Murat Kurum: 300'e yakın millet bahçesi yaptık!
Yaptıkları tüm inşa faaliyetlerinin, konutların, iş yerlerinin, kamu binalarının sıfır atık uyumlu, yalıtımlı, enerji verimli, akıllı ve çevreci binalar olduğunu belirten Kurum, ayrıca şehirlere nefes aldıran 300'e yakın millet bahçesi yaptıklarını belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesi üzerine milletvekillerinin sorularını cevapladı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, daha güzelini ve doğrusunu yapabilmek için eleştirilere açık olduklarını dile getiren Murat Kurum, AK Parti'nin 18 yıl boyunca tüm çevre politikalarını, şehircilik anlayışını, projelerini, stratejilerini kadim medeniyetten aldığı değerler doğrultusunda şekillendirdiğini ve uyguladığını belirtti.
Şehirleri, doğanın ve çevrenin bir parçası olarak gördüklerini söyleyen Kurum, "Şehirler çevrenin ve doğanın içine doğmuştur. Dolayısıyla şehrimizde attığımız her adımı yüksek bir çevre hassasiyetiyle atıyoruz." diye konuştu.
Yaptıkları tüm inşa faaliyetlerinin, konutların, iş yerlerinin, kamu binalarının sıfır atık uyumlu, yalıtımlı, enerji verimli, akıllı ve çevreci binalar olduğunu belirten Kurum, ayrıca şehirlere nefes aldıran 300'e yakın millet bahçesi yaptıklarını belirtti.
Çevre konularına fazla vakit ayrılmadığına ilişkin eleştirilerin geldiğini dile getiren Kurum, konuşmasının yüzde 40'ını çevreye ayırdığını söyledi.
Kentlerde yapılacak her projeye destek vermeye çalıştıklarını belirten Murat Kurum, kimseyi ayırt etmediklerini, 81 ili ve 83 milyon vatandaşı ayırt etmeden çalışmalarını sürdürdüklerine dedğindi.
- "Kentsel dönüşümü sadece Bakanlığın yapması gereken bir iş olarak görmekte haksızlıktır"
Hiçbir belediye başkanının veya milletvekilinin talep ettiği görüşmeyi yapmadığını iddia edemeyeceğini belirten Murat Kurum, "Bundan sonraki süreçte de aynı anlayışla sürecimizi devam ettireceğiz. Bakın, 'Bu siyaset üstü bir mesele.' diyoruz ve 'Bu çerçevede yaklaşmamız gerekir.' diyoruz. Sanki kentsel dönüşümü, deprem dönüşümünü Bakanlığın sadece yapması gereken bir iş olarak görmekte haksızlıktır. Bu işin bir tarafının siyaset olduğu, bir tarafının belediyeler olduğunu, bir tarafının vatandaşımız olduğunu ve diğer bir tarafının da Bakanlık olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz." dedi.
Bazı belediyelerden çalışmaların geldiğini, bazılarından ise ulaşmadığını dile getiren Kurum, "Biz gelmiş gibi bizim yapmış olduğumuz tespitler çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hiçbir belediyemiz, 'Ben riskli bina tespiti yapamam, riskli bina yıkımla ilgili yetki yoktur.' demesin. Bütün belediyelerimizin ve belediye başkanlarımızın yıkımla ilgili de binanın hasarlı, riskli olduğunun tespitine ilişkin de yetkileri vardır. Bugün verilmiş yetki değildir. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal zamanında verilmiştir. El birliği içerisinde bu süreci yönetmek zorundayız." şeklinde konuştu.
Yıllık kentsel dönüşüm hedeflerine ilişkin verileri paylaşan Kurum, bunlar doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü, gerekli yardımların da sürdüğünü söyledi.
Millet bahçesi projeleri 10 soruda tüm detaylarıyla!