24 / 12 / 2024

Murat Ersan: Risk analizi yapan bütün firmalar zemin kaymazlık konusunda yetkili değiller!

Murat Ersan: Risk analizi yapan bütün firmalar zemin kaymazlık konusunda yetkili değiller!

Nanoconcepts firmasının Türkiye temsilcisi Nano Teknoloji firmasının yetkilisi Murat Ersan OSGB firmalarının iş yerlerine ait zemin kaymazlık konusunda vermiş olduğu raporların skandal olduğunu iddia etti...




“İş yerlerinde risk analizi yapan firmaların ölçümleri skandal!”


Zemin kaymazlığı konusunda 2009 yılından beri Türkiye’de faaliyette bulunan Nanoconcepts firmasının Türkiye temsilcisi Nano Teknoloji firmasının yetkilisi Murat Ersan OSGB firmalarının iş yerlerine ait zemin kaymazlık konusunda vermiş olduğu raporların skandal olduğunu iddia etti.


“Risk analizi yapan bütün firmalar zemin kaymazlık konusunda yetkili değiller!”


Ersan, “Risk analizi yapan tüm firmaların zemin kaymazlık konusunda hiç bir eğitim almadıkları gibi avrupa birliği standartları hakkında da bilgileri olmadığını, bu konuda hazırladıkları raporlarda da yetkili olamayacakları” açıklamasında bundu. 


Türkiye’de uyguladıkları zemin kaymazlık (anti slip) sistemin AB standartlarına uygun olarak yapıldığını ve özel cihazlarla zemin kayganlığının ölçüldüğünü ifade eden Murat Ersan, ölçüm sonucu AB normlarına uygun olmayan zeminlere  Nanogrip (Nano Grip) adlı özel bir solüsyon sürerek zeminin görünümünde hiç bir değişim yapmadan kaymazlık sağladıklarını ve daha sonra tekrar ölçüm yaparak AB normlarına uygun hale gelen zemine sertifika vererek kazalara karşı önlem aldıklarını açıkladı. Ersan, “Oysa risk analizi yapan firmaların yetkilileri gözle ve ayakla yaptıkları test sonucu zeminin kaygan olduğunu rapor ediyorlar” dedi.


“Çağdışı teknikle zemin kayganlığını rapor ediyorlar!”


Nano Teknoloji firmasının yetkilisi Murat Ersan, ayakla ve gözle yapılan ve risk analizi raporuna eklenen zemin kayganlık testinin çağdışı ve AB standartlarına aykırı olduğunu belirterek “yapılacak uygulama sonucu zeminin kaymaz hale geldiğini nasıl anlayacaklar? Standardın bir birim altında olan uygulamalar kaza olması sonucunda tazminat ödemeye neden olacak. Peki standart ne kaç kişi biliyor? Neye göre zemini ölçüyorlar? Bu konuda eğitim alınamıyorsa ölçüm raporu istenmeli!” dedi.


“Egzoz raporu gibi zemin kaymazlık raporu istenmeli!”


Yetkisi yada uzmanı olmadığı kaymaz zemin konusunda  risk analizi yapmaması gereken OSGB firmalarının, genel rapor hazırlarken iş yeri sahiplerinden  egzoz raporu gibi zemin kaymazlık test sonuçları istemesi halinde AB standartlarında rapor hazırlamış olacaklarını sözlerine ekleyen Murat Ersan, “1000-1500 dolarlık bir cihazla bunu OSGB firmalarının kendilerinin de yapabileceğini” ifade etti.


“Dikkat Kaygan Zemin tabelası ve R9 – R13 uygulamaları tarihe karıştı. Yeni standart 0,5 cof”


Ersan, Avrupa Birliği’nin kabul ettiği tek birimin “COF – Coefficien of Friction” olduğunu ve zemin kaymazlık standardının Türkiye’de 0,5cof olarak bir an önce yönetmeliklere girmesi gerektiğini belirtti. Bu uygulamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığının’da gerekli tesislerdehatta askeri tesislerde de uygulanmak üzere yönetmeliklere ekleyerek, risk analizlerinin AB standardı olan “0,5cof” temel alınarak yapılması gerektiğini hatırlattı. Islak ve kuru zeminde 0,5cof standardı insan güvenliğinin yanı sıra iş gücü kaybını ve firmaların sırtındaki tazminat yükünü de büyük oranda indireceğini belirten Ersan, hazırlanan risk analizi raporlarındaki skandal sonuçlara da şöyle değindi:


“AYAKKABI İLE RİSK ANALİZİ YAPILAMAZ!”


“Her ayakkabı ve terlik tabanı, kaygan zeminlerde farklı sonuç verir. OSGB yetkilileri risk analizi yaparken kendi ayakkabı ve gözlemleri sonucu zeminin kaymazlık derecesine karar veriyor. Ayakkabı tabanı kalitesiz olanın anti slip ayakkabı testi  farklı, ayakkabı tabanı kaliteli olan farklı, spor ayakkabısının tabanı ise farklı sonuç verir. Aracınız Ferrari de olsa 1200cc’lik motorlu bir araç da olsa Türkiye’de ve dünyada hız limiti bellidir. İşte AB’de bu limiti belirtmiş ve 0,5cof olarak sabitlemiş. 0,49cof olan bir zemin kaymaz ama tazminat ödemekten firma yetkilisi kurtulamaz. Bu yüzden risk analizi raporundaki bu açık acilen düzeltilmeli. Ayakkabıyla 0,49cof ölçülemez. Belki de kaygan olmayan yerlerede kaygan zemin raporu veriliyordur!”


 


Geri Dön