Kent Haberleri

Murat Kurum: İstanbul'daki 600 bin konutta depremin ilk dakikalarında yıkılma riski var! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum Türkiye'de 31 milyon konuttan 2 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerektiğini, İstanbul'daki 600 bin konutun da depremin ilk dakikalarında yıkılma riski olduğunu belirtti. Kurum, vatandaşlara kentsel dönüşüm ile ilgili çağrı yaptı. İşte o açıklama..

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi'nin 25. yılı dolayısıyla bakanlık olarak yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, 17 Ağustos depreminin yaşandığı gece yüreklerin dağlandığını söyledi ve depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Ülke olarak son 120 senede 80 bin canın depremlerde toprağa verildiğine dikkat çeken Bakan Kurum, "Bizim için 1999 Marmara Depremi bir milat oldu. Aynı zamanda 2002 senesinden sonra şehirciliğe olan bakış açımızı değiştirdi. 1999 depreminin ardından yaptığımız düzenlemelerle Türkiye'nin güçlü, dirençli ve sağlıklı şehirlerini inşa etme sürecine geçtik. Ülkemizde, çok önemli yasal düzenlemeleri ve yeni uygulamaları devreye aldık" açıklamasında bulundu. 

TÜRKİYE'DEKİ 31 MİLYON KONUTTAN, 2 MİLYONUNUN ACİL DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR

Bakan Kurum, söz konusu açıklamasında, depreme ilişkni 6 temel çalışmanın ülkenin geleceği için önem taşıdığına da dikkat çekti ve şunları söyledi: 

"Deprem yönetmeliğini hazırladık. Yapı denetim sistemini uygulamaya aldık. Zorunlu deprem sigortası gibi uygulamaları hayata geçirdik. AFAD Başkanlığımızı kurduk. Belediyeler ve TOKİ, konut üretim çalışmalarına hız verdi. 2011 senesinde yaşanan Van Depremi sonrası Kentsel Dönüşüm Kanunu yürürlüğe girdi. Bununla birlikte Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızı kurduk. İstanbul başta olacak şekilde Marmara bölgesine özel bir genel müdürlük ihdas ettik ve tüm bu çalışmalar, afet sonrası değil, afet öncesi tedbir çalışmalarımız oldu. Tabii bugün tüm Türkiye'de 36 milyon bağımsız birim, 31 milyon konut bulunuyor. Bunun da yaklaşık 6 milyon bağımsız birimi risk altında, 2 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor."

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2012 yılında Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm' hedefiyle başlattıkları kentsel dönüşüm çalışmalarını, "siyaset üstü" ve "milli bir beka" meselesi şeklinde gördüklerinin altını çizdi ve "Ülkemizin dört bir yanında yerinde, gönüllü ve hızlı kentsel dönüşüm seferberliğimizi muhalefetin bütün engelleme çabalarına karşın azim ve kararlılıkla sürdürdük. Bu kapsamda belediyelerimiz ve özel sektörümüzle el ele vererek, kentsel dönüşüm ve sosyal konut projeleriyle 3,4 milyon modern ve depreme dayanıklı yeni konut yaptık. Kentlerimizin çehresini baştan aşağı değiştirdik. Bugün, sahada inşası devam eden 250 bin dönüşüm konutu ve sosyal konutumuzu, en sağlam, en güvenli ve sağlıklı şekilde yapıyoruz" şeklinde konuştu. 

Kurum, inşa ettikleri sosyal konutlarla afet riskini azaltmanın yanı sıra gecekondulaşmanın da önüne geçtiklerinin, dar gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayalini gerçekleştirdiklerinin altını çizdi ve şu açıklamada bulundu:

"İnşallah, yatay mimari, engelsiz yaşam, yeterli sosyal donatı ve teknik altyapı alanları, çevrenin korunması, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirlik anlayışıyla 2035 senesine kadar toplamda 6,5 milyon konutumuzun dönüşümünü bitirmiş olacağız. Başta deprem bölgesi olacak şekilde, ülkemizde afetlere dirençsiz tek bir sağlıksız yapı, tek bir çöküntü alanı kalmayacak şekilde çalışmalarımızı kararlılıkla yürütmeyi sürdüreceğiz."

İSTANBUL'DA OLASI DEPREMDE 600 BİN KONUT İLK DAKİKALARDA YIKILABİLİR 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, özellikle İstanbul'un bir deprem gerçeği olduğunu vurguladı ve "Bu gerçekten hareketle şunu üzülerek söylüyorum, olası bir İstanbul depremi yalnızca şehrimizi değil tüm Marmara'yı hatta ve hatta bütün Türkiye'yi etkileyecektir. Çünkü ülke ekonomimizin gücü büyük oranda İstanbul'umuzda, bu bölgede yani Marmara'dadır. İstanbul'da yaşanacak bir deprem gerek ekonomik, ticaret ve turizmde gerekse eğitim, savunma ve ulaşımda çok ciddi sorunlara neden olacaktır" bilgilerini verdi. 

Bu çerçevede özellikle son 12 senede İstanbul'da bilim insanlarıyla istişareler yaparak, şehrin her köşesinde kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdiklerinin altını çizen Bakan Kurum, şunları söyledi:

"Bugün, İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi bitirdik ve gördük ki bu şehirdeki toplam konut sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesi bulunduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında oturuyor. Bu durumun ciddiyetinin sonuna kadar farkındayız ve acil şekilde bu binaların dönüştürülmesi gerektiğini biliyoruz. İstanbul'da tespit ettiğimiz 1,5 milyon riskli binanın bir bölümünü dönüştürdük. Eğitim ve sağlık yapıları dahil olacak şekilde kamu binalarının depreme dayanıklılığını artırdık."

İSTANBUL'DA 903 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM DÖNÜŞTÜRÜLDÜ 

Kurum, 2012 yılından bu güne 306 sayılı Kanun'un yürürlüğe alınmasıyla, İstanbul'un her bir ilçesinde kentsel dönüşüm faaliyetlerini kararlılıkla devam ettirdiklerine dikkat çekerek, "Bu çerçevede 505 bin bağımsız bölümün yıkımını yaptık. Ve 2012 yılından bugüne kadar bakanlık ve özel sektörle birlikte 903 bin bağımsız bölümün dönüşümünü bitirdik. Şu anda da 181 bin bağımsız bölümün dönüşüm çalışmalarını sürdürüyoruz. Bugün İstanbul'umuzda, dönüşümü sokak sokak, mahalle mahalle, ilçe ilçe devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Bu çerçevede  Kağıthane, Güngören Tozkoparan, Gaziosmanpaşa, Üsküdar Ferah ve Kirazlıtepe, Ümraniye, Bağcılar, Kağıthane, Ataşehir Şerif Ali Çiftliği, Fikirtepe, Beykoz Tokatköy, Beyoğlu Okmeydanı'nda gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarına değinen Kurum, "Bu süreçte, devlet olarak her zaman vatandaşlarımızın yanında oluyoruz. 2012 senesinden bu yana, yalnızca megakent İstanbul'da 15,5 milyar TL'lik kira yardımı olmak üzere toplamda 132 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirdik. Bu destekler, İstanbul'u daha güvenli ve sağlıklı bir şehir haline getirme yolunda kararlılıkla attığımız adımların bir göstergesidir" diye konuştu.  

KENTSEL DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ İÇİN ÇAĞRI

İstanbul'u daha güvenli, daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için çalıştıklarını aktaran Kurum, "Çocuklarımızın, evlatlarımızın, torunlarımızın güven içerisinde yaşayabileceği bir İstanbul inşa etmek istiyoruz. Birlikte çalışarak, afetlere dirençli ve modern bir İstanbul'u hep birlikte kuracağız." diye konuştu.

Deprem gerçeği karşısında en hızlı ve güvenilir projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Kurum, açıklamasında "Geleceğe güvenle yürüyen bir İstanbul için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz. Bu dönüşüm, sadece binaların değil, aynı zamanda geleceğimizin de dönüşümüdür. Bu vesileyle, değerli vatandaşlarımızdan kentsel dönüşüm seferberliğine katılmalarını bekliyoruz. Geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

Marmara Bölgesi'nde beklenen depreme karşı yol haritaları ile ilgili de bilgi veren Kurum, şunları kaydetti:

"Hazırlıklarımız sürüyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kısa vadede 'riskli binaların hızla yenilenmesi', orta vadede 'deprem master planlarının uygulanması', uzun vadede ise 'dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek' öncelikli hedeflerimiz arasında. Deprem riski en yüksek bölgelerde kentsel dönüşüm projelerimizi hızlandıracak, bu süreçte riskli yapıların dönüştürülmesine her zaman öncelik vereceğiz. Bu noktada, halkımızın büyük teveccühle karşıladığı, çok yoğun bir başvuru sürecini tamamlayan Yarısı Bizden Kampanya'mızı daha da hızlandıracak adımlarımızı atıyoruz."

İSTANBUL EN KISA SÜREDE DEPREME DAYANIKLI HALE GELECEK

Yarısı Bizden Kampanyası dahilinde 2,5 ayda 1 milyon 225 bin konuta ilişkin başvuruları aldıklarını belirten Kurum, "Artık Yarısı Bizden'de tarih kısıtlamasını tamamen kaldırdık. 39 ilçemizde, vatandaşımızın süresiz başvuru yapmasının önünü açtık." dedi.

Kurum, proje kapsamında hak sahiplerine 700 bin lirası hibe, 700 bin lirası kredi ve 100 bin lirası da tahliye desteği olmak üzere toplam 1,5 milyon lira destek verdiklerini bildirdi.

Kredi geri ödemelerinin yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başladığını, 10 yıl vadeli kredinin ödemesinin başladığı ilk yıl da faiz uygulanmadığını aktaran Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine, yeni üretilecek projelerde, otopark ve sığınak alanlarını proje metrekaresinin dışında tutuyoruz. Hiçbir kardeşimizin, hak kaybı yaşamasına izin vermiyoruz. Yüklenici firmalarımız için de bir iyileştirme yapıyoruz. Söz konusu firmalarımıza işe başladıkları anda sözleşme bedelinin yüzde 30'unu hemen ödüyoruz. Böylece işi olabildiğince hızlandırıyoruz. Yarısı Bizden Kampanyası ile hep birlikte İstanbul'umuzu en kısa sürede depreme, tüm afetlere hazırlıklı hale getireceğiz."

Deprem uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür’den Bursa depremi uyarısı! İstanbul tetikte olsun!

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 22,7 azaldı!

Satılık konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı! Uzman isim uyarıyor! Konut almanın şu an tam zamanı!

Konut fiyatları Temmuz'da reel olarak yüzde 38,7 azaldı! İstanbul, İzmir, Ankara'da konut fiyat artışında son durum ne?