarını vurgulayan Çetinkaya, "Diğer tarafta tüm paydaşlarla yapısal alanda bizi hedefimize götürebilecek tedbirlerin bir an önce alınması, reformların hayata geçirilmesi ve böylelikle enflasyonda, fiyat istikrarında yüzde 5 hedefine sadece varmakla kalmayıp, kalıcı olarak varma yönünde atabileceğimiz tüm adımları atıyor olacağız." dedi.

 


Geri Dön