01 / 05 / 2024

Murat Kurum: Emlak Konut GYO alan kazanacak!

Murat Kurum: Emlak Konut GYO alan kazanacak!

1.5 milyarlık büyüklükle en büyük halka arzlardan birisi olacak Emlak Konut GYO, kasım sonunda borsaya geliyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum “Borsayı bile bilmeyen hisse alacak. Bizden alan kazanacak&rdq



En son Kayabaşı’ndaki araziyi 1.2 milyar liralık rekor ihaleyle satarak tüm ilgiyi üzerine çeken Emlak GYO,  Türkiye’nin en büyük halka arzlarından birine hazırlanıyor. 5.8 milyar liralık net aktif değeriyle yatırımcıların ilgisini üzerine çeken TOKİ’nin yüzde 99 oranında iştiraki olan Emlak Konut GYO’nun halka arz büyüklüğünün yaklaşık 1.5 milyar lira olması bekleniyor. Borsanın en büyük halka arzlardan birisi olması beklenen Emlak Konut GYO’nun Genel Müdürü Murat Kurum, şirketin sağlam bir portföy ve aktif yapısıyla piyasaya çıktığını bu nedenle yerli ve yabancı yatrımcılardan yoğun ilgi gördüklerini söyledi. Halka arzla ilgili olarak Sermaye Piyayası Kurumu’na başvurularını yaptıklarını belirten Kurum, SPK tarafından onay aldıktan sonra şirketle ilgili verilerin açıklanacağını belirtti. Murat Kurum “Bu ay sonunda talep toplar kasım ayının sonunda halka arzı gerçekleştiririz. Arzla ilgili olarak Londra’ya gittik. İlgi çok iyi. Yurt içinden de çok büyük bir ilgi bekliyoruz” diye konuştu.

YÜZDE 25’İ SATILACAK

Emlak Konut GYO’nun 1 milyar 875 milyon lira olan ödenmiş sermayesinin 2.5 milyar liraya çıkarıldığını söyleyen Kurum, bunun yüzde 25’ini halka arz edeceklerini vurguladı. Kurum “Road Show Avrupa’da ve Körfez ülkelerinde olacak. Her yere gideceğiz. Avrupa ve Arap ülkelerinden yoğun ilgi var. Halka arz tarihini soruyorlar” diye konuştu. Emlak GYO’nun arzının yatırımcılar olduğu kadar diğer gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri için de önemli olduğunu vurgulayan Kurum, “Bizim halka arzımız hem emlak sektörü açısından hem ülke ekonomisi açısından çok önemli. Emlak GYO’nun başarılı olması diğer GYO’larında önünü açtı. Bizden hisse alması yatırımcı için en büyük şans aslında, tabii ki bir iskonto da yapılacaktır. Bunu da talep aralığı belirleyecek. Ama aslında biz çok iskonto yapmayı düşünmüyoruz. Çünkü bizden alan zaten kazanacak. Ben eminim yatırım yapmayan bile borsayı bilmeyen bile gelip Emlak Konut GYO’dan hisse alacak” dedi.

Hedefimiz dünyada ilk 10 arasına girmek

Murat Kurum, Emlak Konut GYO’yu dünyanın önde gelen ilk 10 şirketi arasına çıkarmak için çalıştıklarını, Toplu Konuk İdaresi’nin iştiraki olması nedeniyle üretilen arsalarla mali yapılarının güçlü olduğunu belirtti. Kurum “Bizim önümüze halka arzdan bir gelir gelecek, proje satışlarımızdan bir gelirimiz olacak. Avrupa Konutları-Atakent satışa çıkacak, Ağaoğlu projesinde payımız var. Keza Soyak projelerinde yine bizim yüzdelerimiz var, buralarda satış oldukça bize bir gelir sağlanıyor. Bu gelirleri topladığınız zaman daha büyük işler yapabilmek için elimizde bir maddi kaynak oluyor. Her geçen gün gücümüze güç katarak büyüyoruz. 2003 yılından bu yana şirket 3 kat değer kazanmış, hangi yatırım aracı bu karlılığı sağlıyor” diye konuştu. Bu gelirlerle kentsel dönüşüm projelerinin finanse edildiğini ve İstanbul’un tarihi dokusunun eskisine bağlı olarak yapılandırılması gibi önemli projeleri yapmak istediklerini belirten Kurum, bu projerlele hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem de  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın yakından ilgilendiğini söyledi. 

İstanbul Finans Merkezi’nde inşaat yıl sonu başlıyor

Murat Kurum, Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olan Batı Ataşehir’deki Finans Merkezi projesinde de önemli adımların atıldığını söyledi. Arsaların ihale edildiğini belirten Kurum “İstanbul Finans Merkezi projesi toplam 300 dönüm üzerinde yapılacak. Sadece biri TOKİ’ye ait 14 dönüm, ikisi de Emlak Konut’ta olan biri 41, diğeri 25 dönümlük arsalar kaldı ihale edilecek. Bunların dışındaki arsalarda İstanbul Finans Merkezi için inşaatlar bu yıl sonuna doğru başlıyor. İlk adımı atmış olacağız. Projede otel de yer al yor. Burası 8 saat değil, 24 saat yaşasın istiyoruz” dedi.

Stoklar 2011’de biter fiyatlar yükselir

Emlak Konut olarak şu ana kadar arsa satışı karşılığı 42 bin 710, kamu ihale kanunuyla da 9 bin 28 konut olmak üzere 51 bin 738 konut yaptıklarını belirten Kurum, şunları söyledi: “3 bin 500 ticari üniteyle birlikte toplam ürettiğimiz konut sayısı 55 bini geçti. Bu bizim 2010 sonu hedeflerimiz arasındaydı. Biraz bunu geçtik. Satışla ilgili bir sıkıntı çekmiyoruz. Ayazağa’da 1.500, 2 bin konutu sattık. Alemdağ’da bir haftada 1.200 sattık. Piyasada genel olarak talep artmaya başladı. Stoklar 2011 ortasında biter, fiyatlar da yükselir. Yeter ki güven ve istikrar ortamı sürsün. Hasılat paylaşım  ihalelerimiz muhammen bedellerinin üstünde gidiyor. Artık kentlerde arsa yok. Üstelik TOKİ, Emlak Konut güvencesi de var. Tabii kalan arsalar ihtiyacı karşılayamayacak, yenileme yapmak zorundayız.”

Bugüne kadar hiç bir proje yarım kalmadı

Emlak Konut GYO’nun tarihinin 1953 yılına kadar dayandığını ve köklü bir geçmişe sahip olduğu için de sorumluluğun yüksek olduğunu belirten Murat Kurum, şirket olarak hem çevreye duyarlı hem de başladığı işi zamanında bitiren bir disiplin içinde olduklarını vurguladı. Kurum “Emlak GYO’nun Türkiye’de toplu konut anlamında yapılan projelerde imzası var. Türkiye’deki toplu konut anlayışının ilklerine imza atan bir firma ve o günden bugüne belli bir güvenilirliği olan belli bir kalitesi olan bir kuruluş. Geçmişi bilenler bizi hatırlıyorlar, amblemimizin bile büyük bir anlamı var, mavi gökyüzünü temsil ediyor, kırmızı evin çatısı, yeşil, doğayı temsil ediyor. Bu konseptte proje üretmiş ve bugüne kadar hiç yarım kalmamış, bir şekilde projesini tamamlamış bir şirketiz.Bu da konut sektöründe çok önemli bir ayrıntı, biz bu güveni vatandaşa sağladık” diye konuştu.
Star/İbrahim Acar

 


Geri Dön