01 / 05 / 2024

Murat Kurum'dan deprem vergisi açıklaması!

Murat Kurum'dan deprem vergisi açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bugüne kadar 147 milyar deprem vergisi var" dedi. Kurum, "Bunun tam 8 kat fazlası 1.2 katrilyon lira deprem vergisi süreci ile birlikte para harcanmış" açıklamasını yaptı. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmaları ve depremle  ilgili genel açıklamalarda bulundu. Kurum, depremler vergilerine ilişkin de konuştu. 

Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sorularına yanıt veren Murat Kurum, "Bugüne kadar 147 milyar deprem vergisi var. Bunun tam 8 kat fazlası 1.2 katrilyon lira deprem vergisi süreci ile birlikte para harcanmış" dedi.

"DEPREM VERGİLERİNDEN KAT BE KAT FAZLASI"

ALTAYLI: DASK'ta ne kadar para var?

MURAT KURUM: Bile bildiğim kadarıyla 11 milyar para toplanmış.

ALTAYLI: Geçmiş dönemde sayın Mehmet Şimşek açıklama yaptıysa da bir kez daha sormak istiyorum. Mehmet Şimşek 'vergi özel diye bir ayrım olmuyor, hepsi bir kasaya girmiyor'. Demişti ki, 'gördüğünüz bütün hizmetler yollar, sosyal yardımlar, aklınıza ne geliyorsa onların içindedir' demişti. Vatandaşlar 'deprem vergisi niye depreme harcanmadı' demişti. Deprem vergisinden ne kadar para toplandı?

MURAT KURUM: Bugüne kadar 147 milyar deprem vergisi var. Bunun tam 8 kat fazlası 1.2 katrilyon lira deprem vergisi süreci ile birlikte para harcanmış. Türkiyemizdeki kamu hastaneleri, okullarımız, valilik binalarımız, kaymakamlık binalarımız, bunlara ilişkin sosyal konut, kentsel dönüşüme ilişkin destekler. Bütün 81 ilimizde yapılması gereken sosyal donatı ihtiyaçlar. Altyapı projeleri, köprünün güçlendirilmesi, yol yapımı, afet toplanma alanı, okulların yenilenmesi, kamu okullarını depreme karşı yeniliyoruz. Bütün kamu kurumlarının binalarının envanterini çıkarıyoruz. Bütün tespitler yapıldı, ağır hasarlı, riskli gördükleri binaların yıkımları dahi gerçekleştirildi. Biz tekli eğitime geçerken altyapımızı güçlendirecek, okullarımızı yenileyecek, hastanelerimizin deprem riskini gözeterek yapılanma süreci var. Şehir hastaneleri ayrı konu, onlar zaten kamu bütçesinden harcanmıyor. Aklınıza kamu binaları anlamında ne anlama geliyorsa tamamını yeniliyoruz. Kentsel dönüşümle alakalı 60 milyar lira bakanlık,  TOKİ  kaynak aktarmış. 15 milyar sadece taşınmaya vermişiz. Deprem vergilerinin kat be kat fazlası harcanmaktadır.

ALTAYLI: DASK meselesi... Orada biten büyük bir para var. Sigorta sisteminin mantığına uygun olmayan bir yapı. Faydaları mutlaka vardır.

MURAT KURUM: Bizim genel müdürlerimizden de DASK'ın yönetiminde arkadaşlarımız var. Onları da İzmir'e çağırdık. Bir kere çok hızlı aksiyon aldılar. İkinci günden itibaren DASK elemanları, Bayraklı'da, Rıza Bey Apartmanı etrafında ofis açtık. Vatandaşlarımız gidip ödemelerini dahi ikinci günden itibaren almaya başladılar. İzmir'de ciddi miktarda 500-600 milyon ödeme yapmayı öngörüyorlar.

Deprem vergileri nereye harcandı?


Geri Dön