29 / 04 / 2024

Murat Kurum: Dünya çapında bir kurumuz!

Murat Kurum: Dünya çapında bir kurumuz!

Türkiye'yi bundan 60 yıl önce toplu konut kavramıyla tanıştıran Emlak Konut, şehirlere yeni banliyöler kurmayı hedefliyor. Murat Kurum, 'Artık dünya çapında bir kurumuz' diyor



Türkiye'yi bundan 60 yıl önce toplu konut kavramıyla tanıştıran Emlak Konut, şehirlere yeni banliyöler kurmayı hedefliyor. Hayata geçirdiği projelerle bugüne kadar 30 bin aileyi konut sahibi yapan firmanın genç yöneticisi Murat Kurum, 'Artık dünya çapında bir kurumuz' diyor

ALTMIşž yıl önce, ülkemizi Toplu Konut kavramı ile tanıştıran Emlak Konut, bugün  TOKİ  ile birlikte yüzbinlerce konut yapımı için kollan sıvamış durumda. Emlak Konut GYO geçtiğimiz ay, sadece hisselerinin yüzde 25'ini halka arz ederek, 1 milyar TL'nin üzerinde bir güce daha sahip oldu. Biz de Emlak Pazarı olarak, bu başarılı kurumun başındaki genç yönetici Murat Kurum'a sorularımızı yönelttik.

Emlak Konut'tun son yıllardaki başarısını neye bağlıyorsunuz

Emlak Konut'un tarihi 1953'lere kadar dayanmaktadır. Sektör içinde köklü ve güvenilir bir yere sahiptir. Bugüne kadar ürettiği tüm projeleri başarıyla gerçekleştirmiş olması, Türkiye'ye modern şehircilik anlayışını getirmiş olması, piyasalarda güçlü bir marka değerine ve kurumsal bir yapıya sahip olması başarısının temel nedenleri arasındadır.

Ayrıca TOKİ ile sürekli işbirliği içinde olması başarısına büyük katkı sağlamaktadır. Bildiğiniz gibi Emlak Konut GYO'nun halka arz öncesi yüzde 99.9 bugün ise %75 hissesi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi TOKİ'ye ait. TOKİ'nin 2011 yılına kadar 500 bin konut üretme hedefi doğrultusunda Emlak Konut olarak biz de 55 bin konutu üretmiş ve bugün itibariyle 62 bin konutu ihale etmiş bulunmaktayız. Yaptığımız projelerle sadece Türkiye çapında değil, global ölçekte de saygın bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı haline geldik. Bu başarıda Türkiye'nin sağladığı güven verici-istikrar tablosunun payı da büyüktür.

Emlak Konut'un önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri nelerdir

Başarılı geçen bir sürecinin ardından İMKB'de işlem görmeye başladığımız gün sadece Emlak Konut GYO ve yatırımcılar için değil, Türk ekonomisi için de önemli bir viraj olmuştur. Emlak Konut GYO'nun halka arzı, hem yatırımcılara kazandırmış, hem borsaya derinlik katmış, hem de halkımızın kazançlı çıkacağı yeni ve büyük projelerin fitilini ateşlemiştir.

Halka arz işlemiyle Emlak Konut GYO'nun kasasındaki nakit değeri 1.052 milyon TL artmıştır. Bu portföyle özellikle İstanbul'da yeni banliyöler kurarak buralarda gerekli alt yapı çalışmalarını yaparak şehrin karmaşasından uzak bi o kadar da tüm gereksinimlere cevap verecek yeni yerleşim alanları kuracağız. şžirketin halka arz edilmeyen %75'inin piyasa değerinin arttırılması ve bu yönde gerekli çalışmaların yapılması da öncelikli hedeflerimiz arasında olacak. Siyasi ve ekonomik istikrarın önümüzdeki yıllarda da devam edeceği düşünüldüğünde gayrimenkul sektöründeki büyümemizi artan ivmeyle sürdüreceğiz

Geçtiğimiz aylarda Emlak Konut'un halka arzını gerçekleştirdiniz, halka arzda hedeflediğiniz rakamlara ulaştınız mı

Biz yerli yatırımcı için %30 yabancı yatırımcı için %70 i hedeflemiştik. Yabancı/yatırımcıya satışımız %75 i buldu. Özellikle yurtdışında yaptığımız görüşmelerde beklediğimizin üstünde bir ilgiyle karşılaştık. İki buçuk hafta boyunca devam eden uluslararası road shovv'da 3 kıtada 120 yatırımcı grubuyla görüşülerek 92 yatırımcıdan talep topladık. Yurtiçinde 29 bin 119 yatırımcıdan talep geldi.

Emlak Konut yurtiçinde tahsisatın 4.1 katı, yurtdışında 1.5 katı ve toplamda ise 2.2 katı talep gördü ve kasasındaki nakit değeri 1.053 milyon TL arttı. Emlak Konut'un halka arzı ile, Cumhuriyet tarihinin en büyük 5 halka arz işleminden biri gerçekleşmiş oldu.

Merkezde dikey yaşam

Sizce İstanbul'da kapsamlı kentsel dönüşüm için neler yapılmalı

Kapsamlı bir kentsel dönüşümün yasal, finansal ve planlamaya yönelik boyutları bulunmaktadır. Tüm bu ayakların ilgili kurumların koordinasyonuyla güçlü bir planlama çerçevesinde yürütülmesi gerekmektedir. İşin başında finansmanının çözülmesi hayati önem taşımaktadır. Ayrıca şehir merkezlerinde emsaller yüksek tutularak dikey, şehre yakın bölgelerde ise yatay bir şehirleşme anlayışı ile hareket edilmeli ve planlamalar bu doğrultuda gerçekleştirilmelidir

Önümüzdeki dönemde yeni proje hedefleriniz nelerdir 2011 'de hedeflediğiniz projelerde toplam konut sayısı nedir

Piyasaların durumu ve talep önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğimiz projeleri planlamamızda etkili olacaktır. Projelerimizi gelişim aksları üzerinde ve talebin çok olduğu bölgelerde planlayarak yeni yaşam alanları oluşturmayı hedeflemekteyiz.

Bugüne kadar kaç projede, kaç aileyi konut sahibi yaptınız

38 projede yaklaşık 30 bin aileyi konut sahibi yaptık.
Habertürk/Necmi çİçEKçİ


Geri Dön